Άννα Θεολόγου στην Efimerida-Cy: «Τα «θέλω» της κοινωνίας να αρχίσουν να γίνονται σεβαστά»

Συνέχεια στις μεγάλες συνεντεύξεις που εγκαινιάζουν την Efimerida-Cy σήμερα Κυριακή.

Διαβάστε επίσης: ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΜΥΑΛΑ»

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΗΜΟΥΝ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΔΕΚ»

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ»

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΩΡΑ Ν’ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ»

 ΔΡ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣ. ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ»

ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

ΔΡ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»

Η ΠΟΕΔ ΣΤΗΝ EFIMERIDA-CY: «ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ-ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ»

Σε μια ενδιαφέρουσα και ανθρώπινη συζήτηση προέβηκε αυτή την εβδομάδα για λογαριασμό της νέας μας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας η ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου.

Εν μέσω κρίσεως covid-19 και έπειτα από τέσσερα χρόνια θητείας στα βουλευτικά έδρανα της Κύπρου, η κ. Θεολόγου μιλά για την παρούσα κατάσταση στην πολιτική, τη σχέση της με τη κοινωνία, την ένταξη της στο Κίνημα Ανεξάρτητοι μετά από την κομματική διαδρομή, το μέλλον της γεννιάς της, αλλά και την παρουσία των γυναικών στην πολιτική. Τι την έχει πληγώσει και τι την έχει δικαιώσει και πως πορεύεται με τη συνείδησή της.

Eπίσης, μια από τις πρώτες πολιτικούς που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή μας και επικροτούν την άμεση και σφαιρική ενημέρωση.

Προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν και άλλες από όλους τους χώρους.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην Efimerida-Cy:

Kαλωσορίσατε στο βήμα αυτό κ.Θεολόγου. Έχουμε μόλις πέντε χρόνια διαφοράς ηλικίας, από ό,τι ξέρω δεν είστε από τους ανθρώπους που τους αρέσει η γενιά μας να σας προσφωνεί «κυρία»…

«Ναι δεν νιώθω μακριά από την νέα γενιά ή έστω δεν νιώθω ότι ανήκω σε ηλικιακά μεγαλύτερη ομάδα ώστε να με προσφωνούν οι νέοι ως ‘κυρία’ αλλά πολλοί το θεωρούν ως ένδειξη σεβασμού προς το αξίωμα  που κατέχω και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να μην το αποδεχθώ».

Πώς σας βρήκε η κρίση covid-19 και πως το αντιμετωπίσατε; Η ζωή έγινε πιο δύσκολη;

«Όπως όλους μας νομίζω, σε μια άγνωστη πρόκληση, αρκετά ανήσυχη για το πως θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση όσον αφορά την οικονομική κρίση της πανδημίας πέρα από την υγεία του πληθυσμού. Η ζωή πάντα ήταν δύσκολη, σίγουρα αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε συνήθειες όμως πιστεύω ότι παρά την απομόνωση που ζήσαμε συνεχίζουμε επιζητούμε την επαναφορά μας στην παλιά μας καθημερινότητα αφού πλέον εκτιμήσαμε όση ελευθερία είχαμε και χάσαμε. Θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση αυτή θα τελειώσει σύντομα και θα επανέλθουν όλες οι ελευθερίες μας διότι η κοινωνία νιώθω ότι πλέον έχει φτάσει σε κρίσιμα όρια».

Έχετε πολιτικά πρότυπα; Ανήκουν στην ιστορία της Κύπρου ή άλλης χώρας; Γιατί;

«Πολιτικά πρότυπα υπάρχουν για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική και να μελετήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα πολιτευθούν όπως πολιτεύθηκαν μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες και στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Επειδή δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός μου να ασχοληθώ με την πολιτική δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο πολιτικό πρότυπο που λειτουργεί ως παράδειγμα για μένα. Σεβόμουν πάντα όμως τους πολιτικούς που ήταν αγαπητοί από τον λαό τους επειδή ακριβώς κυβερνούσαν για το καλό της κοινωνίας και όχι εις βάρος της».

Συνήθως στα μεγάλα κόμματα ακόμη και οι πιο νέοι και ριζοσπαστικοί λένε ότι πρότυπά τους είναι οι «παππούδες» των κομμάτων, οι «πατριάρχες», οι «ιδρυτές» κτλ.

Εγώ πάντως ως νέος δημοσιογράφος αρθρογράφησα πρόσφατα με αφορμή την υπόθεση με τα διαβατήρια λέγοντας ότι «ναι υπάρχουν πρότυπα και σοφοί άνδρες για παραδειγματισμό που ακόμα και σήμερα δεν πρέπει να ξεχνούμε».

Εσείς τι προσέγγιση έχετε σε σχέση με το παλιό και το νέο;

«Η προσέγγιση μου σε αυτό το θέμα είναι μια φράση που μου είχε πει ένας συνάδελφος βουλευτής από την Ολλανδία, πολύ μεγαλύτερος μου σε ηλικία όπου χαρακτηριστικά μου ανέφερε ότι οι νέοι πρέπει να ακούν τις συμβουλές των μεγαλύτερων και σοφότερων αλλά όχι απαραίτητα να τις ακολουθούν. Σίγουρα σαν νέοι να ακούμε, να συζητούμε, να δεχόμαστε συμβουλές, αλλά όχι απαραίτητα να τις ακολουθούμε χωρίς κριτική σκέψη και χωρίς να βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην πρόοδο της κοινωνίας. Άλλωστε αν ακολουθούμε πιστά όλα όσα μας συμβουλεύουν οι γηραιότεροι τότε η κοινωνία δεν θα προχωρήσει με νέες αντιλήψεις αλλά με παλιά στεγανά, και δυστυχώς υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να αλλάξουν».

Λίγο πολύ είναι γνωστή η ιστορία με την Αλληλεγγύη, τη Συμμαχία Πολιτών και τέλος Ανεξάρτητη. Μετανιώσατε για κάτι;

«Όχι δεν μετάνιωσα για κάτι, από τα λάθη του ο άνθρωπος μαθαίνει και το σημαντικότερο είναι να μην τα επαναλαμβάνει. Όλα είναι μαθήματα και πρέπει μαθαίνοντας να λαμβάνεις ορθότερες αποφάσεις. Δεν προέρχομαι από κομματικοποιημένη οικογένεια και ούτε ήξερα πως λειτουργούν τα κόμματα, είδα, έμαθα και για αυτό το λόγο επέλεξα την ανεξαρτητοποίησή μου».

Πόσο εύκολη και πόσο δύσκολη είναι η μοναχική πορεία;

«Πολύ δύσκολη μέχρι του σημείου που με προσέγγισαν και άλλοι νέοι για να προσπαθήσουμε και να επιδιώξουμε κάτι διαφορετικό και από τότε συμπορεύονται μαζί μου και εγώ μαζί τους. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που το Κίνημα των Ανεξάρτητων μεγαλώνει και θα συνεχίσει να μεγαλώνει διότι οι νέοι πλέον έχουν μια διαφορετική πολιτική επιλογή που θα τους ενεργοποιήσει να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές του 2021».

Η κοινωνία των πολιτών πάντως έχει απαλλαγεί από τις ταμπέλλες «δεξιός», «αριστερός», «πράσινος», «ανεξάρτητος» κτλ. Θεωρεί ότι το υπάρχον σύστημα εξυπηρετεί μόνο όσους συμμετέχουν σε αυτό και δεν διαχωρίζει ιδεολογίες στις σχέσεις του με τον πολίτη. Εσείς αφουγκράζεστε τα μηνύματά της;

 «Για αυτό ακριβώς το λόγο το κίνημα μας έχει ως προμετωπίδα τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, άλλωστε τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ερμηνεύονται βάση ιδεολογιών ή πολιτικών συμφερόντων. Η δικαιοσύνη, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ευημερία και το περιβάλλον είναι για όλους μας ανεξαιρέτως και πάνω σε αυτούς τους πυλώνες στηρίζεται η συνεργασία μας, χωρίς αυτές τις ταμπέλες και χωρίς να βλέπουμε εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων παρά μόνο της κοινωνίας της οποίας αποτελούμε και εμείς ως πολίτες μέρος της.  Αν η κοινωνία ευημερεί σημαίνει ευημερούμε και εμείς οι ίδιοι, αν όχι δυστυχώς μας αγγίζει και εμάς του ίδιους άρα έχουμε καθήκον να επιδιώκουμε και να στοχεύουμε στο συλλογικό συμφέρον».

Έχετε φίλους και από άλλα κόμματα; Όχι απλά ψηφοφόρους, εννοούμε φίλους και ανθρώπους που συζητούν μαζί σας και σας κατανοούν. Ποια η σχέση σας με τον κόσμο των προηγούμενων σας κομμάτων ή άλλων κομμάτων;

«Έχω γνωστούς από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, λίγοι οι φίλοι και καλοί, διότι στην πολιτική οι φιλίες δεν είναι πάντα αληθινές. Έχω χάσει φίλους, έχω κερδίσει επίσης, όμως μέσα από τις διάφορες γνωριμίες και συζητήσεις αποκτάς πιο σφαιρική εικόνα της κοινωνίας και αυτό πιστεύω συμβάλει θετικά όταν διαμορφώνεις άποψη για διάφορα κοινωνικά θέματα και προσπαθείς να βρεις λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Έχω διατηρήσει και κάποιες σχέσεις με παλιούς συμπολεμιστές που εκτιμώ για την δράση τους και το έργο τους και με εκτιμούν εξίσου».

Η αποστροφή της κοινωνίας προς τα κόμματα και τους θεσμούς σας έχει προβληματίσει; Εννοώ πραγματικά, έχετε κάνει απολογισμό; Πως θα ξανακερδίσει την κοινωνία το υπάρχον πολιτικό και κομματικό σύστημα;

«Θα την κερδίσει με το να ξεκινήσει να ακούει τα «θέλω» της κοινωνίας και της νέας γενιάς, να σέβεται το τι ζητά η κοινωνία και να μην εξυπηρετεί τα κομματικά και τραπεζικά συμφέροντα. Εάν το πολιτικό και κομματικό σύστημα δείξει ότι νοιάζεται για την πρόοδο της κοινωνίας και με αυτό τον γνώμονα πολιτεύεται ειδικά όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της Δημοκρατίας μας, του δικαστικού συστήματος και την πάταξη της διαφθοράς τότε ναι ίσως να κερδίσει πίσω την χαμένη του αξιοπρέπεια. Μέχρι τότε δυστυχώς θα μεγαλώνει η αποστροφή».

Μετά το σκάνδαλο με τα διαβατήρια και τη νέα εκλογή προέδρου στην κυπριακή βουλή, τι κλίμα υπάρχει στην βουλή; Είδαμε το θέμα με την «αυτοδιάλυση», αλλά εγώ θέλω να σας ρωτήσω αν σας πλήγωσε προσωπικά ο διασυρμός της Κύπρου διεθνώς;

«Με πληγώνει να πληγώνεται η πατρίδα μου. Εκπροσωπώ τον λαό της πατρίδας μου στο κοινοβούλιο αλλά και σε διεθνή φόρα και ναι δεν ανέχομαι τον στιγματισμό ενός ολόκληρου λαού επειδή κάποιοι λίγοι ζουν εις βάρος της κοινωνίας και εκμεταλλεύονται θέσεις και αξιώματα προς όφελος τους. Προσωπικά θα ένιωθα ντροπή να βρίσκομαι εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα και ιδιαίτερα να διασύρεται η πατρίδα μου με ευθύνη δική μου, όμως δεν το βλέπουν έτσι όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική από αυτή την σκοπιά διότι η πολιτική για κάποιους είναι επιβίωση γι΄αυτό και άλλωστε ακολουθούν πολιτικές καριέρες. Το θέμα είναι ο κόσμος να μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στους πολιτικούς ποιοι είναι οι τυχοδιώκτες».

Δεν γίνεται να κλείσει η συνέντευξη χωρίς αναφορά στις γυναίκες. Έσπασαν τα ταμπού; Ξεπεράστηκαν τα κόμπλεξ ή έχει δρόμο ακόμα η χώρα να διανύσει;

«Νομίζω τα ταμπού δεν θα σπάσουν τόσο εύκολα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και ιδιαίτερα στην πολιτική που ακόμα η γυναίκα παλεύει και εντός και εκτός για να αποδείξει την αξία της. Δεν εχει σταματήσει το μπούλινγκ και το κόμπλεξ απέναντι στις γυναίκες και νομίζω ακόμα και σήμερα υπάρχουν φαινόμενα που το τεκμηριώνουν τούτο που λέω αν δείτε δημοσιεύσεις για διάφορες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες βουλευτές».

Τέλος, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όσους μας διαβάζουν, εξ αφορμής της πρώτης σας παρουσίας στην Efimerida-Cy;

«Εύχομαι κάθε επιτυχία στην νέα αυτή προσπάθεια για παροχή ενημέρωσης. Η μεγαλύτερη ανάγκη της κοινωνίας σήμερα είναι η αντικειμενική και απρόσκοπτη ενημέρωση που δεν δέχεται επηρεασμό από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα οπόταν εύχομαι να στηρίξετε το λειτούργημα της ενημέρωσης όσο πιο ορθά και αντικειμενικά γίνεται και η κοινωνία σίγουρα θα το αγκαλιάσει».

Τάσος Θεοδώρου

Efimerida-Cy

***Φώτος αρχείου και πολιτικού γραφείου Άννας Θεολόγου

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

One thought on “Άννα Θεολόγου στην Efimerida-Cy: «Τα «θέλω» της κοινωνίας να αρχίσουν να γίνονται σεβαστά»”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s