ΑΡΘΡΟ: Συνετή η διαχείριση της πανδημίας

***Η Efimerida-Cy φιλοξενεί αρθρογραφία, απόψεις και τοποθετήσεις από όλους τους χώρους και το όλο φάσμα του κοινωνικού γίνεσθαι της Κύπρου***.

Αν και δεν αποτελεί σωστή πρακτική να λειτουργεί κάποιος απολογιστικά πριν την ολοκλήρωση ενός θέματος, εντούτοις αποτελεί επάναγκες να επαναπροσδιοριστούν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού. Ενώ λοιπόν είναι απολύτως κατανοητή η κόπωση, η ψυχολογική εξάντληση και, ασφαλώς, και η κριτική του λαού για τα σκληρά μέτρα που αναγκάζεται να υπομένει για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά ο αόρατος εχθρός, παρά ταύτα, σε καμιά περίπτωση δεν είναι κατανοητή η γκεμπελική μέθοδος διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με την μονότονη επανάληψη του ιδίου ψέματος από μερίδα των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

Αντί λοιπόν να παραπλανούν και να δημιουργούν εντυπώσεις, καλό θα ήταν να απονέμουν τα εύσημα, όχι στην Κυβέρνηση, η οποία ούτε το έχει ανάγκη και ούτε βεβαίως είναι τόσο αφελής για  να αναμένει  από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να συμπεριφερθούν με ξένα προς τον πολιτικό πολιτισμό ήθη, αλλά στον κυπριακό λαό που προσπαθεί να διέλθει το τελευταίο μίλι του δρόμου για την πολυπόθητη επαναφορά στην κανονικότητα.  

Εάν λοιπόν θέλουμε να κρίνουμε τη διαχείριση της πανδημίας, ας συγκρίνουμε με το τι συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο. Έχοντας βέβαια υπόψη μας ότι είμαστε εν τω μέσω της πανδημίας και η όποια αξιολόγηση δεν μπορεί παρά να είναι ενδιάμεση και όχι τελική.

Περιοριστικά Μέτρα

Αν εστιάσουμε την προσοχή μας στην έκταση και στο εύρος των μέτρων που λήφθηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020, εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η διάρκεια των 41 ημερών του λεγόμενου «lockdown» στην Κύπρο είναι κατά πολύ πιο κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο των 72 ημερών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, δόθηκε η ευκαιρία στους Κύπριους πολίτες αφενός να έχουν μια σχετική κανονικότητα στη ζωή τους και αφετέρου να αναπτύξουν μια μερική οικονομική δραστηριότητα για μια μεγαλύτερα χρονική περίοδο σε σχέση με τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Επιπρόσθετα, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ εμείς είμαστε εν τω μέσω του δευτέρου κύματος. Για όσους μάλιστα ισχυρίζονται ότι η χώρα μας θα έπρεπε να μπει από τον Νοέμβριο σε δεύτερο «lockdown» επιτρέψετε μου να αναφέρω δύο πράγματα: Το μεν πρώτο έχει να κάμει με τους σχετικά καλούς επιδημιολογικούς δείκτες που είχε τον υπό αναφορά μήνα η Κύπρος, πλην των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, και το δε δεύτερο, και σημαντικότερο, είναι ότι οι χώρες που μπήκαν σε lockdown από τον Νοέμβριο, όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, όχι μόνο δεν έχουν χαλαρώσει τα μέτρα τους, αλλά, αντίθετα, προχωρούν με περαιτέρω κλιμάκωσή τους.

Οικονομία

Η αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας για όλες τις χώρες βασίζεται στους πυλώνες της οικονομίας και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Ως προς την οικονομία, η Κύπρος είχε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 6,4% για το 2020, ενώ οι μέσοι όροι για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη ήταν 7,6% και 8,3% αντίστοιχα. Αναφορικά με την ανεργία, αυτή ανήλθε στο 8% στο τέλος του 2020, πιο κάτω από το 8,9% του αντίστοιχου μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης. Αξίζει να επισημανθεί ότι η σύγκριση αφορά τους μέσους όρους και ότι χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία κ.ά. κατέγραψαν διψήφιους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πέραν από τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, η Κυβέρνηση είχε ως βασική στρατηγική της την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με γενναιόδωρα πακέτα στήριξης, από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνολικού ύψους 1,6 δις, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στους σχετικά μικρούς αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μας για το 2020. 

Η συνετή οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών, επέτρεψε στην Κυβέρνηση να έχει τέτοια δημοσιονομικά αποθέματα που να της επιτρέπουν να στηρίξει δραστικά τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν της κρίσης. Λίγες μέρες πριν, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέα σχέδια απευθείας στήριξης της πραγματικής οικονομίας συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων, όπου αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 30,000 επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι θα στηριχθούν από 8 σχέδια του Υπουργείου Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνολικού ύψους 130 εκατομμυρίων. 

Στη συγκράτηση της ανεργίας στη χώρα μας καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και η άντληση 250 εκατομμυρίων από το ταμείο SURE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος πέτυχε να είναι η πρώτη χώρα, κατ’ αναλογία πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην άντληση πόρων από το υπό αναφορά ταμείο λόγω του εύρους των στοχευμένων μέτρων στήριξης της εργασίας για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. 

Διαφύλαξη δημόσιας υγείας

Στόχος κάθε Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας της χώρας της. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη διαφυλάττει πάση θυσία και με κάθε τίμημα το σύστημα υγείας της Κύπρου, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι σκηνές που είδαμε όλοι στους τηλεοπτικούς μας δέκτες από ευρωπαϊκές χώρες, όπου το σύστημα υγείας τους αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας. 

Η ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας συνέβαλε καθοριστικά στο να έχει η Κύπρος ένα από τα καλύτερα ποσοστά θνητότητας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνουν τη ζωή τους 631 άνθρωποι ανά εκατομμύριο, ενώ στην Κύπρο μόλις 107 άτομα ανά εκατομμύριο. Παράλληλα, η Κύπρος βρίσκεται στην 8η θέση σε αναλογία πληθυσμού ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς. Ένα δεδομένο που αφενός αποδεικνύει την επιτυχή μέχρι τώρα υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού και αφετέρου μας επιτρέπει τη γρήγορη επάνοδο στην ομαλότητα.

Εν ολίγοις, η Κύπρος κατάφερε με ένα σχετικής μικρής διάρκειας lockdown να έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανεργίας κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, την ίδια στιγμή, να περιφρουρήσει το σύστημα υγείας της για να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες ζωές. 

Γιατί τα γράφω αυτά; Είναι η συνετή διαχείριση μιας πανδημίας λόγος για να πανηγυρίζει μια σοβαρή Κυβέρνηση; Ασφαλώς όχι! Αναγκάζομαι όμως να τοποθετηθώ δημόσια για να αντικρούσω τη στείρα αντιπολίτευση ακόμη και επ’ αυτού του θέματος. Η οποία αντιπολίτευση προσπαθεί να φορτώσει στην Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά την δήθεν κακή διαχείριση της πανδημίας. Όταν ο Άντρος Κυπριανού καταλόγιζε πρόσφατα στην Κυβέρνηση σκοπιμότητες στη διαχείριση της δεύτερης φάσης της πανδημίας, προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η μη στήριξη εκ μέρους του ΑΚΕΛ του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου «lockdown», αλλά κυρίως η καταψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2021, ο οποίος περιλάμβανε, ανάμεσα σ΄ άλλα, όλα εκείνα τα πρόσθετα κονδύλια για στήριξη τόσο της δημόσιας υγείας όσο και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, της πράσινης ανάπτυξης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της υλοποίησης των μεγάλων αναπτυξιακών έργων.  Ή όταν μιλάει για τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στο Ισραήλ, τότε ορθότερο θα ήταν να μην χρησιμοποιεί a la carte στοιχεία, αλλά να αποδίδει τη συνολική εικόνα για τη χώρα, παραθέτοντας επιπρόσθετα τόσο τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία του Ισραήλ, όσο και το ποσοστό θνητότητάς του σε σχέση με την πανδημία. Δεδομένα που είναι σαφώς χειρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα της Κύπρου.

Καθηκόντως, οφείλουμε να συγχαρούμε τον κυπριακό λαό, ο οποίος τήρησε τα μέτρα με αλληλεγγύη, ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια και με σοβαρότητα προσπαθεί να διέλθει της δύσκολης συγκυρίας. Την ίδια στιγμή, να υπενθυμίσουμε στην αντιπολίτευση ότι η ύπαρξη και η επέλαση του φονικού ιού δεν οφείλεται στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αυτό που οφείλεται στον Νίκο Αναστασιάδη και στην Κυβέρνησή του είναι η στοχευμένη και συνετή διαχείριση στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, καθώς και η στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της στις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού στις 7 Δεκεμβρίου όταν αυτός δήλωνε ότι η Κυβέρνηση με πρόφαση την πανδημία προσπαθεί να περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα της κυπριακής κοινωνίας.

Η Κυβέρνηση παράκαμψε ακόμη την προσπάθεια αποδόμησης των μελών της Επιδημιολογικής Ομάδας της Κυβέρνησης εκ μέρους του Άντρου Κυπριανού, όταν ο τελευταίος είτε απέδιδε, με δηλώσεις του στις 28 Νοεμβρίου, «σοβαρά σκαμπανεβάσματα» στις τοποθετήσεις των εμπειρογνωμόνων, είτε, ακόμη χειρότερα, όταν ισχυριζόταν στις 7 Ιανουαρίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι με «course» 6 μηνών προσπαθούσαν να καλύψουν την ακαδημαϊκή τους ανεπάρκεια ως εμπειρογνώμονες. Αντίθετα, εισάκουσε την άποψη του Άντρου Κυπριανού στις 11 Νοεμβρίου όταν ο ίδιος δήλωνε στο Συμβούλιο Αρχηγών, και πίσω από τις τηλεοπτικές κάμερες και τους ραδιοφωνικούς δέκτες, ότι οι πολιτικοί πρέπει να αφήσουν στους ειδικούς πράγματα που αυτοί δεν καταλαβαίνουν. 

Πέτρος Δημητρίου

Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s