COVID-19: Ένας απλός ιός ή μια μεγάλη απειλή για τη φύση ;

Πέρα από τον φόβο και την αναστάτωση που προκαλεί ο κορονοϊός δεν θα έπρεπε να είναι το μόνο ζήτημα που απασχολεί τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή περνά από μια δύσκολη φάση την οποία δεν ευνοεί καθόλου η πανδημία.

Η κρίση της κλιματικής αλλαγής μαστίζει τον πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια. Ο κόσμος δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για τη επίλυση του προβλήματος πραγματοποιώντας διαδηλώσεις σ ‘ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2015 είχε συγκληθεί με επιτυχία το πρώτο παγκόσμιο σύμφωνο ‘η συμφωνία στο Παρίσι’. Έχουν λάβει μέρος 190 χώρες μέχρι στιγμής, ενώ στόχος του είναι να περιορίσει τις απειλές της κλιματικής αλλαγής για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η συμφωνία αφορά την χρήση της γης, της παραθαλάσσιες περιοχές, την ύδρευση και άρδευση , την ανθρώπινη εγκατάσταση, την ενέργεια και τέλος τα μέσα μαζικής μεταφοράς . Εντούτοις πέρα από την επιτυχία της συμφωνίας, με την εισχώρηση του κοροναϊού στη ζωή των ανθρώπων το θέμα αυτό παραμελήθηκε.

Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας λόγω και της μείωσης στην κυκλοφορία των ανθρώπων υπήρξε καλυτέρευση της κατάστασης του περιβάλλοντος. Αυτό οφείλεται στην παύση λειτουργείας των εργοστασίων , στην μείωση κυκλοφορίας αυτοκίνητων  και των ανθρώπων. Έρευνες σύμφωνα με το BBC δείχνουν ότι  η εκπομπή αέριων του θερμοκηπίου μειωθήκαν σε μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 το Διοξείδιο του άνθρακα έπεσε σε ποσοστό 13 % σε σύγκριση με το 2019 , κοντεύοντας στους στόχους που έθεσαν οι χώρες με την συμφωνία του Παρισίου. Παρολα’υτα με την επιστροφή του κόσμου στην καθημερινή του ρουτίνα τα πράγματα άρχισαν να χειροτερεύουν. Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας ανέβηκε σε βαθμούς κελσίου. Προκαλώντας την αύξηση 1,5 βαθμούς κελσίου περισσότερους από το όριο που τέθηκε στο σύμφωνο του Παρισίου.

Οι χρονιές από το 2016 μέχρι και το 2020 αποτελούν τις πιο ζέστες χρονιές στην ιστορία σπάζοντας ρεκόρ . Επιπρόσθετα το δάσος του Αμαζονίου υπέφερε από φοβερές πυρκαγιές και την  αποψίλωση μεγάλων αριθμών δέντρων , η οποία αυξήθηκε σε 55 % φέτος, σε σύγκριση με πέρσι. Οι άνθρωποι αξιοποιούν την κατάσταση της πανδημίας για να κάνουν παράνομη ‘εκκαθάριση’ του δάσους. Τα προαναφερόμενα αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία για το ότι φέτος δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός αυτού παρατηρείται αύξηση μόλυνση όχι μόνο από τα συνηθισμένα απόβλητα και σκουπίδια αλλά και από μάσκες και γάντια που χρησιμοποιούνται καθημερινά για την προφύλαξη από τον ιό .Καταρχήν αυτά τα απόβλητα  δεν απορροφώνται εύκολα από το περιβάλλον κάνοντας τα να παραμένουν στη επιφάνεια για πολύ καιρό ίσως και χρόνια. Οι μάσκες , ιδικά εκείνες που είναι μιας χρήσης αποτελούν και κίνδυνο για τα ζώα, μήπως πιαστούν πάνω τους και τα πνίξουν .

Με την ρήξη αποβλήτων όπως , οι μάσκες και τα γάντια αυξάνονται περισσότερο τα απόβλητα από τα ίδι υπάρχοντα. Εκτός όμως από την μόλυνση της γης υπάρχει και η χειρότερη πιθανότητα μόλυνσης της θάλασσας. Η μόλυνση της θάλασσας είναι τεράστια λόγο του ότι η έκταση της καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της γης και είναι πέρα των ανθρωπίνων ικανοτήτων να μαζευτούν τα σκουπίδια που την μολύνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ειδών προς εξαφάνιση , καθώς μπερδεύουν τα σκουπίδια με φαγητό πηγαίνοντας να το φάνε.

Επιπρόσθετα η αύξηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και την καθημερινή  λειτουργία των  εργοστασίων τα οποία  παράγουν τεράστιους τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η συχνή κοπή των δέντρων για κατασκευή πόλεων οφείλει την αύξηση της θερμοκρασίας  και στο τέλος στο λιώσιμο των πάγων και  την αύξηση της στάθμης του νερού.

Βασιλική Χατζηγαβριήλ

Efimerida-Cy

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s