Δρ. Αντώνης Στ. Στυλιανού στην EFIMERIDA-CY: «Οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τη διεθνή διπλωματία»

Τα δεδομένα στο γεωπολιτικό σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμα και οι εξελίξεις ραγδαίες.

Ο Ακαδημαϊκός και σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης σε θέματα νομικής, γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής, Δρ. Αντώνης Στ. Στυλιανού, σχολιάζει για πρώτη φορά στην Efimerida-Cy τις εξελίξεις και τοποθετείται για την παρούσα κατάσταση.

Αναυλυτικά όσα ανέφερε:

Δρ. Στυλιανού, κατ’ αρχήν καλωσορίσατε στο βήμα αυτό. Παραμένετε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας; Που σε βρίσκουμε σήμερα;

«Εν πρώτοις να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε και να σας συγχαρώ για την εξαιρετική σας πρωτοβουλία που συμβάλει στην ευρύτερη, αμεσότερη και αντικειμενικότερη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα εντός και εκτός μέσω της ενημερωτικής σας πύλης.

Από το 2007 ανήκω στις ακαδημαϊκές τάξεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και συμβάλω μέσω διαφόρων άλλων θέσεων που κατέχω σε θέματα του επαγγελματικού μου ενδιαφέροντος (Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Αρχής Λιμένων, μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Ευρωπαϊκών Οργανισμών και φυσικά προσφέροντας στην κοινωφελή δράση μέσω συμμετοχής μου σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και κυρίως του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Hope for Children)».

Είναι γεγονός ότι είσαστε από τους λίγους Ακαδημαϊκούς που δεν ακολούθησαν ευκαιριακή πολιτική καριέρα για να χαθούν στη συνέχεια, αλλά από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής σας με τα κοινά μέχρι σήμερα εξακολουθείτε να είστε ενεργός. Είναι η πολιτική μια στάση ζωής;

«Ως ακαδημαϊκός, πρώτιστος στόχος παραμένει η προαγωγή της γνώσης, της εμπειρογνωμοσύνης και ο μεστός, με επιχειρήματα, λόγος. Αυτά πρέπει να είναι και προϋποθέσεις της συμμετοχής στην πολιτική ζωή, για την οποία πιστεύω ότι ο καθένας από μας, εφ’ ω ετάχθει, έχει ρόλο και λόγο να διαδραματίσει.

Οι ευκαιριακές ενασχολήσεις με την πολιτική ως έννοια – χρησιμοποιώ επίτηδες τον πληθυντικό γιατί παρατηρώ αρκετές όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι – δεν με χαρακτηρίζουν επουδενί και ούτε προσφέρουν στην ευρύτερη έννοια της ενασχόλησης με την πολιτική: δηλαδή, την χωρίς προσωπικές ατζέντες τριβή με τα κοινά, πάντα προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού καλώς νοουμένου συμφέροντος και την προαγωγή των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.

Από την ακαδημαϊκή / επαγγελματική μου εμπειρία διαπιστώνω όλα αυτά τα χρόνια, ως νέος άνθρωπος, το ότι πρέπει να βρισκόμαστε συνεχώς και πάντα δίπλα σε αυτούς που διδάσκουμε, σε αυτούς που νομοθετούμε για αυτούς, σε αυτούς που με την γνώση, την εμπειρία μας και τις εμπεριστατωμένες προτάσεις μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε σε αυτούς. Η πολιτική ήταν, είναι και παραμένει μια στάση ζωής και έτσι πρέπει να είναι για όλους μας».

Σε ό,τι αφορά στην εποχή της πανδημίας Covid-19, πώς κρίνετε τα δεδομένα στον χώρο των Πανεπιστημίων; Η ζωή έγινε πιο δύσκολη;

«Η κρίση του νέου κορονοϊού έφερε μια πραγματική αναστάτωση στην καθεστηκύια τάξη πραγμάτων, στην καθημερινότητα μας, στην αντίληψη που έχουμε για την ίδια μας την ζωή. Πέραν των, δυστυχώς, αρνητικών συνεπειών της (Lockdowns, απώλειες, κλείσιμο επιχειρήσεων, οικονομικές επιπτώσεις κ.ο.κ.), η κρίση έδωσε και ευκαιρίες αναθεώρησης ζητημάτων που θεωρούσαμε δεδομένα και παράλληλα ευκαιρίες εκσυγχρονισμού.

Η μεταπήδηση σε ηλεκτρονικές μορφές επικοινωνίας, εργασίας, αγορών κ.α. οδήγησε και στην μεταρρύθμιση συνθηκών εκπαίδευσης αλλά και διακυβέρνησης. Ως Πανεπιστήμιο, και αντιλαμβάνομαι αυτό αποτελεί γεγονός για τα πλείστα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά το παγκόσμιο, άμεσα λάβαμε τα μέτρα για την μεταπήδηση στην διαδικτυακή εκπαίδευση με σύγχρονα εξ αποστάσεως μέσα που ουδόλως στέρησαν το επίπεδο εκπαίδευσης το οποίο παρέχουμε, αλλά αντιθέτως τόνισαν την σημασία της τηλεκπαίδευσης και γενικότερα της χρήσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών προς όφελος των συμφερόντων των φοιτητών μας.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ομιλούν καθ’ ευατά, αφού καταφέραμε να ολοκληρώσουμε χωρίς προβλήματα το εαρινό εξάμηνο του 2020 και προχωρούμε ακάθεκτοι στο φθινοπωρινό εξάμηνο με νέες μεθόδους εξ’ αποστάσεως, δια ζώσης και υβριδικής εκπαίδευσης, ακολουθώντας πάντοτε τα υφιστάμενα πρωτόκολλα και οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς».

Σας ακούσαμε αρκετές φορές να υποστηρίζετε έντονα την άποψη ότι «ο κόσμος αλλάζει διαρκώς και κυρίως τα τελευταία χρόνια η ανάγκη αναπροσαρμογών στα νέα δεδομένα και στις νέες προκλήσεις είναι μεγάλη για όλους τους φορείς του κράτους». Η μεταρρυθμιστική πορεία του κράτους δεν σταματά ποτέ;

«Όπως τόνισα προηγουμένως, η κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού οδήγησε εξ ανάγκης σε μετάλλαξη των δεδομένων που είχαμε πριν. Πάντοτε, όπως σωστά επισημαίνετε, τόνιζα και τονίζω την αναγκαιότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις νέες προκλήσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ύπαρξης – κοινωνικές, νομικές, πολιτικές, θεσμικές, οικονομικές και άλλως πως. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η προσαρμογή μας και η μεταρρύθμιση.

Φυσικά, για να υπάρξει μεταρρύθμιση θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε διάφορους τομείς της συμμετοχής μας στα κοινά. Όπως είπε ο Ηράκλειτος, «τα πάντα ρει» γεγονός που επισημαίνει την διαρκή κίνηση και προσαρμογή – ενίοτε και μεταλλαγή – των πράξεων μας. Το κράτος, γενικά, είναι ένας ζωντανός οργανισμός και σε ένα περιβάλλον συνεχούς μεταβλητότητας θα πρέπει να υπάρχουν οι αντίστοιχες δράσεις. Τα υπάρχοντα πράγματα αλλάζουν και μαζί με αυτά πρέπει να αλλάζουμε και εμείς, έχοντας φυσικά υπόψιν μας κάποιες σταθερές συνισταμένες που εμπερικλείονται στην αέναη ύπαρξη του όντος».

Στα των γεωπολιτικών τώρα, είναι γεγονός ότι η Κύπρος πέρασε από μεγάλους και σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Είστε σύμβουλος και υποστηρικτής των πολιτικών της, τόσο στο κυπριακό, το εσωτερικό, την οικονομία, όσο και στα θέματα γεωστρατηγικής, ενέργειας και διπλωματίας (βλ. Ευρωπαϊκή Ένωση, EastMed, Φυσικό Αέριο κ.ο.κ).

«Η διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη πέτυχε τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Κράτους μας. Να υπενθυμίσουμε την οικονομική κρίση του 2013 και τον τρόπο με τον οποίο, μέσα από τις θυσίες του συνόλου του κυπριακού λαού, εξήλθαμε τούτης. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, την εξωστρεφή εξωτερική πολιτική που ακολουθήσαμε, χωρίς δογματικές παρωπίδες του παρελθόντος, που οδήγησαν στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού λόγου και ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ευρύτερο γεωγραφικό, γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.

Η συνομολόγηση των τριμερών – πολυμερών συμφωνιών με φίλια διακείμενα κράτη αποτελεί το επιστέγασμα τούτων των προσπαθειών που στοχεύουν στην διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή αλλά και στην προώθηση των καλώς νοουμένων των συμφερόντων των συμμετεχόντων σε αυτές, πάντοτε στα πλαίσια των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Στον ενεργειακό τομέα προχωρήσαμε, ως Κυπριακή Δημοκρατία, σε σημαντικές προσπάθειες εξερεύνησης των φυσικών πόρων, ενώ δημιουργούμε πλέον τις συνθήκες για ένα νέο ενεργειακό περιβάλλον στην περιοχή, μέσω του Ενεργειακού Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο, και την προώθηση των τρόπων εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Ανατολικής Μεσόγειου».

Σήμερα με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, τι να φοβόμαστε και τι να μην φοβόμαστε από την Τουρκία και τον Ερντογάν;

«Η Τουρκία αποτελεί σταθερά τον πλέον τυπικό παραβάτη του διεθνούς δικαίου. Οι ενέργειες της υποδαυλίζουν τις προοπτικές που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, τόσο όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αλλά και της ειρηνικής διαβίωσης των κρατών της ευρύτερης μας περιοχής.

Υπενθυμίζω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία, το Ιράκ, την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας,, την Λιβύη και αλλού. Το όραμα του Προέδρου Ερντογάν για την δημιουργία της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι καθαρά ένα νέο-οθωμανικό όραμα αναθεωρητισμού το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων που μαστίζουν ανέκαθεν την εύθραυστη και εύφλεκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο Ερντογάν, και η Τουρκία γενικότερα, συνηθίζουν να μας προειδοποιούν για τους σχεδιασμούς τους και οφείλουμε να λαμβάνουμε πάντοτε υπόψιν τις θέσεις της Τουρκίας ούτως ώστε να δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες, με τα μέσα που διαθέτουμε και πρωτίστως με την ιδιότητα μας ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να αποτρέπουν την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών και την γκριζοποίηση θεμάτων που για μας και για την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα είναι ξεκάθαρα».

Αποτελεί η στάση της Γαλλίας ένα ισχυρό «όπλο» στην πολιτική της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο; Τι συμβαίνει με τη στάση και της Γερμανίας;

«Ως έχω τονίσει προηγουμένως, η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια μια πολύ ορθή εξωστρεφή εξωτερική πολιτική χωρίς δογματισμούς. Έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο, παραμένοντας στοχοπροσωλημένοι στις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου. Παραμένουμε το πλέον σταθερό κράτος στην γεωγραφική μας περιοχή. Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν νέους τρόπους συνεργασίας.

Η Γαλλία αποτελεί ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο ρόλος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθοριστικός στην διαδικασία εκπόνησης πολιτικής, μαζί φυσικά με την Γερμανία. Καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τις ήδη καλές σχέσεις που είχαμε με την Γαλλία και να συμπορευτούμε σε ζητήματα που αφορούσαν τον γεωπολιτικό ρόλο που η Γαλλία επιθυμεί να διαδραματίσει στην περιοχή. Να υπενθυμίσουμε ότι τα πλείστα οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν αδειοδοτηθεί στην γαλλική TOTAL, άρα ο ρόλος της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Η Γερμανία, από την άλλη, προσπαθεί να τηρήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολιτική αποκλιμάκωσης της κρίσης που θα οδηγούσε σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους δικούς της λόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Δίνουμε καθημερινά τεράστιες μάχες για να προωθήσουμε τις δικές μας θέσεις σε μια ένωση που αποτελείται από 27 εθνικά κράτη που έχουν τις δικές τους πολιτικές και τα δικά τους συμφέροντα.

Η πολιτική της διπλωματίας αυτό ακριβώς καθορίζει: την εξεύρεση εκείνων των τρόπων που εξυπηρετούνται όλοι και επιλύονται προβλήματα».

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι στις διεθνείς σχέσεις η πολιτική είναι ένα παιχνίδι συμφερόντων και όχι συναισθημάτων, ούτε συνθημάτων. Τα δικά μας συμφέροντα με ποιον τρόπο διασφαλίζονται αυτή τη στιγμή;

«Η διεθνής πολιτική σκηνή δεν αποτελεί ένωση αγίων. Εμπλέκονται πάντα τα εθνικά συμφέροντα των κρατών που την αποτελούν, στη βάση της έννοιας της κρατικής κυριαρχίας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς δικαίου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα κράτη, στα πλαίσια της πολυμέρειας που οριοθετεί την διεθνή κοινότητα είθισται να προχωρούν σε συνασπισμούς, συνεργασίες και συνέργειες με όμορα διακείμενα κράτη ούτως ώστε να προωθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα τους σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Στην πολιτική γενικότερα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να διάγουμε τους βίους και τις ενέργειες μας προς όφελος της πατρίδας μας. Οφείλουμε, παράλληλα, χωρίς δογματισμούς και παρωπίδες του παρελθόντος να συνεργαζόμαστε με όλους. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί από την 1η Μαϊου 2004 κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί βρίσκονται τα συμφέροντα μας.

Παράλληλα, ως έχω αναφέρει πιο πάνω, οι τριμερείς – πολυμερείς συνεργασίες προάγουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα μας και δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που αναβαθμίζουν τον ρόλο μας ως κράτος στην ευρύτερη μας περιοχή».

Πώς σχολιάζετε την απόφαση Ερντογάν-Τατάρ να προβούν σε άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου; Ποια τα κίνητρα τους, ποια η σημαντικότητα της κίνησης αυτής και ποιος ο ρόλος του ΟΗΕ και της ΕΕ στο νέο σκηνικό που πάει να δημιουργηθεί;

«Η απόφαση της Τουρκίας και των εν Κύπρω εγκάθετών της για άνοιγμα μέρους της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί μια ακόμη σοβαρότατη παράνομη ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε αποτελμάτωση μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά και τις επακολουθήσασες πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες γεωτρήσεις, τις σεισμογραφικές έρευνες και όλα τα νέα τετελεσμένα που η Τουρκία ήθελε να δημιουργήσει στην Κύπρο και σε σχέση με το Κυπριακό.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε φυσικά ότι γεγονός παραμένει ο σταθερός προσανατολισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας στον σεβασμό, προώθηση και προστασία των αρχών του διεθνούς δικαίου που διέπουν τα ζητήματα που προκαλεί η Τουρκία. Θα πρέπει, παράλληλα, να συνεχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας στο σύνολό της σε όλο το εύρος των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή και αλλού. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, επίσης, την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας, την οποία δεν διστάζει να επιδεικνύει.

Σε σχέση με την Αμμόχωστο ειδικότερα, οι ενέργειες της Τουρκίας θα πρέπει να ειδωθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο η Τουρκία αλλάζει, επιμένοντας να απομακρύνεται από τις σχετικές αποφάσεις, ψηφίσματα, συγκλήσεις κ.ο.κ. διεθνών οργάνων. Το Κυπριακό αποτελεί ένα πρόβλημα της διεθνούς κοινότητας το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

Για την Αμμόχωστο, υπενθυμίζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει με τις ενέργειες της τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία αναφέρονται ρητά στο καθεστώς της Αμμοχώστου και την απόδοσή της στους νόμιμους κατοίκους της. Η απόφαση της Κυβέρνησης για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη βάση του Άρθρου 35 του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποτελεί ένα από τα ορθά βήματα που λαμβάνουμε, ενώ ειδικά από τον Ιούνιο του 2019, όταν είχαμε τις δηλώσεις Οζερσάι για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, προεβήκαμε σε διάφορα διαβήματα και παραστάσεις, στις οποίες δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται η Τουρκία, η οποία επιμένει στις παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικότερα του διεθνούς δικαίου. Μέσω της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας διεκδικούμε την επιβεβαίωση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών και την έκκληση προς την Τουρκία για ανάκληση της απόφασής της».

Συμφωνείτε με την άποψη ότι η κυπριακή κοινωνία με τις συνεχείς αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό, τις διαρκείς προκλήσεις Ερντογάν και τις αδυναμίες που επέδειξε η ΕΕ να δαιτηρήσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη, έχει χάσει σε απόλυτο βαθμό το ενδιαφέρον της, αλλά και την πίστη της σε δηλώσεις και διακυρήξεις; Ας πάρουμε για παράδειγμα την πρόσφατη κρίση στη Συρία με την Τουρκία να μην καταδικάζεται ουσιαστικά, ούτε να επιδέχεται σημαντικές κυρώσεις από την ΕΕ…

«Διαπιστώνω γενικότερα μια γενικότερη αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους και ενδεχομένως οι ίδιοι οι πολιτικοί να ευθύνονται κατά το μάλλον ή ήττον.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ειδικά σε σχέση με το ερώτημα σας, οφείλουμε να διαπιστώσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές καταδικαστικές αποφάσεις, ψηφίσματα, δηλώσεις κ.ο.κ. σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας αλλά αυτές δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις έκνομες της ενέργειες. Προφανώς, θα πρέπει να υπάρξουν διαφορετικές αντιδράσεις από μέρους της διεθνούς κοινότητας γενικότερα σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας, ούτως ώστε αυτή να επωμιστεί το κόστος αυτών των παραβάσεων της.

Είμαι εξ εκείνων που επιμένουν ότι η πιο πρόσφορη οδός είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει την δυνατότητα, αν το θελήσει να επιφέρει πραγματικό κόστος στην Τουρκία. Ήδη, υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις που οδηγούν σε κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις της».

Τέλος, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όσους μας διαβάζουν εξ’ αφορμης της πρώτης σου παρουσίας στην Efimerida-Cy;

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της Efimerida-Cy και εσάς προσωπικά για την απαράμιλλο επαγγελματισμό σας και την προσφορά σας στα ειδησεογραφικά δρώμενα του Τόπου μας.

Είμαι βέβαιος ότι θα αφήσετε το δικό σας αποτύπωμα στην ενημέρωση μας μέσω της αντικειμενικότητας που σας διακατέχει και καλώ όλους να σας αγκαλιάσουν και να σας στηρίξουν γνωρίζοντας ακριβώς την ποιότητα των συντελεστών της Efimerida-Cy. Η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος και ορίζει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Ως τέταρτη εξουσία, είμαι σίγουρος ότι θα πολεμήσετε με την πένα σας για την ορθή, ανεπηρέαστη, αντικειμενική, δεοντολογικά ορθή ενημέρωση του συνόλου του λαού μας. Από την δική μου σκοπιά, θα αγωνιστώ για την πλήρη ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης και είμαι βέβαιος ότι η Efimerida-Cy θα καταστεί ένα από τα βασικότερα μέσα ενημέρωσης μας».

Τάσος Θεοδώρου

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

7 σκέψεις σχετικά με το “Δρ. Αντώνης Στ. Στυλιανού στην EFIMERIDA-CY: «Οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τη διεθνή διπλωματία»”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s