Μετά τα Θεοφάνια εμβόλιο στους 80αρηδες στα κέντρα εμβολιασμού

Τα Θεοφάνια αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός ηλικιωμένων ατόμων άνω των 80 στα κέντρα εμβολιασμών, λέει το Υπ. Υγείας.

Με βάση το σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech έναντι του SARS-CoV-2, που άρχισαν την Κυριακή, μετά τα Θεοφάνια αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός ηλικιωμένων ατόμων άνω το 80 ετών στα κέντρα εμβολιασμών,  βάσει της ενημέρωσης που έτυχε το ΚΥΠΕ από τη Συντονίστρια στο Γραφείο του Υπουργού Υγείας Αναστασία Ανθούση.
 
Αφού ανέφερε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η πρώτη κατηγορία στην οποία διατίθεται το εμβόλιο είναι οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας και των εργαζομένων σε αυτούς και οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων που έρχονταν σε επαφή με ασθενείς COVID-19, είπε ότι το επόμενο στάδιο είναι οι εμβολιασμοί στα κέντρα εμβολιασμών τον Ιανουάριο, για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.
 
Διευκρίνισε ότι οι εμβολιασμοί τα κέντρα εμβολιασμών θα γίνονται μετά από διευθέτηση ραντεβού, η οποία στοχεύει στην ορθή διαχείριση του εμβολίου, δηλαδή ότι μετά την 21η πρώτη ημέρα θα γίνεται η επαναληπτική δόση και για σκοπούς φαρμακοεπαγρύπνησης.

Για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου της διαχείρισης αναπτύχθηκε λογισμικό με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, συνέχισε προσθέτοντας ότι η προεργασία για την έναρξη των εμβολιασμών στα κέντρα εμβολιασμών θα χρειαστεί τόσο χρόνο που να προσδιορίζεται μετά τα Φώτα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διατήρηση των στοιχείων και προσωπικών – ιατρικών δεδομένων των ατόμων που εμβολιάστηκαν σε βάση δεδομένων, η κ. Ανθούση διευκρίνισε ότι για σκοπούς δημόσιας υγείας θα γίνεται παρακολούθηση, αλλά συνέχισε ταυτόχρονα θα ενημερώνεται και ο ιατρικός φάκελος εκάστου πολίτη που εμβολιάζεται, τον οποίο διατηρεί ο ΟΑΥ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ ώστε να τηρείται ενήμερος και ο προσωπικός γιατρός του.
 
Διευκρίνισε πως η ενημέρωση του ιατρικού φακέλου θα γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που γίνεται για το εμβόλιο της γρίπης και όλα τα υπόλοιπα εμβόλια.
 
Ερωτηθείσα εάν υπάρχει επάρκεια δόσεων ώστε να εφαρμοστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμών, είπε πως οι ποσότητες εμβολίων που περιλαμβάνουν οι παραγγελίες συμβολαίων που έκανε το Υπουργείο Υγείας είναι πέραν της ικανοποιητικής κάλυψης όλου του πληθυσμού.
 
Πρόσθεσε πως με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων θα έρχονται οι δόσεις εμβολίου σε εβδομαδιαία βάση.
 
Επεσήμανε ακολούθως ότι στο παρόν στάδιο έχουμε μόνο το αδειοδοτημένο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, τον Ιανουάριο αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Moderna στη διάθεση του οποίου συμμετέχει και η Κύπρος.
 
Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει σε άλλες τέσσερις διαδικασίες εκ των οποίων η μία είναι η AstraZeneca, η άλλη είναι της Janssen Pharmaceutica NV/Johnson & Johnson  και αναμένουμε ένδειξη πότε θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση τους.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι το Υπουργείο Υγείας περιέλαβε στον κατάλογο του όλα τα εν δυνάμει εμβόλια και η προμήθεια τους εξαρτάται από την αδειοδότηση τους και τη διαθεσιμότητα τους.

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s