Παρέμβαση τέως Γ. Εισαγγελέα για λύση στην αντιπαράθεση για πολιτογραφήσεις

Παρέμβαση στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους και πολιτικών κομμάτων, αναφορικά με το θέμα της διεξαγωγής ερευνών σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ξένων υπηκόων επιχειρεί ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, υποβάλλοντας προς εξέταση μία «συγκεραστική» εισήγηση, όπως τη χαρακτήρισε.

Σε σημερινή γραπτή δήλωση, ο κ. Κληρίδης σημειώνει «επειδή δυστυχώς η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους και πολιτικών κομμάτων αναφορικά με το θέμα της διεξαγωγής ερευνών σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ξένων υπηκόων φαίνεται να οδηγείται στα άκρα, με ενδεχόμενες σοβαρές πολιτειακές και οικονομικές επιπτώσεις και άλλες απρόβλεπτες συνέπειες, υποβάλλω προς εξέταση μία συγκεραστική εισήγηση, αφού ληφθούν υπόψιν τα ακόλουθα δεδομένα:

1. Υπάρχει σε εξέλιξη η έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, δυνάμει της σχετικής νομοθεσίας, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε επιφυλάξεις που προβάλλονται για νομικούς και / ή δεοντολογικούς λόγους.

2. Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας και η Ελεγκτική Υπηρεσία της οποίας προΐσταται είχαν ήδη αρχίσει έρευνες στο πλαίσιο των δικών τους περιορισμένων αρμοδιοτήτων που καθορίζονται στο Σύνταγμα και επιδιώκουν να τις συνεχίσουν.

3. Η εκτελεστική εξουσία και η σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα την οποία επικαλείται, δεν φαίνεται να αμφισβητούν την εξουσία και αρμοδιότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να διερευνήσει αυτά τα θέματα από τη σκοπιά των δικών τους συνταγματικών αρμοδιοτήτων, πλην όμως εγείρουν ενστάσεις που στοχεύουν στην προστασία της αρξάμενης διαδικασίας από την Ερευνητική Επιτροπή και τυχόν ποινικών διαδικασιών που ενδεχόμενα να πρέπει να ακολουθήσουν.

4. Παρ’ όλον ότι αρμόδιος κριτής επί θέματος σύγκρουσης ή αμφισβήτησης εξουσίας μεταξύ οργάνων και αρχών στη Δημοκρατία είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, στην προκείμενη περίπτωση, πέραν του ότι δεν διαφαίνεται κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι καθόλου καθαρό αν μια τέτοια διαδικασία προσφέρεται για επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, χωρίς ευθεία αμφισβήτηση ή σύγκρουση εξουσίας ή αρμοδιότητας και με δεδομένη την ύπαρξη αυστηρά εφαρμοζόμενης προθεσμίας 30 ημερών από την πρώτη ημερομηνία έγερσης της διαφοράς».

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, συνεχίζει ο Κώστας Κληρίδης, υποβάλλει προς εξέταση τις ακόλουθες εισηγήσεις, οι οποίες κατά την άποψή του «παρέχουν λύση στο εγερθέν θέμα και διασκεδάζουν ενστάσεις, καχυποψίες και επιφυλάξεις των εμπλεκομένων πλευρών:

1. Να ετοιμασθούν και να δοθούν προς την Ελεγκτική Υπηρεσία προς έρευνα στο πλαίσιο των δικών της συνταγματικών αρμοδιοτήτων, αντίγραφα όσων φακέλων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων ήθελε ζητήσει, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την Ερευνητική Επιτροπή, έτσι ώστε να μην παρακωλυθεί με οποιοδήποτε τρόπο το έργο της Επιτροπής.

2. Η Ελεγκτική Υπηρεσία να αυτοδεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενδιάμεση ή τελική έκθεση της επί οποιωνδήποτε υποθέσεων ήθελε εξετάσει στην πορεία, μέχρι την πλήρη αποπεράτωση των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής και έκδοση της τελικής Έκθεσης της.

3. Σε περίπτωση κατά την οποία η Ερευνητική Επιτροπή, ήθελε εκδώσει και δημοσιοποιήσει οποιανδήποτε ενδιάμεση έκθεση επί οποιασδήποτε υπόθεσης την εξέταση της οποίας θα έχει περατώσει, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα δύναται να επιδώσει στην ελεγχόμενη αρχή και να δημοσιοποιήσει και τη δική της έκθεση επί της ίδιας υπόθεσης, ή επί των ιδίων υποθέσεων.

4. Οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ενδιάμεσης ή τελικής έκθεσης, είτε από την Ερευνητική Επιτροπή, είτε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα πρέπει να γίνεται ασκώντας ιδιαίτερη προσοχή ώστε μόνος κριτής ενδεχόμενης στοιχειοθέτησης αδικημάτων να είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ώστε οποιαδήποτε στοιχεία δημοσιοποιούνται να μην παραβλάπτουν διαδικασίες που ενδεχόμενα να αρχίσουν ως αποτέλεσμα των ευρημάτων στις εκθέσεις, ή τα δικαιώματα εμπλεκομένων προσώπων».

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s