LEAD-IN: Απόψεις και «Απόψεις»

Όταν αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης τον Φεβρουάριο του 2013 και αφού έκλεισε την ομιλία του, πήρε μετά από λίγη ώρα ξανά το μικρόφωνο αναφωνώντας προς τον κόσμο που κατέκλεισε το κλειστό γήπεδο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία: «δεν θα δεχθώ καμία απολύτως πρόκληση προς οποιονδήποτε, χτίζουμε την ενότητα και η ενότητα χτίζεται μέσα από τον σεβασμό της άλλης άποψης, σταθείτε στο ύψος σας όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα».

Διαβάστε επίσης: LEAD-IN: ΑΜΕΡΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΗ, ΑΣΙΑ

LEAD-IN: BULLYING, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ! (ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ)

Ήταν τότε που ο νυν πρόεδρος έφερε για μια μεγάλη μερίδα των πολιτών τη ρετσινιά του «νενέκου», του «ενδοτικού», του «yes man», του «μεταλλαγμένου», του «αναξιόπιστου» και άλλων χαρακτηρισμών και ταμπέλων που του προσδόθηκαν από αντίπαλα πολιτικά κόμματα, πολιτικούς αντιπάλους, αρθρογράφους και ηγέτες γνώμης (opinion leaders) σε Κύπρο και Ελλάδα. Η Κύπρος τότε είχε ανάγκη από ένα ηγέτη που να μπορεί να κρατεί ενωμένο το εσωτερικό μέτωπο και να εκπροσωπεί στο εξωτερικό τη χώρα χωρίς διαχωρισμούς, ιδεοληψίες και δογματισμούς. Αυτή ήταν και η ουσία της ομιλίας που προηγήθηκε.

Οι απόψεις, λοιπόν, εκείνες που δημιούργησαν ένα πολωμένο κλίμα και φανατικούς οπαδούς, αλλά και εχθρούς του νυν προέδρου, έπρεπε να τύχουν και της ανάλογης διαχείρισης. Η τότε επικοινωνιακή στρατηγική του προέδρου κρίνεται εκ των πραγμάτων επιτυχημένη. Μπορεί η αντιπολίτευση να ξεκίνησε το δικό της οίστρο από την αμέσως επόμενη ημέρα, αλλά τόσο στις πρώτες εβδομάδες ανάληψης της εξουσίας, όσο και στους μήνες μετά το κούρεμα καταθέσεων και το πολιτικό παιχνίδι που χάθηκε στο ιστορικό Eurogroup του Μαρτίου του 2013, ο πρόεδρος Αναστασιάδης – πλην από το εκφραστικό όργανο της αντιπολίτευσης – δεν είχε πολλούς εχθρούς στο χώρο των ΜΜΕ, ούτε και στο κομματικό σκηνικό.

Ακόμα και αυτοί που τον έστηναν στον τοίχο τα προηγούμενα χρόνια για το δικό του «πατριωτικό ρεαλισμό» , είχαν σε ένα σημαντικό βαθμό αναγνωρίσει αρκετές πραγματικότητες. Η σύμπλευση Αβέρωφ Νεοφύτου-Μάριου Καρογιάν και έπειτα Αβέρωφ Νεοφύτου-Νικόλα Παπαδόπουλου στην προσπάθεια να περάσουν τα μνημονιακά νομοσχέδια την περίοδο 2013-2015, αλλά και η παρουσία Ελένης Θεοχάρους και Δημήτρη Συλλούρη στα συναγερμικά ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών του 2014, όπως και η σθεναρή στήριξη Πρόδρομου Προδρόμου στις πολιτικές της κυβέρνησης πριν μετακομίσει στο προεδρικό, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Όντως, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν ήταν αυτός που έφερε την οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Δεν ήταν αυτός που κυβερνούσε από το 2008 μέχρι το 2013 και η έκκληση του προς φίλους και αντιπάλους για ενότητα και αλληλοσεβασμό εισακούστηκε σε σημαντικό βαθμό και έγινε προσπάθεια το blame-game να μπει στο περιθώριο. Έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια. Τίποτα δεν έμεινε το ίδιο, οι προαναφερθέντες άλλαξαν θέσεις, στρατόπεδα και άλλοι πήγαν σπίτι τους ή κατέληξαν στη φυλακή. Ο πρόεδρος επανεκλέγηκε το 2018 και οι απόψεις είναι φυσιολογικό να μην μένουν οι ίδιες. Άλλωστε στην πολιτική ισχύει το «τα πάντα ρει» και το περιβάλλον είναι μεταβαλλόμενο. Οι απόψεις όμως! Όχι όμως οι «απόψεις».

Τι εννοούμε; Aυτό που διαβάζετε εδώ αποτελεί άποψη του υποφαινόμενου. Όχι του website. Εκφράζει μόνο αυτόν που το υπογράφει και δεν αποκαλύπτει κάτι το συνταρακτικό, ούτε στοχοποιεί κανένα. Ο συνάδελφος Ανδρέας Παράσχος επίσης την άποψη του σε άρθρο έγραψε. Δεν ανέδειξε ως διευθυντής ενός μέσου, ένα πρωτοσέλιδο με μια μεγάλη αποκάλυψη. Δεν έκανε δηλαδή αποκαλυπτική και επιθετική δημοσιογραφία. Έγραψε σε μια στήλη κάτι που άκουσε και πληροφορήθηκε. Έτσι πίστευε ότι είχαν τα πράγματα και αυτά είπε. Και πλήρωσε το τίμημα για αυτό, για τους γνωστούς λόγους, επιχειρώντας αρχικά να διορθώσει και έπειτα παίρνοντας την ευθύνη πάνω του. Λίγες ημέρες πριν είχε τραβήξει την προσοχή όλων ο Χάρης Γεωργιάδης. Ο πρώην Υπουργός Εργασίας και πρώην Υπουργός Οικονομικών, επίσης την άποψη του έγραψε. Δεν χάραξε ούτε την πολιτική του κόμματος του, ούτε της κυβέρνησης για το κυπριακό. Αυτές είναι απόψεις. Με υπογραφή και ιδιότητα.

Οι «απόψεις» (αυτές που μπαίνουν σε εισαγωγικά και δεν μπορούν να θεωρούνται ως τέτοιες) εκφράζονται από παράγοντες ή wanna-be παράγοντες χωρίς σεβασμό στην άλλη άποψη. Πρόκειται για αυτές που δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις στοχοποιώντας κυρίως προσωπικότητες και χαρακτήρες. Στο δημόσιο διάλογο και στη δημόσια σφαίρα προκαλούν θόρυβο, πολώνουν, διχάζουν, φανατίζουν, τυφλώνουν, παραπλανούν. Εκείνες είναι που μπορεί να έχουν συνέπεια και συνοχή, χαρακτηρίζονται όμως από επιθετικότητα, ειρωνεία, αλαζωνεία, χλευασμό και υπεροψία.

Εκεί είναι που την πατά κατ’ επανάληψη το κυβερνητικό στρατόπεδο από την πρώτη του θητεία, όπως και αρκετοί που επιχειρούν να εκφράσουν αντιπολιτευτικό λόγο στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αληθείς. Ενώ αρχικά ζητήθηκε η ενότητα και η συμφιλίωση, έχει ακολούθως περάσει στην κοινωνία αυτό ακριβώς που κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έπραττε. Ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας». Ακόμα και αν λόγου χάρη η άλφα ή η βήτα μεταρρύθμιση είναι πολιτικά ορθή, αντί να επιχειρείται να πειστούν για τα οφέλη της και να προσαρμοστούν ομαλά σε αυτήν οι διαφωνούντες, σνομπάρονται και απομακρύνονται. Από την άλλη έχει παρατηρηθεί ένας μηδενιστικός αντιπολιτευτικός λόγος που δεν αντικατοπτρίζεται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί ένα μεγάλο σκάνδαλο ή χαρακτηριστικά και συμπεριφορές ανθρώπων μελών της κυβέρνησης να επισκιάζουν πολιτικές και αποτελέσματα. Ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες και σε εποχές κρίσης.

Το 2021 μπήκε δύσκολα και τα δύσκολα θέλουν… α-πό-ψεις. Xωρίς εισαγωγικά!

Τάσος Θεοδώρου

Efimerida-Cy

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

3 σκέψεις σχετικά με το “LEAD-IN: Απόψεις και «Απόψεις»”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s