LEAD-IN: Αμερική, Ευρώπη, Ασία

Όπως δύσκολα έφυγε το 2020, άλλο τόσο δύσκολο φαίνεται ότι θα είναι και το 2021. Όχι γιατί η στήλη χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία και αρνητισμό, αλλά γιατί τα γεγονότα, οι αριθμοί και τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους.

Διαβάστε επίσης: LEAD-IN: BULLYING, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

LEAD-IN: ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ! (ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ)

Έγραφε πριν μερικούς μήνες στα ΜΚΔ ένας φίλος τα εξής:

«Στην Αμερική υπάρχουν καταγγελίες, που βασίζονται σε βάσιμες υποψίες, για καλπονοθεία. Ανάλογες καταγγελίες υπήρχαν και στην Τουρκία του Ερντογάν, όπως και πρόσφατα στις παράνομες εκλογές των τουρκοκυπρίων , στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Στη Ρωσία υπάρχει μόνιμος Πρόεδρος, εξουδετερώνεται η κάθε αντιπολιτευτική φωνή κι έτσι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να διεκδικήσει στα σοβαρά κάποιος άλλος την Προεδρία.

Στις ευρωπα’ι’κές χώρες εκλέγονται Προέδροι ή Πρωθυπουργοί που πριν αλέκτωρ λαλήσει αθετούν τις προεκλογικές υποσχέσεις ή δεσμεύσεις τους.

Η Κίνα προβάλλεται ως πρότυπο οικονομίας , πρότυπο κοινωνίας, πρότυπο υγειονομικής νίκης κατά του κορωνο’ι’ού. Το ξεκάθαρο δηλαδή δικτατορικό, απολυταρχικό , αυταρχικό και ολοκληρωτικό καθεστώς της Κίνας μας το προβάλλουν ως πρότυπο διάφοροι «σοφοί» στην Ευρώπη και σ’ εμάς, «σοφοί» της οικονομίας, «σοφοί» της υγείας, «σοφοί» της κοινωνίας και της πολιτικής.

Δεν μου αρέσει να κάνω την «Κασσάνδρα», απλώς μπαίνουμε σε δύσκολους καιρούς γενικά. Ο κορωνο’ι’ός είναι το μικρότερο κακό μπροστά σε άλλα απειλητικά σύννεφα που διαφαίνονται στον ορίζοντα. Δεν ωφελεί βέβαια ούτε η ηττοπάθεια, ούτε η μοιρολατρεία. Πολλά μπορούν να ανατραπούν αν ξυπνήσουμε και αγωνιστούμε».

Ο Μιχάλης δεν εννούσε προφανώς να ζωστούμε τα άρματα ή άλλα κουζινικά αντικείμενα και να κάνουμε κοινωνικές επαναστάσεις ή πραξικοπήματα όπως αυτά που βλέπουμε στους δέκτες μας, στα i-pad και στα κινητά μας τα τελευταία χρόνια σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Εννοούσε να έχουμε ο καθένας μας τις δυνάμεις εκείνες για να αντιμετωπίσουμε κάθε υπαρκτή απειλή… σωματική, ψυχική, νοητική, οικονομική. Να επιβιώσουμε, να ζήσουμε.

Η παγκοσμιοποίηση αυτά έχει. Και τα καλά της, αλλά και τα κακά της. Έτσι οι απειλές και οι κίνδυνοι έχουν και τους μηχανισμούς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, για κάθε κράτος και για κάθε πολίτη. Να όμως που επιβεβαιώνονται αρκετοί που έχουν παρόμοιες απόψεις και η στήλη δεν μπορεί παρά να το επισημαίνει.

Τα έλεγε και η στήλη ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι η λογική πρέπει να πρυτανεύει σε κάθε περίοδο κρίσης. Όσο μπορεί να επηρεάσει τους αναγνώστες της και ο καθένας από το δικό του πόστο. Η βία, ο αυταρχισμός, η αλαζονεία της εξουσίας και της οικονομικής κυριαρχίας, αλλά κυρίως η πεποίθηση ότι «ο ισχυρός έχει το δικαίωμα να κάνει επ’ αόριστον ό,τι θέλει», έχουν κάποτε το τέλος τους και το δικό τους… karma. Όπως και οι αυτοκρατορίες και τα μεγάλα κάστρα δεν μένουν εσσαεί, αλλά κάποτε πέφτουν.

Οι αναλύσεις έχουν ήδη αρχίσει τον δικό τους χορό μετά τα ψεσινά γεγονότα στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο τόσο το σύστημα εξουσίας και τα παιχνίδια συμφερόντων, όσο και η κρίση στη φιλοσοφία του δυτικού κόσμου, το ελεύθερου κόσμου που υπερηφανευόταν για πολλά χρόνια πριν την παγκόσμια εξέλιξη της τεχνολογίας ότι έδωσε τα φώτα και τα φόντα στους υπόλοιπους για πρόοδο, ευημερία, ανάπτυξη και κυρίως ειρήνη.

Βεβαίως και ο νέος δυτικός κόσμος δεν ήταν άγιος και δεν ήταν αναμάρτητος. Η ιστορία άλλωστε είναι εκεί. Στις αρχές του 19ου αιώνα, στη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν που συγκρούστηκε με την πρώην αποικία του, τις νεοσύστατες τότε Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις αρχές του 20ού αιώνα, πάλι ήταν δυτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν.

Το πρόβλημα όμως είναι όταν αυτός ο κόσμος κάνει πισωγυρίσματα, αντί βήματα προς τα εμπρός. Εκεί είναι το πρόβλημα, όσες αναλύσεις κι αν διαβάσει κανείς, σε αυτό το χάος και την αβεβαιότητα που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα. Αμερική, Ευρώπη και Ασία, ανατολή και δύση οφείλουν μαζί να το αντιληφθούν. Για το καλό όλων μας…

Τάσος Θεοδώρου

Efimerida-Cy

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

2 σκέψεις σχετικά με το “LEAD-IN: Αμερική, Ευρώπη, Ασία”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s