ΠτΔ: «Πολιτικού χαρακτήρα» η ανακοίνωση ΕΣΚ για Α.Παράσχο

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΚ), Γιώργο Φράγκο, με αφορμή τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εκφράζει λύπη για την «πολιτικού χαρακτήρα ανακοίνωση» που εξέδωσε η Ένωση.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει τη λύπη του, γιατί όπως αναφέρει είναι υποχρεωμένος να επανέλθει «στα όσα θλιβερά και απαράδεκτα επεσυνέβησαν, ύστερα από τη δημοσιοποίηση  μιας χαλκευμένης και παντελώς ψευδούς φήμης», για να προσθέσει ότι νιώθει την ανάγκη να το πράξει, αφού «η Ένωση Συντακτών, παραγνωρίζοντας το γράμμα και το πνεύμα κανόνων δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, εξέδωσε μια δυστυχώς πολιτικού χαρακτήρα ανακοίνωση».

Επισημαίνει ότι στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΚ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το όλο συμβάν «αφήνει ανεξίτηλα αρνητικό στίγμα…. στον πλουραλισμό των απόψεων και στην δεοντολογία εκφοράς του δημόσιου λόγου», για να προσθέσει ότι στην συνέχεια ο κ. Φράγκος λέει πως «ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι να θωπεύει τις εξουσίες, αλλά να τις ελέγχει, να τις ψέγει, να τις κρίνει και επικρίνει εκ μέρους της κοινής γνώμης….. οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να σιωπούν».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την έκπληξή του για τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, σημειώνοντας πως «είναι καλά γνωστός σε όλους ο απεριόριστος σεβασμός που τρέφω στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία, κατά την 40χρονη παρουσία μου στα κοινά και είναι εξ’ άλλου ο ίδιος σεβασμός, που υπαγόρευσε την υιοθέτηση, σειράς μέτρων στήριξης και προστασίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Διερωτάται στη συνέχεια «από πότε η δια δημοσιεύσεων διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η χωρίς έρευνα και τεκμηρίωση δημοσιοποίηση χαλκευμένων φημών, αποτελούν μέρος του πλουραλισμού απόψεων ή της δεοντολογίας εκφοράς του δημοσίου λόγου», ενώ διερωτάται ποια θα ήταν η αντίδραση της ΕΣΚ, αν ο ίδιος απέδιδε, χωρίς τεκμηρίωση, με βάση τα όσα άκουσε, πως κάποιος δημοσιογράφος χρηματίζεται από ξένες υπηρεσίες, για να πλήξει την αξιοπρέπεια και το ήθος του.

Ο Πρόεδρος συνεχίζει στην επιστολή του, λέγοντας ότι «τόσον ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο τέως Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, αλλά και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο, τους οποίους επικαλείται ο δημοσιογράφος, τον διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο», σημειώνοντας πως «παρά ταύτα συνεχίζεται η αναπαραγωγή στα μέσα μαζικής επικοινωνίας των ίδιων ατεκμηρίωτων ισχυρισμών». 

«Και αυτό άραγε εντός των πλαισίων των κανόνων δεοντολογίας του λειτουργήματος;  Από πότε η διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η συνειδητή δυσφήμιση δημοσίου προσώπου, θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του πλουραλισμού απόψεων ή της κριτικής που πρέπει να ασκεί ένας δημοσιογράφος κατά τον έλεγχο της εξουσίας;» συνεχίζει.

Αναφερόμενος περαιτέρω στην ανακοίνωσή της ΕΣΚ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι η επισήμανση του κ. Φράγκου ότι «και οι δημοσιογράφοι κρίνονται, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο» είναι ορθή, για να συμπληρώσει ότι «όταν ωστόσο αντί να κρίνονται επευφημούνται, μοιραία καταλήγουμε σε σημείο που σε σημερινό άρθρο καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδείξει πως δεν ψεύδεται ο κ. Παράσχος».

Επιπλέον, αναφέρει πως «είναι ως εάν κάποιος να κατηγορεί δημόσια και ατεκμηρίωτα, έναν δημοσιογράφο, ότι είναι πράκτορας των Τούρκων και αντί να εγκαλείται ο εκστωμίσας την ύβριν να θεμελιώσει τους ισχυρισμούς του, να καλείται ο δημοσιογράφος να αποδείξει πως δεν είναι πράκτορας».

Διαβεβαιώνει στη συνέχεια τον Πρόεδρο της ΕΣΚ πως δεν αγνοεί την ύπαρξη λαθών, παραλήψεων και προβλημάτων του πολιτικού συστήματος και της Κυβερνήσεως, ωστόσο, σημειώνει πως «μέρος του προβλήματος είναι και η τέταρτη εξουσία, όπως ορθώς αποκαλούνται τα ΜΜΕ και τούτο γιατί αντί της αποστασιοποίησης από επιρροές και τον λαϊκισμό, δυστυχώς, ταυτοποιείται με το όλο σύστημα που πάσχει».

«Είμαι βέβαιος», καταλήγει, «πως θα επιληφθείτε με παρρησία στα όσα η δεοντολογία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος υπαγορεύει αλλά και θα ανταποκριθείτε σε μια πρόσκληση, τις επόμενες των ημερών, για μια σε βάθος διαβούλευση προκειμένου όλοι από κοινού να ανταποκριθούμε στο προς την πατρίδα καθήκον μας».

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s