ΑΡΘΡΟ: Η επανένωση της πατρίδας μας περνά μέσα από την εκπαίδευση

Η δημοσία εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί μας έχουν καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν στον αγώνα του κυπριακού λαού για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Η καλλιέργεια και δημιουργία κλίματος και κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πρέπει να αποτελούν βασικό και πρώτιστο στόχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση.

Η συνεχής ανάδειξη και έμφαση σε όλα όσα μας ενώνουν με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, τους κοινούς μας αγώνες, την ειρηνική συνύπαρξη πριν το 1974, καθώς και η συνεχής καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού θα διασφαλίσουν την αποφυγή νέων διχασμών και συγκρούσεων στο μέλλον, θα  μειώσουν την μισαλλοδοξία και θα δημιουργήσουν ισχυρή θέληση για λύση και επανένωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η εκπαίδευση μπορεί να ξαναδημιουργήσει την ελπίδα για λύση μέσα από την διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, μέσα από την ανάπτυξη κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας, συνεργασίας, συμμετοχής και μέσα από την απόκτηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων για να  κατανοήσουν ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν..

Όλα αυτά θα επιτευχθούν μόνον αν πραγματοποιήσουμε περισσότερα κοινά προγράμματα  μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, σε επίπεδο σχολικής τάξης και σχολικής μονάδας, αν φροντίσουμε για την άμεση επαφή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών, αν πραγματοποιήσουμε κοινές διδασκαλίες, κοινές αθλητικές, μουσικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Να διδάξουμε επιτέλους τη σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία μέσα από προσεγγίσεις που καλλιεργούν τον ιστορικό γραμματισμό και την κατανόηση του φαινομένου της ύπαρξης διαφορετικών ερμηνειών για το παρελθόν, απαιτώντας από τους/τις μαθητές/τριες να μαθαίνουν να αξιολογούν τα επιχειρήματα και να είναι σε θέση να αποφασίζουν ποιες θέσεις είναι περισσότερο εύλογες, καλύτερες ή χειρότερες.

Η επανένωση της πατρίδας μας θα επέλθει μόνο μέσα από την καλλιέργεια την ιστορικής σκέψης και συνείδησης.

Απόστολος Σκουρουπάτης – Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης

Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Επαρχίας Λευκωσίας

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s