Πανεπιστήμιο Κύπρου: Οι ακαδημαϊκοί-ερευνητές συζήτησαν για την ασθένεια COVID-19

Στις 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου συζήτηση μεταξύ ακαδημαϊκών ερευνητών του Πανεπιστημίου, για την ασθένεια COVID- 19. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ακαδημαϊκοί ερευνητές από διάφορους κλάδους του Πανεπιστημίου, ανακοίνωσαν τα είδη έρευνας που διεξήγαγαν ή διεξάγουν γύρω από την ασθένεια COVID-19 και τη σημασία που θα έχουν τα ευρήματά τους. Στο τέλος της συζήτησης, απαντήθηκαν διάφορα ερωτήματα που προέκυψαν από αυτή, τα οποία επέβαλαν οι ακροατές που παρακολουθούσαν τη συζήτηση διαδικτυακά.

Αρχικά, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο επενδύει στις έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν στο μέλλον, αναφέροντας επιπρόσθετα ότι ο τίτλος του συνεδρίου δεν είναι τυχαίος, αφού «Η έρευνα σώζει ζωές». Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Μάριο Πολυκάρπου, ο οποίος είναι καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και παράλληλα είναι και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος «Κοίος». Ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ότι το πρόγραμμα που διευθύνει, ανέλαβε τη δημιουργία μίας πλατφόρμας η οποία θα συμβάλει στη διευκόλυνση της ιχνηλάτησης.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, σύμφωνα με τον κ. Πολυκάρπου, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Υγείας και συνεχώς αναβαθμίζεται, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Τα δεδομένα που βρίσκονται στην πλατφόρμα τα βλέπει μόνο το Υπουργείο Υγείας, καθώς τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις ιχνηλατήσεις είναι καταχωρημένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ειδικούς. Ο κ. Πολυκάρπου εξέφρασε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αρχικά η ομάδα για το στήσιμο της πλατφόρμας, αφού έπρεπε να γίνει πολύ γρήγορα λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν με το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κύπρο.

Η ακαδημαϊκή έρευνα

Στη συνέχεια, ο κ. Νικόλας Διέτης, επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανακοίνωσε τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ομάδα του κλάδου του. Ο κ. Διέτης μίλησε για τη δημιουργία μίας λίστας φαρμάκων, τα οποία είναι δυνατόν να θεραπεύσουν την ασθένεια COVID-19. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η ασθένεια πρόκειται για μικροοργανισμούς που αλλάζουν συνεχώς, γι’ αυτό μπορεί στην τελική τα συγκεκριμένα φάρμακα να καταστούν μη αποτελεσματικά. Η ομάδα του κ. Διέτη-όπως ανέφερε- συνεργάζεται με το ίδρυμα Αλέξανδρος Φλέμινγκ στην Αθήνα και το τμήμα Χημείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τέλος, η ομάδα του κ. Διέτη δημιούργησε ενημερωτικό υλικό για την πιο πάνω έρευνα.

Περνώντας στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής με την καθηγήτρια του τμήματος, κα Αναστασία Μπαξεβάνη, η ίδια ανακοίνωσε ότι το τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής ανέλαβε τη μοντελοποίηση και ανάλυση του COVID-19. Πιο απλά, το τμήμα δημιούργησε συγκεκριμένα μοντέλα με σκοπό να κατανοηθεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού, με την ανάλυση να επικεντρώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο κ. Σταύρος Κάσινος, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπεύθυνος του ερευνητικού κέντρου «Res- Lab»,δήλωσε ότι η ερευνητική του ομάδα ασχολήθηκε με τη δημιουργία φαρμάκων που χορηγούνται μέσω της εισπνοής τους. Η πιο διαδικασία συνοδεύεται με τη μοντελοποίηση του αναπνευστικού συστήματος.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον κ. Κωνσταντίνο Δέρπα. Ο κ. Δέρπας ανέφερε ότι για την έρευνα στην οποία συμμετείχε, ετοιμάστηκε από πολύ νωρίς μία μεγάλη ομάδα ατόμων, από τις τρεις ιατρικές σχολές της Κύπρου (Πανεπιστημίου Κύπρου, Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου). Αυτή η ομάδα, σύμφωνα με τον κ. Δέρπα, αποτελείται από λοιμοξιολόγους, επιδημιολόγους, βιοπληροφορικούς  και πολλούς άλλους επιστήμονες.

Η ομάδα ανέλαβε τη δημιουργία αρχείου από τρεις διαφορετικές ομάδες ατόμων: άτομα θετικά στον κορωνοϊό,450 επαγγελματίες υγείας που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς οι οποίοι μπορεί να ασθένησαν χωρίς να το γνωρίζουν ή να το γνωρίζουν και εξετάζεται κατά πόσο αυτά τα άτομα απέκτησαν αντισώματα. Τέλος, την τρίτη ομάδα αποτελεί ο γενικός πληθυσμός, που και σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται κατά πόσο οι άνθρωποι αποκτούν αντισώματα. Η ομάδα λειτουργεί επίσης και βάση δεδομένων για την απάντηση ερωτημάτων στις πιο πάνω περιπτώσεις ασθενών. Τέλος, όπως ανέφερε και ο κ. Δέρπας, τα αποτελέσματα της έρευνας θα τα συνεισφέρουν και θα τα μοιραστούν με άλλες χιλιάδες Ευρωπαίους ως προσομοίωση για περαιτέρω έρευνες.

Το εργαστήριο «Νηρέας»

Περνώντας στην κα. Δέσπω Φάττα- Κάσινου, διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου «Νηρέας», η οποία ανέφερε ότι, το εργαστήριό της ασχολείται με την ανάλυση ουσιών που βρίσκονται στο νερό. Όπως δήλωσε η κ. Φάττα-Κάσινου, με την έρευνα αυτή μπορεί να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ιός COVID-19 μεταφέρεται μέσω του νερού (π.χ. τουαλέτες).

Ο κ. Γιώργος Χρυσάνθου, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Rise» και καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μίλησε για την αποστολή που είχε αναλάβει η ομάδα του, για την κατασκευή ασπίδων προσώπου, καθώς και για τη δημιουργία εφαρμογής ιχνηλάτησης, μέσω κινητού τηλεφώνου. Η εφαρμογή αναπτύσσεται από το Rise και η νέα της μορφή περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά τα οποία είναι πιο βοηθητικά για τον εντοπισμό των επαφών του ασθενή. Σημειώνεται βέβαια ότι δε δίνονται τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη και για τη λειτουργία της εφαρμογής, απαιτείται η συναίνεσή του.

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης από την πλευρά του, εξετάζει τους παράγοντες που επιδρούν στην ψυχολογία και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε κατά την περίοδο της καραντίνας (Μάρτιος 2020). Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης κατά πόσο οι πολίτες συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας, τα αποτελέσματα της οποίας κατέδειξαν ότι από δείγμα 1600 ατόμων, τα νεαρότερα άτομα και οι άντρες γενικότερα, δείχνουν δυσκολία στη συμμόρφωση με τα μέτρα υγείας και της συμπεριφοράς τους στους εξωτερικούς χώρους κατά την πανδημία.

Επιπλέον η έρευνα κατέδειξε ότι οι άνθρωποι κατά τον εγκλεισμό παρουσίασαν αυξημένα συμπτώματα άγχους και θλίψης, ενώ πολλά άτομα βίωσαν ή βιώνουν ακόμη μετατραυματικό στρες, ως επίπτωση του εγκλεισμού. Τέλος, η έρευνα επικεντρώθηκε και στις μακροχρόνιες επιπτώσεις για όσους νόσησαν από τον κορωνοϊό, τα αποτελέσματα των οποίων κατέδειξαν πως άνθρωποι που είχαν τον ιό και θεραπεύτηκαν, παρουσιάζουν κόπωση και δυσκολία στη μνήμη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετέχει και σε μία πανευρωπαϊκή έρευνα, η οποία βασίζεται στις επιδράσεις της πανδημίας στον φοιτητικό κόσμο.

Ψυχολογία… φόβου

Η καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας και υπεύθυνη του εργαστηρίου «Act healthy», Μαρία Καρεκλά, δήλωσε ότι το εργαστήριό της ασχολείται με τη δημιουργία μοντέλων αντιμετώπισης του φόβου της πανδημίας. Η ομάδα ετοίμασε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα για την ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν με δυσκολία την κατάσταση της πανδημίας. Ευρύτερες έρευνες της ομάδας, κατέδειξαν ότι περίπου το 10% του δείγματος που εξετάστηκε, υποφέρει από χαμηλά επίπεδα ψυχικής υγείας. Πολλοί άνθρωποι, όπως ανέφερε η κα. Καρεκλά, λόγω της μη αποδοχής της κατάστασης, αναζητούν επεξηγήσεις μέσω θεωριών συνωμοσίας. Σημαντικό είναι, σύμφωνα με την κα. Καρεκλά, οι γονείς να εξηγούν στα παιδιά τους συμβαίνει, αλλά μέχρι το σημείο που μπορούν να καταλάβουν.

Η συζήτηση έκλεισε με την κα. Γεωργία Παναγιώτου, πρόεδρο του τμήματος Ψυχολογίας. Η κα. Παναγιώτου ανέφερε ότι διεξήχθησαν έρευνες, με ερευνητικό δείγμα τους ίδιους τους φοιτητές. Οι έρευνες ασχολήθηκαν με το πόσο αποτελεσματικά διαχειρίζονται οι φοιτητές τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συγκεκριμένη έρευνα κατέδειξε ότι οι φοιτητές που διαχειρίζονται σωστά τα συναισθήματά τους, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με την πιο πάνω ενημέρωση γύρω από τις έρευνες των ακαδημαϊκών ερευνητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, αποδεικνύεται ότι μία πανδημία όπως αυτή που βιώνει αυτή τη στιγμή όλη η υφήλιος, ωθεί τους ερευνητές να εξετάσουν όχι μόνο την ίδια, αλλά και τις επιδράσεις της στους ανθρώπους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζουν να ερευνούν και με τα αποτελέσματά τους θα δώσουν περισσότερες απαντήσεις.

Ελένη Νεάρχου

Efimerida-Cy

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s