ΑΡΘΡΟ: Πάλι βγάλαμε τα μάτια μόνοι μας για τις κυρώσεις στην Τουρκία

***Η Efimerida-Cy φιλοξενεί αρθρογραφία, απόψεις και τοποθετήσεις από όλους τους χώρους και το όλο φάσμα του κοινωνικού γίνεσθαι της Κύπρου***.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση «φρόντισε» να παγώσει η πλέον ευνοϊκή δυναμική στην ΕΕ για επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Ένας αδύνατος και ευάλωτος Ν. Αναστασιάδης -με τις αλλοπρόσαλλες θέσεις του στο Κυπριακό-, τρέμει μπροστά στους ξένους (Γεν. Γραμματέα-ΟΗΕ, ΕΕ κ.ά.) να θέσει τα αυτονόητα. Έτσι, οι «άτυπες» συνομιλίες ξεκινούν στο Κυπριακό, χωρίς δέσμευση για τήρηση του συμφωνηθέντος πλαισίου.

Ήδη, ο κατοχικός εγκάθετος αναφέρεται σε συνομοσπονδία δύο κρατών και ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται στην παράνομη υποτελή διοίκηση των κατεχομένων στην Τουρκία (σύμφωνα με αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ), ως τουρκοκυπριακή διοίκηση στη βόρεια Κύπρο, αλλά στη Λευκωσία επικρατεί σιωπή! Επιπλέον, όσοι μέχρι πρόσφατα προέβαλλαν ότι «εάν στις συνομιλίες η τουρκική πλευρά θέσει θέματα έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο, ο ΟΗΕ θα την καταδικάσει», τώρα σιώπησαν. Ξέρουν ότι δεν έγινε κι ούτε θα γίνει.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσοι πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων, εργαστήκαμε συλλογικά με μεθοδικότητα, και αξιοποιώντας τις εξελίξεις, έγινε κατορθωτό να βρίσκεται στο προσκήνιο το αίτημα για κυρώσεις. Ακόμη και η Μέρκελ η οποία εμποδίζει τις κυρώσεις, επικρίθηκε εντός και εκτός Γερμανίας. 

Για σχεδόν ένα χρόνο, Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονταν να ζητούν επιβολή κυρώσεων αλλά υποχωρούσαν στην πρώτη πίεση. Τώρα, ενόψει του Ευρωπ. Συμβουλίου, Μάρτιο 2021, ο δρομολογημένος «άτυπος» διάλογος στο Κυπριακό και οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, εκτροχιάζουν τη δυναμική των κυρώσεων. Μάλιστα, το Υπ. Εξ. της Κύπρου πιστώνει την Τουρκία με θετικές ενδείξεις για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και ο Ν. Αναστασιάδης εκφωνεί διάγγελμα για τη διαφθορά, επιρρίπτοντας ευθύνες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για ψυθυρολογία! Ως να μην γνωρίζουμε τις διασυνδέσεις του Προεδρικού με τα κανάλια, ως να μην υπήρξε ο συμπέθερος, οι θυγατέρες κι ο «γαμπρός», ως να μην υπήρξαν ποτέ Ρώσοι και Σαουδάραβες πελάτες με τα ιδιωτικά αεροπλάνα και πώληση διαβατηρίων…

Το πόσο κέρδισε η Τουρκία, το θέτει ο Max Hoffman (National Security and International Center) σε πρόσφατη συνέντευξή του για τα Ευρωτουρκικά: Ο Ερντογάν θα εμφανιστεί με θετικές κινήσεις στην ΕΕ για να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων που θα πλήξουν την προβληματική τουρκική οικονομία. Αυτό ακριβώς συνέβη, και η Λευκωσία… ανταποκρίθηκε με δύο «δώρα» στην Τουρκία: Η δυναμική για ουσιαστικές κυρώσεις πάγωσε και επιπλέον οι εξωφρενικές και παράνομες τουρκικές απαιτήσεις (σε Κύπρο και Αιγαίο) τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθιστώντας τα μέρος μιας διαφοράς που απαιτεί τον δικό μας συμβιβασμό. Πάλι, καταφέραμε να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας…

Παρεμπιπτόντως, τις προάλλες ήταν ημέρα μνήμης για το ναζιστικό ολοκαύτωμα των Εβραίων. Όσοι στιγματίζουν ως συνένοχους εκείνους που τότε σιώπησαν για εκείνην την επίγεια κόλαση, γιατί σήμερα σιωπούν για τα εγκλήματα του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος Ερντογάν και επιζητούν τη συνεργασία μαζί του; 

Κώστας Μαυρίδης

Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) 

Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

costas.mavrides@europarl.europa.eu

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s