LEAD-IN: Τι ζητούμε από τους υποψήφιους;

Ξεκίνησε για τα καλά ο προεκλογικός χορός για τις Βουλευτικές Εκλόγές του Μαϊου 2021. Οι κομματικοί μηχανισμοί πήραν μπρος, οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν, οι ευχές στα ΜΚΔ φίλων, γνωστών, συγγενών, οπαδών, πληθαίνουν και ο χρόνος για την κάλπη μετρά αντίστροφα.

Διαβάστε επίσης: LEAD-IN: ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ «ΑΠΟΨΕΙΣ»

 LEAD-IN: ΑΜΕΡΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΗ, ΑΣΙΑ

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ! (ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ)

Ας είμαστε όμως σοβαροί και λογικοί. Δεν είναι κακό να μετέχει κανείς στις εκλογικές διαδικασίες. Δεν είναι κακό να μετέχει σε κομματικούς σχηματισμούς. Δεν είναι κακή γενικότερα η δημοκρατία, η αντιπροσωπευτικότητα, η πολυφωνία. Κακή είναι η κουλτούρα που είχε δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και που επέφερε την όλη απαξίωση και την αύξηση της αποχής.

Κακές είναι οι καλπονοθείες, οι λαμογιές, οι αναρτήσεις που τορπιλίζουν το κλίμα ανάμεσα σε κόμματα και υποψηφίους, ο ξύλινος λόγος, ο ευκαιριακός και λαϊκιστικός λόγος. Κακό είναι το να επαναλαμβάνονται συμπεριφορές που ήδη η γενιά μας – η νέα γενιά που πλέον διαδέχεται αυτήν που κατέστρεψε την χώρα και την οικονομία της – έζησε και κατέκρινε. Είναι όλα εκείνα που άφησαν στις εκλογές του 2016 εκτός βουλής μεγάλα και δυνατά ονόματα ενός κατεστημένου που έκλεισε τον κύκλο του με την πολιτικο-οικονομική κρίση του 2013.

Είναι η νοοτροπία του να επαναφέρνουν υποψήφιοι κομμάτων το 1955, το 1974, το 2004, το Μαρί, το κούρεμα, προκειμένου να συπειρώσουν οπαδούς του στενού τους κύκλου και ψηφοφόρους για το παρόν. Αυτό είναι που ζητούμε πρώτα από τους υποψήφιους. Να πείσουν τον έξω κύκλο για το μέλλον με βάση το δικό τους όραμα και τις θέσεις τους. Να πείσουν για το τι είναι οι ίδιοι και τι δυνάμεις και γνώσεις έχουν και όχι για το γιατί διαφέρουν με τους προηγούμενους σε θέματα που έχουν ήδη κλείσει.

Τί ζητούμε άλλο; Ειλικρίνεια, ταπεινότητα και αυθεντικότητα. Τα «ξαναζεσταμένα φαγητά» και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν περνούν. Η πανδημία άλλαξε τις ανάγκες και τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας. Οι πολίτες αισθάνονται κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι. Δεν θα τους ανεβάσει καμία ατάκα και κανένας λαϊκισμός.

Και τι εννοούμε όταν λέμε «λαϊκισμός»; Λαϊκισμός είναι να είσαι υποψήφιος και να δηλώνεις ότι «παίρνουμε τα μηνύματα της αποχής» ή «βρισκόμαστε κοντά στους δεινοπαθούντες και στις ευπαθείς ομάδες» και γενικότερα να μην κάνεις τα λόγια πράξεις. Λαϊκισμός είναι να δηλώνεις ότι δεν πρόκειται να συνεργαστείς με τον άλφα ή τον βήτα σχηματισμό και υποψήφιο, ενώ δηλώνεις την ίδια ώρα ότι είσαι υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας. Ακόμα χειρότερα λαϊκισμός είναι να προσπαθείς να πείσεις για τον φιλελευθερισμό, τον ευρωπαϊσμό, τον εκσυγχρονισμό, τον ριζοσπαστισμό σου, όταν ουδέποτε στον πρότερο πολιτικό σου βίο κατάφερες να αντισταθείς ή να αμφισβητήσεις το οτιδήποτε, ιδιαίτερα μετέχοντας σε κομματικές διαδικασίες. Αυτά είναι λαϊκισμός.

Λαϊκισμό επίσης αποτελούν οι διακηρύξεις ενάντια σε κλεψιές και απατεωνιές, όταν δεν έχεις χέρια και μέτωπο καθαρά. Όλα αυτά συνθέτουν τα βασικά κριτήρια και ζητούμενα της πλειοψηφίας της κοινωνίας αυτή την περίοδο. Δεν το λέμε εμείς, δεν το σκαρφιστήκαμε εμείς, το δείχνει η κοινωνία. Tο αποδεικνύουν τα σχόλια της, οι δηλώσεις της, οι απόψεις της στα δημόσια στέκια…

Τάσος Θεοδώρου

Efimerida-Cy

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

4 σκέψεις σχετικά με το “LEAD-IN: Τι ζητούμε από τους υποψήφιους;”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s