Νέες δηλώσεις περί «πολύ πιθανού» εμπορικού no deal με την ΕΕ από Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε για ακόμα μία φορά το απόγευμα της Παρασκευής ότι «μοιάζει πολύ πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με την ΕΕ επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης.

Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν θέσει ως διορία την Κυριακή για να αποφασίσουν κατά πόσο είναι σκόπιμο να συνεχιστούν περαιτέρω οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη μεταβατική περίοδο του Brexit από την 1η Ιανουαρίου.

Μιλώντας από το Μπλάιθ της ΒΑ Αγγλίας, ο κ. Τζόνσον είπε ότι για να υπάρξει διέξοδος στις συνομιλίες θα απαιτηθεί μία «μεγάλη προσφορά, μία μεγάλη αλλαγή» από τη πλευρές της ΕΕ, η οποία ακόμα δεν έχει γίνει.


Επισήμανε τις απαιτήσεις των Βρυξελλών επί του λεγόμενου ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού και των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα ως τα εμπόδια για μια συμφωνία.

«Μοιάζει πολύ πολύ πιθανό να χρειαστεί να πάμε για μια λύση που νομίζω θα ήταν θαυμάσια για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα ήμασταν σε θέση να κάνουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε από την 1η Ιανουαρίου. Προφανώς θα είναι διαφορετικό από αυτό που ξεκινήσαμε να επιτύχουμε, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η χώρα μπορεί να ετοιμαστεί και, όπως λέω, να βγούμε με όρους Παγκόσμιου (Οργανισμού) Εμπορίου», είπε ο κ. Τζόνσον αναφερόμενος στην προοπτική εμπορικού ‘no deal’.

Νωρίτερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επιβεβαιώσει ότι οι δύο πλευρές παραμένουν μακριά επί θεμελιωδών ζητημάτων.

Η πιθανή προοπτική μη επίτευξης συμφωνίας προκάλεσε σήμερα σημαντική πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων και σχεδόν τριών μηνών αντίστοιχα.

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s