ΑΡΘΡΟ: Οι διαδηλώσεις στο Lockdown και τα «rapid» λάθη χωρίς ευθύνες

***Η Efimerida-Cy φιλοξενεί αρθρογραφία, απόψεις και τοποθετήσεις από όλους τους χώρους και το όλο φάσμα του κοινωνικού γίνεσθαι της Κύπρου***.

Οι διαμαρτυρίες των πολίτων είναι πλήρως δικαιολογημένες και κατανοητές. Οι οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας είναι τεράστιες λόγω του εγκλεισμού και της κατάστασης πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών που είναι κυριολεκτικά τραγική.

Σε καμία περίπτωση η επικινδυνότητα της πανδημίας δεν αμφισβητείται. Ούτε τίθεται ζήτημα ως προς το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία, στην έκφραση, στη μετακίνηση.

Δεν θέλουμε ένα αστυνομικοκρατούμενο κράτος. Οι πολίτες που θα μεταβούν το Σάββατο στη διαδήλωση, και σε κάθε διαδήλωση και διαμαρτυρία, δεν πρέπει να φοβούνται. Η αστυνομία πρέπει να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες τόσο στους αστυνομικούς πρώτης γραμμής που απλώς εκτελούν τα καθήκοντά τους, όσο και στους διαδηλωτές για το πώς θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι μάσκες προστασίας είναι υποχρεωτικές για όλους μας. Τα δακρυγόνα, τα σπρέι και τα γκλοπ δεν έχουν θέση σε μία ειρηνική διαμαρτυρία.

Οι οδηγίες όμως που δίνουν κάποιοι εκ των διοργανωτών προς τους διαδηλωτές για να έχουν κρυμμένο το πρόσωπο και να καλύπτουν τα διακριτικά τους όπως τα τατουάζ, σε τι αποσκοπεί; Όσοι εκ των διοργανωτών έχουν ως στόχο την πρόκληση επεισοδίων υπονομεύουν το αναφαίρετο δικαίωμα όσων θέλουν να συμμετάσχουν σε μία ειρηνική διαμαρτυρία και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα όσα συμβαίνουν. Αυτό που μας ανησυχεί είναι που η τραγική κατάσταση που επικρατεί φαίνεται ότι τείνει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, χωρίς αυτό να αθωώνει την κυβέρνηση από τις ευθύνες που έχει για την μη αποτελεσματική διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί και επίκεινται και εκλογές, μήπως κάποιοι εκ των διοργανωτών εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση του κόσμου για να κεφαλαιοποιήσουν κομματικά οφέλη; Μήπως κάποιοι θέλουν να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες που να ευνοούν την αναρχία για να καλύψουν τις ευθύνες τους και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα σκάνδαλα και από την επικίνδυνη πορεία που έχει πάρει το κυπριακό (βλέπε συγκεκριμένη οργάνωση εκ των διοργανωτών που προτάσσει την πολιτική πτυχή του κυπριακού και τη λύση ΔΔΟ. Αυτό τι σχέση έχει σε διαμαρτυρίες για τον αυταρχισμό και τη διαφθορά;); Μήπως κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε πως ενώ η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ στη διεξαγωγή rapid test, το Υπουργείο Υγείας επιμένει να τηρεί σιγή ιχθύος για το ποιοι είναι οι εισαγωγείς των test και ποιο είναι το πραγματικό τους κόστος;

Επαναλαμβάνουμε ότι η βία και η αναρχία είναι καταδικαστέες. Είτε αυτή προέρχεται από τις αστυνομικές αρχές είτε από κουκουλοφόρους πολίτες. Σε περίπτωση εκδήλωσης αναρχίας είναι αυτονόητο πως ο νόμος και η τάξη πρέπει να επιβάλλεται για να διαφυλαχθούν οι νομοταγείς πολίτες και για να μπορέσει η αστυνομία, εντός του πλαισίου του νόμου, να κάνει τη δουλειά της. 

Μαρία Παναγιώτου

Εκπρόσωπος Τύπου, Κ.Σ. ΕΔΕΚ   

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s