ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 10+1 επαγγέλματα που πλήγηκαν από τον covid-19

Δεν χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει για να πείσει για την κρίση covid-19 και τη σημασία της στη νεότερη παγκόσμια ιστορία.

Στην Κύπρο τα πράγματα είναι δύσκολα από το 2013 και την κρίση που προέκυψε από την κατάρρευση της οικονομίας τη διετία 2011-13 και το κούρεμα καταθέσεων που ακολούθησε, όπως και την κατάρρευση μεγάλων και σημαντικών τραπεζικών, κρατικών και ημικρατικών ιδρυμάτων.

Δυστυχώς, εκεί που το «success story» της παρούσιας διακυβέρνησης πήγε να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα με τους δείκτες και τους αριθμούς να επιστρέφουν σε ρυθμούς ανάπτυξης τη διετία 2018-20, ήρθε ο covid-19 για να τα… γκρεμίσει όλα χωρίς υπερβολή.

Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης ως προς το συγκεκριμένο. Η μια που θέλει τα μέτρα της κυβέρνησης και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών να είναι αλληλένδετα και να βασίζονται στο παγκοσμιοποιημένο πλέγμα συμφερόντων που έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει τις οικονομίες των κρατών ζωντανές και βιώσιμες. Η άλλη που θέλει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου και κυρίως αυτών που τα επαγγέλματα τους πλήγηκαν άμεσα και με μεγάλες συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, να αποτελεί το τρανταχτό παράδειγμα για λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και τις οικονομικές της επιπτώσεις.

Στην πραγματικότητα, όλα κρίνονται πάντοτε εκ του αποτελέσματος. Αν ήταν όλα ρόδινα και όμορφα, σαφώς και δεν θα χαρακτηριζόταν ως «κρίση» αυτό όλο που περνούμε και σίγουρα δεν θα μετρούσαμε απώλειες. Και όπως σε κάθε πολεμική περίοδο και σε κάθε κρίσιμη περίοδο, υπάρχουν και αυτοί που θα θυματοποιηθούν και θα πληρώσουν και το μεγαλύτερο κόστος.

Πάμε να δούμε επιγραμματικά πιο κάτω 10+1 επαγγέλματα που φαίνεται να πλήγηκαν σοβαρά αυτό το διάστημα. Κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τα στοιχεία που παρέχει η Στατιστική Υπηρεσία για την ανεργία, όσο και από τα πραγματικά βιώματα και μαρτυρίες.

Επιγραμματικά:

Δημοσιογραφία και ΜΜΕ

Σερβιτόροι

Οικοδόμοι και Εργολάβοι

Τραπεζικοί

Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου

Μεταποίησης

Υπάλληλοι Υπηρεσιών και οι Πωλητές 

Ανειδίκευτοι Εργάτες

Γραφείς – Ταμίες 

Προσωπικό Ξενοδοχειακών και Αεροπορικών Εταιρειών

Ηθοποιοί – Χορευτές – Καλλιτέχνες

Τάσος Θεοδώρου

Efimerida-Cy

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s