Ανησυχία για θέματα βιωσιμότητας και λειτουργικότητας της ΑΗΚ, εκφράζουν οι συντεχνίες προς το ΔΣ

Την ανησυχία των εργαζομένων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για την έλλειψη ανταπόκρισης εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής σε σχέση με τα σοβαρά θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας, της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού, εκφράζουν οι συντεχνίες της ΑΗΚ σε επιστολή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής.
 
Στην επιστολή τους, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα και αποτελεί συνέχεια της επιστολής που απέστειλαν στις 13 Οκτωβρίου του 2020 στο ΔΣ του οργανισμού, οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρουν ότι «η επαναφορά πρόνοιας σε Νομοσχέδιο για καταβολή μερίσματος από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου προς το Κράτος, συνιστά παλινδρόμηση και αναχρονισμό».

 Προσθέτουν πως «για να μπορεί η ΑΗΚ να έχει πλεονάσματα με σκοπό αυτά να καταλήγουν στα ταμεία του Κράτους, θα πρέπει αυτό να ρυθμιστεί από την ΡΑΕΚ, γεγονός το οποίο προϋποθέτει αύξηση της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, και αποτελεί έμμεση φορολογία του Κύπριου πολίτη με συνεπακόλουθη τη δημιουργία συνθηκών αισχροκέρδειας».
 
Αναφορικά με την Επένδυση Ταμειακών Διαθέσιμων, οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρουν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αρχή ως καθετοποιημένος Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, έχει αποστολή την απρόσκοπτη Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή και Προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές με αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο και καλούν το ΔΣ να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων.
 
Συγκεκριμένα οι συντεχνίες καλούν το ΔΣ να αναφέρει γιατί ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή των αναγκαίων Συμβατικών Μονάδων Παραγωγής, γιατί κωλυσιεργεί και δεν έχει ακόμη υλοποιήσει μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία εντασσόμενα στην παραγωγή της ΑΗΚ και  δημιουργούν οικονομικότερο μείγμα παραγωγής προς όφελος του καταναλωτή, γιατί ακόμη δεν έχει εκσυγχρονίσει τα δίκτυα της ΑΗΚ για την έγκαιρη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της και γιατί δεν έχει διασφαλίσει τη σωστή στελέχωση των Δομών του Οργανισμού και το αναγκαίο Προσωπικό, καθώς και τα απαραίτητα μηχανικά και άλλα μέσα για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας, της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού.
 
Επιπλέον, οι συντεχνίες της Αρχής αναφέρουν στην επιστολή τους προς το ΔΣ της ΑΗΚ ότι η προκήρυξη διαγωνισμού από μέρους του ΔΣ για πρόσληψη συμβούλων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση/επένδυση των ταμειακών διαθέσιμων του Οργανισμού με στόχο την αύξηση τους είναι εγχείρημα το οποίο, πέραν του ότι είναι προκλητικό, όπως αναφέρουν, «είναι και έκνομο και πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα».
 
Αναφέρουν επίσης ότι η ΑΗΚ ως Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου δεν αποσκοπεί στο κέρδος και τα οποιαδήποτε πιθανά ταμειακά αποθέματα της πρέπει να επενδύονται σε υποδομές αναγκαίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
 
«Τυχόν πλεονάσματα θα πρέπει να επιστρέφονται στον Ιδιοκτήτη της που είναι ο Κύπριος πολίτης, όπως η Αρχή έπραξε πρόσφατα λόγω της πανδημίας του covid 19, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία ακόμη και σήμερα», προσθέτουν.
 
Τέλος, οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναμένουν τις άμεσες και έμπρακτες ενέργειες του ΔΣ της Αρχής, τόσο για τα συγκεκριμένα θέματα, όσο και για άλλες εκκρεμότητες που αφορούν τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους και για τις οποίες θα επανέλθουν.
 
Την επιστολή υπογράφουν οι συντεχνίες της ΑΗΚ, Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού, ΕΠΟΠΑΗ, Συντεχνία Ημικρατικών Δημοτικών & Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου, ΣΗΔΗΚΕΚ, Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ΣΕΠΑΗΚ, Συντεχνία Υπαλλήλων Βάρδιας Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και  ΣΥΒΑΗΚ.

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s