Εγκρίνεται απόψε από τους Βρετανούς βουλευτές η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει σήμερα σε έκτακτη ολοήμερη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία που υπογράφηκε με την ΕΕ την παραμονή των Χριστουγέννων επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ώρα Βρυξελλών, ώστε να διαδεχθεί την 11μηνη μεταβατική περίοδο του Brexit.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πει ότι η συμφωνία δεν συνιστά «ρήξη» των σχέσεων με τους Ευρωπαίους, αλλά την «επίλυση» ενός χρόνιου προβλήματος που είχε να κάνει με το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενωμένη Ευρώπη.

«Εμείς που κάναμε εκστρατεία για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ ποτέ δεν επιδιώξαμε μια ρήξη με τους πιο κοντινούς γείτονές μας. Ποτέ δεν θα επιθυμούσαμε ρήξη σχέσεων με όμορες δημοκρατίες κάτω από το χώμα των οποίων σε γαλήνια κοιμητήρια βρίσκονται πολεμικοί τάφοι Βρετανών, τους οποίους φροντίζουν ντόπιοι μαθητές, μια μαρτυρία του κοινού μας αγώνα για ελευθερία και για όλα όσα αγαπάμε από κοινού», αναμένεται να πει ο κ. Τζόνσον.

Θα προσθέσει: «Αυτό που επιδιώκαμε δεν ήταν μια ρήξη, αλλά μια λύση, μια επίλυση του παλιού και φορτισμένου ερωτήματος των πολιτικών σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρώπη, οι οποίες ταλάνιζαν τη μεταπολεμική μας ιστορία. Αρχικά ήμασταν αμέτοχοι, μετά γίναμε μέλος με μισή καρδιά και μερικές φορές προβάλλοντας εμπόδια. Τώρα, με αυτό το νομοσχέδιο, θα είμαστε ένας φιλικός γείτονας, ο καλύτερος φίλος και γείτονας που θα μπορούσε να έχει η ΕΕ, συνεργαζόμενοι χέρι-χέρι όποτε οι αξίες και τα συμφέροντά μας συμπίπτουν, ενώ εκπληρώνουμε την κυριαρχική επιθυμία του βρετανικού λαού να ζει υπό τους δικούς του νόμους, φτιαγμένους από το δικό του εκλεγμένο κοινοβούλιο. Αυτή είναι η ιστορική επίλυση που επιφέρει αυτό το νομοσχέδιο».

Το νομοσχέδιο που θα υποβάλει η κυβέρνηση για την υιοθέτηση της εμπορικής συμφωνίας θα υποβληθεί σε όλα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας και τις ψηφοφορίες, τόσο στη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και στη Βουλή των Λόρδων, εντός μίας ημέρας, ένα πρωτοφανές χρονοδιάγραμμα που έχει επικριθεί από ορισμένους βουλευτές οι οποίοι ήθελαν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τους όρους της συμφωνίας.

Παρόλα αυτά, το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί με άνετη πλειοψηφία, καθώς τόσο οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης έχουν πει ότι θα το στηρίξουν όσο και οι πιο ακραιφνείς Brexiteer Συντηρητικοί βουλευτές που αποφάνθηκαν πως η συμφωνία ανακτά την «κυριαρχία» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά του νομοσχεδίου και της συμφωνίας θα ψηφίσουν οι βουλευτές του βορειοϊρλανιδκού κόμματος DUP, καθώς θεωρούν μη αποδεκτούς τους πρόσθετους ελέγχους που θα γίνονται σε ορισμένα εμπορεύματα που θα μεταφέρονται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s