Παν. Κύπρου: Ερευνητική Μελέτη της πανδημίας COVID-19 στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, η εκδήλωση με θέμα «Μελέτη της πανδημίας covid-19 στην Κύπρο» στο χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε εθελοντές για να λάβουν μέρος στην έρευνα του Κέντρου Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοιατρική Έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι στόχοι του κέντρου είναι η βιοκατάθεση υλικού και δεδομένων στη Βιοτράπεζα , ο έλεγχος για αντισώματα κατά του ιού , οι γενικές μελέτες , ο συσχετισμός κλινικών , βιομηχανικών και γενικών παραμέτρων. Οι συνεργάτες αυτής της έρευνας είναι το κέντρο Αριστείας , οι Ιατρικές σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Τμήμα Επιστημών Υγείας στη Σχολή Θετικών Επιστημών Ευρωπαικού Πανεπιστημίου .

Στη διεξαγωγή του έργου συμμετέχουν γενετιστές , μοριακοί βιολόγοι , βιοπληροφορικάριοι , λοιμωξιολόγοι γιατροί και επιδημιολόγοι . Στην εκδήλωση ανέλαβαν την ενημέρωση για τους παρευρισκόμενους ο καθηγητής γενετικής Κωνσταντίνος Δέλτας , ο αναπληρωτής κοσμήτορας του Π.Κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου και ο καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής βιολογίας Πέτρος Καραγιάννης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η έρευνα αφορά τρείς πληθυσμιακές ομάδες : τους ασθενείς που νόσησαν προηγουμένως με covid , τους επαγγελματίες υγείας των νοσοκομίων και τα άτομα από τον γενικό πληθυσμό. Οι δειγματοληψίες θα γίνονται τυχαία μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και θα είναι δωρεάν. Η έρευνα στοχεύει στην αρχαιοθέτηση δεδομένων γενετικού υλικού DNA που θα χρησιμοποιηθούν για γενετικές μελέτες από το κέντρο και τους άλλους ερευνητές.

Αυτές θα γίνουν με  σκοπό να εντοπίσουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο με σοβαρά συμπτώματα ή προστατεύουν το άτομο από την εκδήλωση σοβαρής κλινικής εικόνας ή για την απάντηση κάποιας άλλης χρήσιμης ερώτησης . Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα στον κάθε ειδικό και στο Υπουργείο Υγείας για αξιοποίηση και αξιολόγηση . Η διαδικασία έχει εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου. Οι εθελοντές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο κέντρο καλώντας το 22892815 ή μέσω της ιστοσελίδας του. Ο Κ. Δέλτας τόνισε ότι γίνεται έκκληση για δωρητές και για χορηγούς οι οποίοι θα ενδιαφερόντουσαν να υποστηρίξουν έρευνες που αφορούν τον covid.

Οι παρευρισκόμενοι ομιλητές ανάφεραν κάποια βασικά σημεία για την έρευνα. Ο καθηγητής Π. Καραγιάννης πραγματεύτηκε πως γνωρίζουμε λίγα για την ποιότητα και την διάρκεια αντισωμάτων , ενώ οι ασυμπτωματικοί μπορεί να μην έχουν αναπτύξει τόσα αντισώματα όσο αυτοί που ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα και ότι οι πληροφορίες από την έρευνα θα δώσουν θάρρος για ανάπτυξη εμβολίων και τη γνώση της αποτελεσματικότητας τους.

Επιπρόσθετα , διευκρίνισε ότι η διάρκεια της ανοσίας είναι αυτό που προέχει  και οι γενετικοί παράγοντες και τα υποκείμενα νοσήματα παίζουν ρόλο στο πόσο βαριά θα νοσήσει κάποιος. Στην συνέχεια παίρνει τον λόγο ο Γεώργιος Νικολόπουλος καθηγητής της Ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Κύπρου. Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι θα γίνει ερευνητική επιστημονική προσπάθεια για την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων για τον Κορωνοϊό. Δηλαδή την αποτύπωση πόσων νόσησαν στον κυπριακό πληθυσμό , γνώση για όποιους νόσησαν  ασυμπωματικά και δεν το γνώριζαν και τι είδους αντισώματα έχουν αναπτύξει. Εκλεισε αναφέροντας ότι το γενετικό υλικό μπορεί να  προδιαθέσει στην όξυνση της λοίμωξης στην πιθανή θεραπεία.

Στη συνέχεια τέθηκαν κάποιες ερωτήσεις από τους ακροατές που απαντήθηκαν από τους καθηγητές. Αρχικά ,η  πρώτη ερώτηση αφορούσε το κόστος της μελέτης και η απάντηση ήταν πως αν και μεγάλο θα καλυφθεί σε στάδια-φάσεις από κονδύλια του Π.Κ. Στη συνέχεια , ρωτήθηκαν  κατά πόσο είναι απλή η διαδικασία για τους εθελοντές και τονίστηκε ότι η διαδικασία δειγματοληψίας είναι πολύ απλή και καθόλου επώδυνη ή χρονοβόρα. Χρειάζεται ένα δείγμα αίματος και ούρων και η λεπτομερής καταγραφή του ιατρικού ιστορικού των εθελοντών.

Ακολούθως τέθηκαν οι ερωτήσεις για το αν θα είναι κυλιόμενη  η ερεύνα , πόσα άτομα πρέπει να συμμετέχουν για την ύπαρξη σοβαρών αποτελεσμάτων και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εμφανιστούν αποτελέσματα. Η δειγματοληψία μπορεί να χρειαστεί να λάβει μέρος τρείς φορές λόγω πιθανότητας αλλαγής των αποτελεσμάτων και μπορεί να χρειαστεί επανάληψη της μέσα στο χρονικό περιθώριο οκτώ μηνών μέχρι δύο χρόνων για την απόδειξη της μακροβιότητας των αντισωμάτων.

Η συμμετοχή της έρευνας πρέπει να είναι μεγάλη για την διεξαγωγή συμπερασμάτων αν και περιορίζεται από το οικονομικό κόστος. Πρέπει να ληφθούν δείγματα από εκατοντάδες ανθρώπους κάθε πληθυσμιακής ομάδας και αν υπάρξει επαρκής ανταπόκριση μπορεί να υπάρχουν αποτελέσματα μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Τέλος ζητήθηκε από τους καθηγητές να ενημερώσουν για τα εμβόλια. Αυτοί αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση για την ύπαρξη εμβολίων από εταιρίες που συνεργάζονται. H μια συνεργασία είναι η Pfizer και η BioNTech και η άλλη είναι η Moderna με το  National Institute of Allergies and Infectious Diseases .

Γίνεται χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας με τη μέθοδο MRNA η οποία δημιουργεί κομμάτι του γονιδίου του ιού που εισβάλλει σε ένα λιπόσωμα , ενσωματώνεται στο κύτταρο φτιάχνοντας την πρωτείνη του ιού που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και φτιάχνει αντισώματα. Αναμένονται ανακοινώσεις για τα δεδομένα ασφάλειας και υπάρχει δύο μήνες παρακολούθηση στο 50% των συμμετεχόντων για ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι εκπληκτική αφού εκτιμάται γύρω στο 90% σε αντίθεση με το 60% που υπολογιζόταν και αν αυτή η εκτίμηση είναι σωστή τότε μπορεί να μην χρειαστεί εμβολιασμός όλου του πληθυσμού με σκοπό την ανοσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρωπαική Ένωση όπως και στη Κύπρο έχουν ήδη γίνει προσπάθειες για προαγορά των εμβολίων.

Επιμέλεια:

Λεώνη Ψυχογιού – Βασιλική Χατζηγαβριήλ

Efimerida-Cy

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s