Άντρος Κυπριανού στην Efimerida-Cy: «Προσπαθούμε να έχουμε ανοιχτά αυτιά και μυαλά»

Συνέχεια στις μεγάλες συνεντεύξεις που εγκαινιάζουν την Efimerida-Cy σήμερα Σάββατο.

Διαβάστε επίσης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΗΜΟΥΝ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΔΕΚ»

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ»

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΩΡΑ Ν’ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ»

 ΔΡ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣ. ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ»

ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

ΔΡ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»

Η ΠΟΕΔ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ-ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ»

Σε μια ενδιαφέρουσα και ανθρώπινη συζήτηση προέβηκε αυτή την εβδομάδα για λογαριασμό της νέας μας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Εν μέσω κρίσεως covid-19 και έπειτα από δώδεκα χρόνια θητείας του ως Γ.Γ του κόμματος της αριστεράς, ο κ. Κυπριανού μιλά για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, τη σχέση του με τους φίλους και οπαδούς του ΑΚΕΛ, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, τη ζωή στην αντιπολίτευση και τη ζωή στην εξουσία, όπως και για το δικό του μέλλον στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Eπίσης, ένας από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή μας και επικροτούν την άμεση και σφαιρική ενημέρωση.

Προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν και άλλες από όλους τους χώρους.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην Efimerida-Cy:

Κύριε Κυπριανού κατ’ αρχάς καλωσορίσατε στο βήμα αυτό. Τι προτιμάτε; Τηλεόραση, ραδιόφωνο, social-media ή ηλεκτρονικά sites για τις συνεντεύξεις σας;

«Προτιμώ πάντα τη ζωντανή επικοινωνία, θεωρώ ότι παρόλη την ανάπτυξη της επικοινωνίας αυτή ήταν και παραμένει αναντικατάστατη».

Πώς σας βρήκε η κρίση covid-19; Πόσο εύκολο και πόσο δύσκολο ήταν να διευθύνετε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης από το σπίτι;

«Να πω ότι το ΑΚΕΛ παρέμεινε ανοικτό στο μέτρο του δυνατού. Στελεχώσαμε επιτελεία με εθελοντές για να παρέχεται κατ΄οίκον εξυπηρέτηση σε ηλικιωμένους και ευπαθείς. Ήμουν στο γραφείο ως το μεσημέρι. Με τηλεδιασκέψεις επεξεργαζόμασταν προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και πολλά άλλα.

Θα ήμουν εκτός τόπου και χρόνου αν ισχυριζόμουν ότι δυσκολεύτηκα εγώ, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι στην Κύπρο λόγω πανδημίας έμειναν χωρίς εισόδημα, χωρίς δουλειά και υποφέρουν ακόμα».

Σας ακούσαμε να λέτε πάντως ότι με το Δημήτρη Χριστόφια στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, το κόμμα σας έπαψε να αποτελεί «κόμμα αντιπολίτευσης». Ο κ. Χριστόφιας έφυγε από τη ζωή και το ερώτημα είναι αν και πως μπορεί να δει ο Κύπριος πολίτης την αριστερά ξανά στη διακυβέρνηση του τόπου. Πώς το σχολιάζετε;

«Εννοείτε ότι επί Χριστόφια το ΑΚΕΛ έκανε το βήμα να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα σε αυτό τον τόπο για πρώτη φορά στην Ιστορία του.

Στόχος μας είναι να απαλλαγεί ο τόπος από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού και να βρεθεί στην εξουσία μια προοδευτική Κυβέρνηση που να μπορεί να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα. Το ΑΚΕΛ σίγουρα θα βρεθεί ξανά στην εξουσία».

Είστε από αυτούς που δεν αποφεύγετε ποτέ να σχολιάσετε το οτιδήποτε. Αντίθετα σας είδαμε πολλές φορές να απαντάτε στην κριτική και να υπερασπίζεστε πάρα πολλά σε σχέση με πολιτικές σας αποφάσεις, αλλά και εμπλοκή στελεχών σας σε σκάνδαλα και δικαστικές διαδικασίες.

Τελικά ένας ηγέτης κόμματος στη σύγχρονη εποχή πρέπει να κάνει το δικηγόρο όλων όσων εκπροσωπεί; Νιώθετε υποχεωμένος για αυτό;

«Όλοι, από τον Γενικό Γραμματέα μέχρι το μέλος εκπροσωπούμε το ΑΚΕΛ. Υπερασπιζόμαστε τις θέσεις και τις αρχές του. Κάθε φορά, σε κάθε περίπτωση έχουμε ως γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, του κόσμου που εκπροσωπούμε.

Δεν μπορούμε να υπεκφεύγουμε. Την ίδια στιγμή νιώθουμε ότι  έχουμε την υποχρέωση να λειτουργούμε με διαφάνεια και όπου εντοπίζουμε φαινόμενα και συμπεριφορές ξένες προς τις αρχές μας να τις καταδικάζουμε για να δικαιώνουμε τις προσδοκίες του κόσμου που εκπροσωπούμε». 

Πάντως η κοινωνία των πολιτών τα έχει με όλα τα κόμματα και το κομματικό σύστημα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο με εσάς. Αφουγκράζεστε τον παλμό της;

«Βεβαίως την αφουγκραζόμαστε και προσπαθούμε ότι όντως εμείς είμαστε διαφορετικοί. Στο πρόσφατο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, υπογραμμίζω την άμεση αντίδραση μας σε σχέση με τον ΔΗΣΥ που μας καλούσε να σιωπήσουμε και να μην ξανασχοληθούμε με το θέμα της διαφθοράς. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ο ΔΗΣΥ θέλει να καλύπτει τη διαφθορά εμείς θέλουμε να την αποκαλύπτουμε και να την αντιπαλεύουμε».

Πολιτική, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - mobile

Έχετε φίλους και από άλλα κόμματα; Όχι απλά ψηφοφόρους, εννοούμε φίλους και ανθρώπους που συζητούν μαζί σας και σας κατανοούν. Ποια η σχέση σας με τον κόσμο εκτός ΑΚΕΛ;

«Έχω φίλους από πολλούς πολιτικούς χώρους, με κάποιους έχω άριστη σχέση. Στο ΑΚΕΛ βέβαια δεν ασκούμε πολιτική στο ΑΚΕΛ με βάση τους φίλους, τους κουμπάρους ή τους συμπέθερους μας. Αντικρίζουμε πολιτικά τα διάφορα θέματα και τοποθετούμαστε πολιτικά. Οι προτάσεις μας δεν αφορούν μόνο τους ΑΚΕΛικούς. Για παράδειγμα, η πρόταση μας για αναστολή εκποιήσεων δεν αφορά μόνο κόσμο του ΑΚΕΛ, αλλά όλο τον κόσμο ό,τι κι αν ψηφίζει».

Είστε ένας πολιτικός που από το 2001 συμμετέχετε στη Βουλή και ζήσατε διακυβέρνηση Κληρίδη, Παπαδόπουλου, Χριστόφια και Αναστασιάδη. Από όλη αυτή την πορεία τι κρατάτε; Νιώθετε δικαιωμένος ή αδικημένος για κάτι; Τι σας στεναχωρεί;

«Είμαι έντονα πολιτικοποιημένος από την ηλικία των 18 χρόνων. Αυτό που με στεναχωρεί είναι όταν πολλές φορές διαπιστώνω ότι δεν διδασκόμαστε ως τόπος και ως λαός από τα όσα περάσαμε. Η ιστορία του Κυπριακού για παράδειγμα διδάσκει πολλά και όμως μια σημαντική μερίδα του κόσμου αγνοεί αυτά τα διδάγματα».

Για αρκετά χρόνια από το 1974 και μετά το ΑΚΕΛ καλούσε το «αντίπαλο δέος» ΔΗ.ΣΥ , να απαλλαγεί από τον εθνικισμό, τις ακρότητες, τον φανατισμό και να πορευτεί με σύνεση, προοδευτισμό και να συμμεριστεί την επαναπροσέγγιση και τον ορθολογισμό...

«Αυτό που λέμε όχι μόνο στον ΔΗΣΥ αλλά στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και της κυπριακής κοινωνίας είναι ότι η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν επανενωθεί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντικρίσουμε τον κυπριακό λαό στο σύνολο του, ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους, μαρωνίτες, αρμένιους και λατίνους και να αντιληφθούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κοινό μας σπίτι. Μακριά από φανατισμούς και αναχρονιστικές εξάρσεις».

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι από ό,τι είδαμε ο ΔΗ.ΣΥ όταν ανήλθε στην εξουσία τόσο από το 1993 μέχρι το 2003, όσο και από το 2013 μέχρι σήμερα, τέτοιες θέσεις και πολιτικές δεν υποστήριξε ποτέ σε επίπεδο ηγεσίας και η χώρα όχι μόνο εντάχθηκε στην ΕΕ της αλληλοαποδοχής, αλλά έφτασε κοντά σε λύση ΔΔΟ αρκετές φορές...

«Το1993 η θητεία του ΔΗΣΥ στην εξουσία ξεκίνησε με τον ενταφιασμό των ιδεών Γκάλι και τέλειωσε με την απόρριψη ενός σχεδίου λύσης από μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Αν η πολιτική του καθενός κρίνεται από τα αποτελέσματα, δεν μπορούμε να μιλούμε για επιτυχία. Αυτό γιατί ο Συναγερμός έκανε κάτι που κάνει και σήμερα: παλινδρομεί, αντιφάσκει και αδυνατεί να συγκρουστεί με τον εθνικισμό χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Διερωτούμαι αφού φτάσαμε κοντά σε λύση γιατί δεν την πετύχαμε».

Πόσο ορθολογικό είναι ακόμη και μέχρι σήμερα η αριστερά να φοβάται ή να επικεντρώνεται σε ακραίες φωνές που αποτελούν οικτρή μειοψηφία;

«Αν εννοείτε το ΕΛΑΜ θα διαφωνήσω. Στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ η ακροδεξιά βρέθηκε στην εξουσία. Είναι υποχρέωση μας ως Αριστερά να συγκρουόμαστε με μισάνθρωπα ιδεολογήματα».

Θα συμφωνείτε δηλαδή ότι οι καταστάσεις και τα δεδομένα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Στο ΑΚΕΛ ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια; Σας ακούσαμε πολλές φορές να μιλάτε για αυτοκριτική…

«Τα πάντα ρει» είπε ο Ηράκλειτος, δηλαδή όλα αλλάζουν, αυτή είναι η βάση της ιδεολογίας μας, του διαλεκτικού υλισμού. Έγιναν σημαντικές αλλαγές στο ΑΚΕΛ, ακριβώς έπειδή έχουμε τη δύναμη να κάνουμε πάντα αυτοκριτική και να παίρνουμε αποφάσεις. Αναφέρω ως παράδειγμα τις καταστατικές αλλαγές για όριο στις θητείες. Αλλά και ουσιαστικές αλλαγές, όπως μεγάλη ανανέωση στην Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο που έγινε στο προηγούμενο Συνέδριο (πάνω από το 80% σε δύο Συνέδρια). Επίσης νέες προτάσεις για την κοινωνία, εκσυγχρονισμός στον τρόπο δουλειάς μας και πολλά άλλα».

Σας χρεώνεται ακόμα από πολιτικούς αναλυτές ο «λαϊκισμός» και ο «συντηρητισμός». Το ίδιο γινόταν και απέναντι σε Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη και παράδοση της εξουσίας. Έχετε αναλύσει αυτές τις απόψεις;

«Λαϊκισμός είναι να τρέχει για παράδειγμα ένας πολιτικός να τρέχει στα νοσοκομεία να πει ευχαριστώ στους γιατρούς και στους νοσοκόμους που παλεύουν ενάντια στον κορονοϊό για να βγάλει φωτογραφίες να παραστήσει ότι είναι υπέρμαχος της δημόσιας υγείας και μετά να πηγαίνει στη Βουλή να ψηφίζει για περικοπές εκατομμυρίων στη δημόσια υγεία. Ή να τους λέει την επομένη να πάνε αλλού να βρουν δουλειά αν δεν τους αρέσει.

Δε νομίζω να είδατε ποτέ την ηγεσία του ΑΚΕΛ να συμπεριφέρεται έτσι. «Συντηρητισμός» είναι να θέλει ο Αρχιεπίσκοπος να καταπατήσει αρχαία για να κτίσει ξενοδοχείο και να μην τολμά η Κυβέρνηση να πει όχι επειδή είναι ο Αρχιεπίσκοπος. Δεν νομίζω αυτή η στάση να χρεώνεται στο ΑΚΕΛ.

Προσπαθούμε πάντοτε να έχουμε ανοιχτά αυτιά και ανοιχτά μυαλά στις ανάγκες και τα προβλήματα του κόσμου και να ανταποκρινόμαστε με πολιτικές προτάσεις εφικτές και ωφέλιμες».

Έχετε σκεφτεί το μέλλον του ΑΚΕΛ μετά από εσάς; Υπάρχει κάτι που θέλετε να δείτε να κάνουν διαφορετικό οι διάδοχοί σας από εσάς; Τι θα σας ικανοποιεί;

«Δεν αποφασίζω εγώ, εις και μόνος για το ΑΚΕΛ. Είναι συλλογική η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Προσδοκία του καθενός από εμάς είναι το ΑΚΕΛ να ανταποκρίνεται στους στόχους του, την υπεράσπιση των συμφερόντων της πλειοψηφίας της κοινωνίας, της Κύπρου και του λαού μας. Να διευρύνει την επιρροή του, την οποία να αξιοποιεί προς όφελος της κοινωνίας».  

Σας ακούσαμε, επίσης, να λέτε ότι πληγωθήκατε για την υπόθεση με τα διαβατήρια και το διασυρμό της Κύπρου, τόσο ως μέλος της Βουλής, όσο και ως άνθρωπος. Περνά το συναίσθημα και η ειλικρίνεια πλέον στην πολιτική;

«Νομίζουν κάποιοι ότι με το ψέμα και την απάτη θα γίνουν ισχυροί. Κομπάζουν μάλιστα ότι μπορούν να κινούν νήματα στα παρασκήνια.

Θα θυμίσω μόνο τη ρήση του Λένιν  «Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας». Εμείς κάθε φορά που καλούμαστε να αποδείξουμε ποιοι είμαστε και με ποιους είμαστε, επιμένουμε στο πρώτο. Οπόταν τα θεωρούμε απαραίτητα και τα δύο».

Ακολούθησε η εκλογή Αδάμου Αδάμου στην Προεδρία της Βουλής. Ποιες οι δικές σας προσδοκίες;

«Κοιτάξετε, τον στηρίξαμε γιατί πιστεύουμε σε αυτόν. Έστω για το λίγο διάστημα που έχει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον θεσμό της Προεδρίας της Βουλής η οποία πληγώθηκε βαρύτατα…».

Διαπλοκή και δαφθορά πάντως δεν είναι καινούργια φαινόμενα, ούτε άγνωστοι όροι για τα μεγάλα κόμματα και για το ΑΚΕΛ. Ζητήσατε και συγγνώμη για κάποιες συμπεριφορές. Η χώρα έχει δρόμο για να αλλάξει; Από ποιους να περιμένει η κοινωνία να την αλλάξουν;

«Είχαμε διπλή υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα όταν εμφανίστηκαν σπίτι μας. Εμείς επιμένουμε ότι φάνηκε η διαφορά μας με άλλα κόμματα στον τρόπο που τα αντιμετωπίσαμε. Γιατί δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να αφήνονται σκιές, όσο πιο ψηλά κοιτάζει κάποιος στην ιεραρχία του ΑΚΕΛ τόσο καθαρό, θέλουμε να είναι και να φαίνεται.

Το ίδιο το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε, ο καπιταλισμός, θεοποιεί το κέρδος και υποβάλλει ότι κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο είναι εντάξει να επιστρατεύεται προκειμένου να κερδίσει κάποιος. Συνεπώς είναι ένας πολιτικός και ιδεολογικός αγώνας που πρέπει να κερδίσουμε για να αλλάξουν τα πράγματα.

Η κοινωνία θα αλλάξει με τον αγώνα όλων όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν ή να συμμετέχουν σε αυτά τα φαινόμενα. Το ΑΚΕΛ δηλώνει παρόν σ΄αυτή την προσπάθεια».

Τέλος, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όσους μας διαβάζουν, εξ αφορμής της πρώτη σας παρουσίας στην Efimerida-Cy;

«Να καταφέρουμε με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη να αντέξουμε την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία ζούμε. Να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους αυτοεργοδοτούμενους.

Όλοι μαζί τώρα πρέπει να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Μένουμε ενωμένοι και δυνατοί, για να τα καταφέρουμε. Επίσης να αγωνιστούμε για την πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας.

Εύχομαι από την πλευρά μου και εγώ κάθε επιτυχία στην προσπάθεια της Efimerida-Cy. Με σωστά μυαλά και δημοσιογράφους που ακολουθούν τη δεοντολογία και την αντικειμενική ενημέρωση, μπορεί και η πολιτική να έχει καλύτερο αντίκρυσμα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε».

Τάσος Θεοδώρου

Efimerida-Cy

***Φώτος από αρχείο και πολιτικό γραφείο Άνδρου Κυπριανού

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

3 σκέψεις σχετικά με το “Άντρος Κυπριανού στην Efimerida-Cy: «Προσπαθούμε να έχουμε ανοιχτά αυτιά και μυαλά»”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s