Πανεπιστήμιο Κύπρου: Έτσι ζουν οι φοιτητές στην εποχή COVID-19

Με αφορμή τη ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον ιό από τον πρόεδρο της δημοκρατίας τη Τετάρτη δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην καθημερινότητα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την διάρκεια της πανδημίας του Κορωνοϊού και τις αλλαγές που υπέστησε.

Η διοίκηση του πανεπιστήμιου είχε με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς επιφυλάξεις για τον ιό. Αυτό διακρίνεται με το τρόπο που διεξάγονταν τα μαθήματα, όπου χωριζόταν το τμήμα σε δυο ξεχωριστές ομάδες και η μια παρακολουθούσε το μάθημα μέσο διαδικτύου ενώ οι υπόλοιποι με φυσική παρουσία. Επίσης όσον αφορά την γενικότερη ασφάλεια της κοινότητας οι μάσκες είναι υποχρεωτικές εντός και εκτός των χώρων του πανεπιστήμιου ,έξω από κάθε αίθουσα υπάρχει αντισηπτικό και αρκετές φορές έπαιρναν την θερμοκρασία των φοιτητών εντός των αιθουσών.

Οι καρέκλες είχαν μεταξύ τους τις ανάλογες αποστάσεις ενώ στα αμφιθέατρα έπρεπε να υπάρχει μια κενή θέση μεταξύ των φοιτητών. Στην συνέχεια στις 19 Οκτωβρίου το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποφασίζει να μεταφέρει τα μαθήματα ολοκληρωτικά στο διαδίκτυο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε διότι είχε σημειωθεί  αύξηση κρουσμάτων στην Κύπρο , σε σύγκριση με την αρχή της χρονιάς . Το πανεπιστήμιο παρά τα νέα μέτρα καθώς και την ανακοίνωση για μεταφορά των μαθημάτων διαδικτυακά, εξακολουθεί  να είναι ανοικτό. Οι χώροι εστίασης , όπως οι καφετέριες και τα καταστήματα είναι ανοικτά συγκεκριμένες ώρες ,ενώ η βιβλιοθήκη λειτουργεί κανονικά.

Εντός της κοινότητας του πανεπιστήμιου έχουν βρεθεί ελάχιστα κρούσματα Κορωνοϊού καθώς η κατάσταση αντιμετωπίζετε άμεσα . Τα άτομα ανακοίνωσαν την κατάσταση τους και τις στενές τους επαφές έγκαιρα μετά τη επιβεβαίωση του κρούσματος και έμειναν αποκλεισμένα σε καραντίνα για 14 μέρες. Όσον αφορά τις τελικές και ενδιάμεσες εξετάσεις λαμβάνονταν ειδικά μέτρα έτσι ώστε να μπορούν να γράψουν χωρίς να κινδυνεύει κανείς.

 Κατόπιν τα διαδικτυακά μαθήματα  διεξάγονται μέσο συγκεκριμένων πλατφόρμων , για παράδειγμα το teams και το zoom. Εντούτοις τόσο ο διδάσκον όσο και οι φοιτητές αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσο του συγκεκριμένου τρόπου διδασκαλίας , αφού οι απαιτήσεις είναι περισσότερες. Έχει παρατηρηθεί από τους καθηγητές αποχή από τα μαθήματα εκ μέρους φοιτητών ,ενώ η συμμετοχή είναι αρκετά πεσμένη.                                                         

Οι ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία στα κτήρια του πανεπιστήμιου αφού είναι ο πιο εύκολος τρόπος τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους καθηγητές.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου αξιοποίησαν την ευκαιρία της μεταφοράς των μαθημάτων διαδικτυακά περνώντας τον χρόνο τους παραγωγικά στο χώρο της βιβλιοθήκης. Στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων στο διαδίκτυο και να κάνουν τις ομαδικές τους εργασίες κλείνοντας κόκκινα δωμάτια, στα οποία θα υπάρχει απόλυτη ησυχία. Επίσης οι φοιτητές μπορούν να μελετήσουν τις διαλέξεις τους και να διαβάσουν βιβλία. Τις τελευταίες μέρες, αυξήθηκε ο αριθμός των φοιτητών στην βιβλιοθήκη παρά την παρούσα κατάσταση και εξακολουθεί να υπάρχει σχετική κινητικότητα στο πανεπιστήμιο εκ μέρους τω φοιτητών.

Σχετικά με τις διοργανώσεις εκδηλώσεων έχουν οργανωθεί μέχρι στιγμής ελάχιστες, πριν την μεταφορά των μαθημάτων διαδικτυακά. Όσων αφορά τους ομίλους είχαν οργανωθεί συναντήσεις γνωριμίας στην αρχή της χρονιάς. Τώρα αν οργανώσει κάτι το πανεπιστήμιο θα γίνει μέσο διαδικτύου, με πρόσβαση σ ‘όλα τα μέλη της κοινότητας.

 Συμπερασματικά η φοιτητική ζωή των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την φετινή χρονιά  έχει αλλάξει ριζικά .Η εκπαίδευση αλλά και η κοινότητα του πανεπιστημίου επηρεασμένη από την πανδημία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αφομοιωθεί στις νέες συνθήκες στον κόσμο.

Βασιλική Χατζηγαβριήλ

Efimerida-Cy

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s