ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 10+1 Υπουργοί που έμειναν στην ιστορία σε περιόδους κρίσης

Εξ αφορμής του ότι ο νυν Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κλήθηκε ξανά να απευθύνει στον λαό νέα μέτρα προστασίας από τον Covid-19, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως ένα αναπόφευκτο γεγονός σε οποιοδήποτε σύστημα είναι η εμφάνιση κρίσεων.

Ανά το παγκόσμιο πολλοί υπουργοί στο πέρας της ιστορίας ήρθαν αντιμέτωποι με ποικίλες κρίσεις και υποχρεώθηκαν να τις αντιμετωπίσουν. 

Πάμε να θυμηθούμε 10+1 σημαντικές περιπτώσεις:

1) Κλέμενς φον Μέττερνιχ

Προσωπικότητες που επηρέασαν την ιστορία: Κλέμενς φον Μέττερνιχ – ΟΜΙΛΟΣ  ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ο Αυστριακός Κλέμενς φον Μέττερνιχ γεννημένος στον οίκο των Metternich από διπλωμάτη πατέρα έδρασε μέσω σημαντικών διπλωματικών θέσεων, όπως του πρεσβευτή στο βασίλειο της Πρωσίας και της Γαλλίας. Έγινε υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χώρα του ,αφού διατήρησε την ειρήνη μεταξύ Αυστρίας-Γαλλίας και ένταξε τη χώρα του στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων. Συμμετείχε στο συνέδριο της Βιέννης και λίγους μήνες αργότερα δημιούργησε την Ιερά Συμμαχία, που προέβλεπε στη συνένωση των ευρωπαϊκών χωρών.

2) Κωνσταντίνος Μανιαδάκης

Οι Υπουργοί της δικτατορίας Μεταξά | Metaxas Project

Ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης ήταν απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ως ανθυπολοχαγός του μηχανικού και συμμετείχε σε όλες τις επόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στις 4 Αυγούστου 1936 διορίστηκε ως υφυπουργός δημόσιας ασφάλειας από τον Ιωάννη Μεταξά και υποστήριξε αυτή την θέση με ζήλο και πάθος. Ξεκίνησε έναν μεγάλο αντικομουνιστικό αγώνα τιμωρώντας με τις χειρότερες μεθόδους όποιους ήταν ενάντια σε αυτόν και δημιούργησε την Προσωρινή Διοίκηση του ΚΚΕ. Λόγω δυσφορίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να φύγει από την Ελλάδα, αλλά όταν επέστρεψε συνέχισε τις δράσεις του με την δημιουργία του κόμματος Ελληνική Αναγέννησις.

3) Αντρέ Μαζινό

Ο εμπνευστής της περιβόητης γαλλικής οχύρωσης Αντρέ Μαζινό – Newsbeast

Ο γνωστός ιδρυτής της γραμμής Μαζινό ,ο Γάλλος πολιτικός Andre Maginot, που παρά την ιδιότητα του ως εκλεγμένος βουλευτής επιστρατεύτηκε κατά την διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου ως λοχίας στο 44ο Τοπικό Σύστημα Πεζικού. Ήταν υπουργός άμυνας , βουλευτής της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και μέλος του γενικού συμβουλίου. Από το 1922 ο Maginot πρότεινε την κατασκευή αυτής της προστατευτικής για την Γαλλία γραμμής και τελικά ψηφίστηκε από τη Γερουσία το 1930 ,όπου και ξεκίνησε η κατασκευή της.

 4) Μολότωφ – Ρίμπεντροπ

Το κατάπτυστο σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ: 80 χρόνια μετά πληγές ακόμα |  History-point.gr

Οι επόμενοι δύο υπουργοί είναι ο Vyacheslav Molotov και ο Joachim von Ribbentrop από το γνωστό σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ. Ο Molotov υποστηρικτής του Λένιν έγινε γραμματέας της κεντρικής επιτροπής και μέλος του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε υπουργός εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ribbentrop μεγάλος υποστηρικτής του Χίτλερ έγινε μέλος στο Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα και αργότερα υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας. Στις 23 Αυγούστου 1939 υπογράφουν το  Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης.

5) Ρομπέρ Σουμάν

Για μια Νέα Ευρώπη του Ρομπέρ Σουμάν

Ο Robert Schuman πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις Κεντρικές Δυνάμεις και με το τέλος του πολέμου ξεκίνησε την πορεία του ως υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας. Το 1951 ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα με σκοπό κυρίως την οικονομική ενίσχυση των χωρών  που την αποτελούσαν  και την διαχείριση των πηγών αυτών από την Γαλλία και την Γερμανία.

6) Ρόμπερτ Μακναμάρα

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ: ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή  Συσπείρωση

Ο Robert McNamara ήταν ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ  και ο σύμβουλος του Kennedy ,όπου έθεσαν μαζί μια στρατηγική άμυνας κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της συμμετοχής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, αφού φρόντισε να υπάρξει μεγάλη αμερικανική υποστήριξη στο Νότιο Βιετνάμ. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον Απρίλιο του 1968 έως τον Ιούνιο του 1981.

7) Χένρυ Κίσινγκερ

Κίσινγκερ: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει τον αφανισμό μας» | mononews

Ο Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ ο Henry Kissinger έπαιξε ρόλο στις σχέσεις της Αμερικής με την κομμουνιστική Κίνα και Σοβιετική Ένωση. Κατάφερε να παύσει προσωρινά την επίθεση κατά του Βιετνάμ και γι’ αυτό τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1973. Αργότερα όμως υποστήριξε αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό της ελληνικής Χούντας και της χούντας του στρατηγού Αουγούστο Πινοσέτ.

8) Γεράσιμος Αρσένης

Γεράσιμος Αρσένης - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .gr

Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε οικονομολόγος και διευθυντής για το εμπόριο και την ανάπτυξη στον ΟΗΕ και ως στέλεχος του, μαζί με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις πήρε διεθνείς πρωτοβουλίες. Μόλις ήρθε στην Ελλάδα έγινε υπουργός εθνικής οικονομίας , οικονομικών και εμπορικής ναυτιλίας. Αργότερα έγινε υπουργός εθνικής άμυνας της Ελλάδας και έπαιξε ρόλο στην μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων κατά την περίοδο της κρίσης των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996.

9) Αντώνης Σαμαράς

Σαν σήμερα: 21 Οκτωβρίου 1992 – Ο Αντώνης Σαμαράς, παραιτείται από  βουλευτής της Ν.Δ. μετά τη διαφωνία του στο θέμα των Σκοπίων (βίντεο) -  Verianet

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι Έλληνας πολιτικός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας μεταξύ 2012-2015. Ανέλαβε αρκετές δράσεις στην Ελλάδα και μια από αυτές ήταν η αποδοχή του ονοματολογικού Μακεδονικού ζητήματος. Κατηγορήθηκε ως «αποστάτης« για πολλά χρόνια από την Μητσοτακική και Καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αρνήθηκε αυτήν την κατηγορία.

11) Μιχάλης Σαρρής

Κύπρος: Σαρρής και Έλσα Αναστασιάδη έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό – THE  PAPER

Τέλος , ο Μιχάλης Σαρρής είναι ο Ελληνοκύπριος οικονομολόγος και πολιτικός που υπήρξε Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Ήταν ο μόνος που είχε το δικαίωμα να παρευρεθεί στην συνεδρία του Γιούρογκρουπ που αφορούσε την Κύπρο λίγες ημέρες μόνο μετά την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου το 2013. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά για την Κύπρο αφού οδηγήθηκε στο κούρεμα καταθέσεων και ο Μιχάλης Σαρρής διώχθηκε από τον πρόεδρο, ο οποίος έπειτα διόρισε στη θέση του τον Χάρη Γεωργιάδη.

Αυτοί, λοιπόν, ήταν οι υπουργοί που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε περίοδο κρίσης και έμειναν γνωστοί στην ιστορία σε περιόδους κρίσης.

Λεώνη Ψυχογιού

Efimerida-Cy

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s