***Η Efimerida-Cy φιλοξενεί αρθρογραφία, απόψεις και τοποθετήσεις από όλους τους χώρους και το όλο φάσμα του κοινωνικού γίνεσθαι της Κύπρου***.
Ο βαθμός ωριμότητας των σύγχρονων δημοκρατιών καθορίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από την εύρυθμη λειτουργία των δικών τους μηχανισμών «ελέγχου και ισορροπιών». Στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των πεπραγμένων μιας Κυβέρνησης δεν αποτελεί απλά συνταγματικό δικαίωμα των πολιτικών δυνάμεων, αλλά αυτονόητη υποχρέωση.
Τα προαναφερθέντα ωστόσο δεν αποτελούν άλλοθι στο θέατρο του παραλόγου που βιώνουμε τελευταία αναφορικά με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Βουλή, απόρροια του ότι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό στο σύνολό του, αντί να ασκούν τον προβλεπόμενο εκ του Συντάγματος ρόλο τους για αυστηρό έλεγχο επί των δαπανών του προϋπολογισμού, έγκριση των δαπανών που συμφωνούν και απόρριψη των αντίστοιχων που διαφωνούν. Το Δημοκρατικό Κόμμα επιλέγει μια πιο οξύμωρη πολιτικά θέση γιατί επιλέγει να εκβιάζει την Κυβέρνηση ότι θα αφήσει το κράτος χωρίς προϋπολογισμό αν δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του για ένα, εντελώς διαφορετικό από τον προϋπολογισμό, ζήτημα!
Παρατηρούμε, ταυτόχρονα, ένα δεύτερο πρωτόγνωρο πολιτικό οξύμωρο, αφού τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, τα οποία ήδη αποφάσισαν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό στο σύνολό του, κατέθεσαν περισσότερες από 100 τροπολογίες επί του προϋπολογισμού. Αλήθεια, αφού έχουν αποφασίσει την καταψήφιση του προϋπολογισμού στο σύνολό του, τότε γιατί καταθέτουν και τροπολογίες; Αφού εκ προοιμίου και οι δικές τους τροπολογίες θα απορριφθούν μέσω της συνολικής καταψήφισης του προϋπολογισμού. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το ένα αναιρεί το άλλο; Η απάντηση είναι εύκολη: Το αντιλαμβάνονται στο ακέραιο, αλλά συνεχίζουν την πολιτική παραδοξότητά τους γιατί επιθυμούν την καταψήφιση του προϋπολογισμού, η οποία θα οδηγήσει σε παράλυση του κράτους. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι διακηρυγμένος στόχος του ΑΚΕΛ, από την επόμενη μέρα εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη, είναι η, με κάθε τρόπο, απομάκρυνση του από την εξουσία.
Αναφορικά με τη νομική πτυχή της ενδεχόμενης καταψήφισης του προϋπολογισμού από τη Βουλή, είναι ενδεικτική η γνωμάτευση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κρίτωνα Τορναρίτη, ο οποίος γνωμάτευσε ότι η καταψήφιση του προϋπολογισμού, με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην Εκτελεστική Εξουσία, δεν συνάδει με την αρχή της καλής πίστης που είναι αναγκαία για την άσκηση της συνταγματικής εξουσίας της Βουλής. Συνεπώς, συνεχίζει ο Τορναρίτης, δεν δύναται ένα κράτος να αφεθεί να λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Εξού και ο νομοθέτης, ενώ προβλέπει ότι τα κόμματα μπορούν να ασκούν έλεγχο επί των δαπανών του προϋπολογισμού και να τοποθετούνται έναντι της φιλοσοφίας του, την ίδια στιγμή, δεν νομοθετεί για το τί συμβαίνει σε περίπτωση που οι πολιτικές δυνάμεις δεν εγκρίνουν τον προϋπολογισμό στην ολότητά του. Η επιλογή του είναι συνειδητή. Δεν νομοθετεί για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Βουλή καταψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί θεωρεί μια τέτοια της πράξη ως αντισυνταγματική. Γιατί όμως; Επειδή το Σύνταγμα υπάρχει για να θωρακίζει την Πολιτεία και όχι αντίστροφα και, ως εκ τούτου, δεν δύναται να επηρεάζεται αρνητικά η εύρυθμη λειτουργία της Πολιτείας μέσω της καταστρατήγησης του Συντάγματος.
Πέραν των νομικών ερμηνειών, υπάρχει και ο κοινός νους και το μέτρο. Όλα αυτά έχουν απωλεσθεί για ένα γινάτι του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος καταφεύγει, εκ νέου, σε απαράδεκτες πολιτικές πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το ΔΗΚΟ καταψήφισε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, το οποίο ήταν απαραίτητο για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ένα κόμμα, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως μια μετριοπαθής δύναμη, και το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, απέρριπτε πολιτικές των άκρων, κατάντησε να μετατρέπεται σε ακραία πολιτική δύναμη σε συνθήκες πρωτόγνωρα δύσκολες όσο οι σημερινές.
Σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει τις συνακόλουθες κοινωνικό – οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πολιτικές δυνάμεις αντί να επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης καταφεύγουν στην στείρα αντιπολίτευση και οδηγούν τη χώρα σε οικονομική ασφυξία. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση αποδεικνύει την πρόθεση της να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για να λειτουργήσει το κράτος μέσα από τις συνεχείς διαβουλεύσεις του Υπουργού Οικονομικών κου Κωνσταντίνου Πετρίδη με τις πολιτικές δυνάμεις, με σκοπό την εξεύρεση των απαραίτητων συγκλίσεων για να μπορέσουν να στηρίξουν τον προϋπολογισμό.
Δυστυχώς, τρομάζει κάθε νουνεχή πολίτη το γεγονός η ετερόκλητη συμμαχία ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ έχει βάλει ως στόχο της να αναλάβει την εξουσία έναντι οιονδήποτε τιμήματος. Ακόμη και αν αυτό επιτευχθεί με πολιτικές που προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στη χώρα και διαπνέονται με πολιτικούς εκβιασμούς στα όρια της νομιμότητας.
Ποιους πραγματικά τιμωρούν όμως; Την Κυβέρνηση ή τους πολίτες, οι οποίοι, εν μέσω πανδημίας, θα μείνουν χωρίς συντάξεις, μισθούς και κοινωνικές παροχές; Πώς αλήθεια θα στηριχθεί η δημόσια υγεία και παιδεία, πώς θα υλοποιηθούν τα έργα ανάπτυξης και πώς θα τρέξουν τα διάφορα κρατικά προγράμματα στήριξης χωρίς τα εγκεκριμένα κονδύλια του προϋπολογισμού;
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε πολιτικούς εκβιασμούς. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ούτως ώστε να σχηματιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Νοείται τέλος ότι η Κυβέρνηση θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων της προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσπάθεια για να εξέλθει η χώρα μιας ακόμη δύσκολης συγκυρίας.
Πέτρος Δημητρίου
Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας