ΣΥΜΜΑΧΙΑ: «Η Πολιτεία να αποκτήσει τους μηχανισμούς που να αποτρέπουν την όποια σεξουαλική κακοποίηση» (video)

Aκολουθεί δήλωση εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας.

Αναλυτικά:

«Η Πολιτεία να αποκτήσει τους μηχανισμούς εκείνους που να στηρίζουν τα θύματα και αλλά κυρίως να αποτρέπουν την όποια σεξουαλική κακοποίηση τόσο στον αθλητισμό όσο και οπουδήποτε αλλού

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες των αθλητριών σε Ελλάδα και Κύπρο για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν, συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής για να εξετάσει τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των θλιβερών γεγονότων.

Δυστυχώς, πρέπει να σημειώσω ότι τα αντανακλαστικά του κράτους, αποδείχθηκαν πολύ νωχελικά αφού η ολυμπιονίκης μας Άντρη Ελευθερίου προέβη και στο παρελθόν σε άλλες δύο καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά κανένας αρμόδιος δεν είχε κινητοποιηθεί.

Από τη σημερινή συζήτηση, διαφάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρά κενά και ελλείψεις στον χώρο του αθλητισμού με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για τις διεστραμμένες τους διαθέσεις.

Σαφώς είναι πολύ θετικό ότι σιγά-σιγά σπάζει η σιωπή των θυμάτων. Όμως, πιο σημαντικό είναι τώρα η Πολιτεία να αποκτήσει τους μηχανισμούς εκείνους που να στηρίζουν αφενός τα θύματα και αφετέρου και κυριότερο να βρει τους μηχανισμούς εκείνους που να αποτρέπουν την όποια σεξουαλική κακοποίηση τόσο στον αθλητισμό όσο και οπουδήποτε αλλού.

Είναι σημαντικό στο χώρο του αθλητισμού ο ΚΟΑ να αναλάβει δράση ώστε με ένα στρατηγικό σχεδιασμό και με τακτικούς ελέγχους να εξαλείψει αυτό το θλιβερό φαινόμενο από τις τάξεις του.

Όμως, το σημαντικότερο είναι η αλλαγή κουλτούρας. Και τούτο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Παιδείας και της Εκπαίδευσής.

Ως Συμμαχία Γυναικών πιστεύουμε ότι :

  • επιβάλλεται να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί η εντατική και συνεχής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών από καταρτισμένους παιδαγωγούς και  επιστήμονες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Επιβάλλεται η εκπαίδευση των παιδιών  στα σχολεία  ώστε να μαθαίνουν πως να υπερασπίζονται τον εαυτό τους από τις απειλές, αλλά και να ενεργοποιούνται όταν βλέπουν μια παραβίαση στο περιβάλλον τους.
  • Επιβάλλεται η επιμόρφωση των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών για την αναγνώριση και αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια νέα γενιά πολιτών που θα συμπεριφέρονται με αλληλοσεβασμό στους συνανθρώπους τους, θα αναγνωρίζουν και θα αντιδρούν στις κακοποιήσεις  και θα οικοδομούν υγιείς σχέσεις».

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s