ΚΤ: «Οι οικονομικές προβλέψεις συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από πρωτόγνωρη αβεβαιότητα λόγω πανδημίας»

Οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από πρωτόγνωρη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία ολοκλήρωσε τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη στην Κύπρο.

Οι προβλέψεις αυτές έγιναν στα πλαίσια του Ευρωσυστήματος οι οποίες καταρτίζονται δύο φορές τον χρόνο κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο με κοινές υποθέσεις εργασίας. Οι προβλέψεις καταρτίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις και διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2020.

«Όπως και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας του Ευρωσυστήματος, οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από πρωτόγνωρη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας. Για αυτό το λόγο, από την αρχή της πανδημίας οι προβλέψεις στο Ευρωσύστημα διεξάγονται με τη χρήση σεναρίων: του βασικού, του ήπιου και του δυσμενούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

«Η ύφεση για το τρέχον έτος αναμένεται να φτάσει στο -6,2%, ενώ σχετική ανάκαμψη του ΑΕΠ της τάξης του 4,1% αναμένεται να καταγραφεί το 2021, ακολουθούμενη από ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του3,4% και 2,7% το 2022 και 2023, αντίστοιχα», προστίθεται.

Συνεχίζει ότι με βάση τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου, το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο επίπεδο που προϋπήρχε της πανδημίας το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στο βασικό σενάριο αναμένεται να είναι αρνητικός της τάξης του-1,2%το 2020 σε σχέση με 0,5% το 2019. Για την περίοδο 2021-23 αναμένεται σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού, φτάνοντας στο 0,5% το 2021, 0,9% το 2022 και 1,4% το 2023σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο ΑΕΠ.

Σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου 2020, αναμένεται ηπιότερη ύφεση για το τρέχον έτος και χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2021. Αυτό ισχύει και για τα τρία σενάρια των προβλέψεων: το βασικό, το ήπιο και το δυσμενές.

Για το 2020, η μείωση του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο, ήταν σχετικά περιορισμένη σε σχέση με το τι αναμενόταν και υπερακοντίζει την μεγαλύτερη συρρίκνωση στο ΑΕΠ που αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους λόγω της έξαρσης της πανδημίας από το φθινόπωρο.

Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι η σταδιακή ανάκαμψη που αναμένεται να καταγραφεί το 2021 είναι ασθενέστερη του τι αναμενόταν τον Ιούνιο 2020, και οφείλεται εν μέρει στην επίδραση βάσης από το σχετικά βελτιωμένο 2020 και στις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας στο νέο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο βασικό σενάριο,η ύφεση για το 2020 αναμένεται να φθάσειστο-6,2%, ενώ στο ήπιο και δυσμενές σενάριο η ύφεση υπολογίζεται στο -5,5% και -6,7% αντίστοιχα. Η ανάκαμψη για το 2021 τοποθετείται στο 4,1% στο βασικό σενάριο, ενώ στο ήπιο και δυσμενές σενάριο στο 4,8% και 1,8%,αντίστοιχα. Για τα έτη 2022-23 στο βασικό σενάριο προβλέπονται θετικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του3,4% και 2,7%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι εκτενέστερη ανάλυση των προβλέψεων για όλα τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη θα περιλαμβάνεται στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου 2020,το οποίο θα δημοσιευθεί σε λίγες μέρες.

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s