ΜΑΧΑΛΟΥΡΙΔΗΣ: «Το χαλούμι είχε τη δική του ιστορία»

Δήλωση Αντιπροέδρου Συμμαχίας Πολιτών και Υποψήφιου Βουλευτή Λευκωσίας, Αχιλλέα Μαλαχουρίδη.

Εξ αφορμής των εξελίξεων σχετικά με το φάκελο του Χαλουμιού αλλά και με την ευκαιρία της συνάντησης των Τυροκόμων με τον Υπουργό Γεωργίας, η οποία πραγματοποιείται με επίκεντρο το θέμα του χαλουμιού, οφείλουμε να θέσουμε αλήθειες και προβληματισμούς επί τάπητος.  

Δυστυχώς, ακόμα και για το χαλούμι, που όλοι γνωρίζουμε την έκταση των εξαγωγών και το τεράστιο οικονομικό όφελος προσφέρει στην οικονομία του τόπου, η Κυβέρνηση κατάφερε να βρει τρόπο, με την αναλγησία της, να προκαλέσει διαμάχες μεταξύ των επαγγελματιών που ασχολούνται με το προϊόν.

Οι διαφωνίες μεταξύ κτηνοτρόφων, αγροτικών οργανώσεων και τυροκόμων διαφάνηκαν από τη πρώτη στιγμή που άνοιξε το κεφάλαιο και ο φάκελος του χαλουμιού. Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Το Υπουργείο Εμπορίου, καθώς και το Υπουργείο Γεωργίας, ήταν οι μόνοι που δεν καταλάβαιναν που οδηγούνταν τα πράγματα. Άλλωστε, αυτός είναι κι ο λόγος που δεν φρόντισαν να ετοιμάσουν προτάσεις οι οποίες να γεφύρωναν τα χάσματα μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και ταυτόχρονα να διασφάλιζαν τις σοβαρές επιπτώσεις που θα επέρχονταν στις εξαγωγές μας. Δεν έλαβαν καν υπόψη τους τις θέσεις των Κτηνοτρόφων και των αγροτικών οργανώσεων, ούτε όμως και των τυροκόμων. Οι δύο πλευρές, η καθεμιά με τη δική της οπτική της οπτική γωνιά, είχαν δίκαιο. Και είχαν δίκαιο για ξεχωριστούς λόγους.  

Θεωρούμε τις ανησυχίες των Τυροκόμων δίκαιες και είμαστε βέβαιοι ότι – όπως για τόσα χρόνια ανάπτυξαν τη παραγωγή χαλουμιού και τις εξαγωγές μας – έχουν την ίδια διάθεση σήμερα. Γνωρίζουν, αξιολογώντας τα σημερινά δεδομένα, ότι οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν θα είναι πολύ σοβαρές και ζημιογόνες. 

Ως Συμμαχία Πολιτών θέτουμε ερωτήματα και ζητούμε απαντήσεις. Η Κυβέρνηση είναι σε θέση να εγγυηθεί στους τυροκόμους  ότι δεν θα περιοριστούν οι εξαγωγές χαλουμιού και μπορεί – άραγε – να μας πει και με ποιο τρόπο θα το πετύχει αυτό; Μήπως έχει αποφασίσει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εγγραφή του χαλουμιού ως ΠΟΠ και δεν την απασχολεί το μεγάλο κεφάλαιο των εξαγωγών για να ασχοληθεί μ’ αυτό;

Τα εμπλεκόμενα Υπουργεία οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν ανοίξει οι ίδιοι, με αποτέλεσμα το χαλούμι σήμερα, από υπερήφανους εμπνευστές του, μας έχει μετατρέψει σε αντιδίκους και χαμένους! 

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s