ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ: «Δίνουμε μαζικό και βροντερό παρόν στη μεγάλη αντιρατσιστική αντιφασιστική πορεία»

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών συμμετέχει στην εκδήλωση και στην πορεία διαμαρτυρίας και αντίστασης με αφορμή την 21η Μαρτίου,  Παγκόσμια Μέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό. Καλούμε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς όπως δώσουν μαζικό και δυναμικό παρόν την Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 στις  3:30 μ.μ. έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών για να  πορευθούμε προς την Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η κύρια εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό, τον φασισμό και τις ξενοφοβικές ρητορικές, τηρώντας όλα τα προστατευτικά μέτρα κατά της πανδημίας (μάσκες και αποστάσεις).

Η δημόσια παιδεία πρέπει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο που απαιτείται για να εξαλειφθεί κάθε μορφή ρατσισμού από την κοινωνία μας. Οι εκπαιδευτικοί έχουν καταλυτικό ρόλο στην καθιέρωση της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης, αφού καλούνται να αναπτύξουν στους μαθητές/ριες τους εκείνες τις ικανότητες, δεξιότητες, γνώσεις και στάσεις οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην εξάλειψη κάθε μορφής ρατσισμού.

Την ίδια στιγμή αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων, η διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στην εκπαίδευση και των ίσων ευκαιριών φοίτησης όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας, ηλικίας και πεποιθήσεων στη βάση της θεμελιώδους αρχής της Μη Διάκρισης. Είναι ευθύνη όλων μας να απαλείψουμε πρώτα τους διχαστικούς και ρατσιστικούς λόγους και να αποτρέψουμε ενέργειες που προωθούν τη ρητορική μίσους και διακρίσεις προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν  τον εαυτό τους.

Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, δηλώνουμε το παρόν μας σε όλες τις εκδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Η ανάπτυξη κοινωνικής αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, η κατάργηση κάθε μορφής ανισότητας και αδικίας θα έρθουν μόνο μέσα από την παιδεία. Η ενσωμάτωση της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης  με έμπρακτη στήριξη σε όλα τα επίπεδα είναι πολιτική απόφαση και δεν πρέπει να περιορίζεται σε εξαγγελίες ή ανεφάρμοστα σχέδια δράσης.  

Η καταπολέμηση του ρατσισμού και η αντιμετώπισή του ως βαθιά συστημικό/κοινωνικό ζήτημα και όχι ως μεμονωμένο περιστατικό απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να έχουμε σχολεία απαλλαγμένα από  διακρίσεις. Ο αντιρατσιστικός αγώνας πρέπει να είναι συλλογικός και διαρκής, αν πραγματικά θέλουμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.

19 Μαρτίου 2021

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s