Νίκος Αυξεντίου στην Efimerida-Cy: «Η Λάρνακα αδικείται ανέκαθεν και με τρόπο απαράδεκτο»

Συνέχεια αυτή την εβδομάδα στη σειρά συνεντεύξεων, δίνοντας βήμα σε υποψηφίους βουλευτές.

Τον λόγο παίρνουν άνθρωποι από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Ο κ. Νίκος Αυξεντίου διεκδικεί μια έδρα με το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων και έχει τις δικές του απόψεις για τη σημερινή κατάσταση στη Λάρνακα και στην Κύπρο.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην EfimeridaCy:

Καλημέρα και καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για την ενημέρωσή σας;

«Καλή σας μέρα, ευχαριστώ. Βέβαια χρησιμοποιώ και το διαδίκτυο για ενημέρωση και επικοινωνία».

Ο Νίκος Αυξεντίου δεν είναι ξένος για τα κοινά της Λάρνακας. Πώς σας βοήθησε η επιχείρηση που έχετε στο κέντρο της πόλης σε αυτό;

«Είναι σχετικό το πως μπορεί μια μικρή επιχείρηση να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη της στην εμπλοκή του με τα κοινά. Η τοποθεσία της επιχείρησης εύκολα μπορεί να γίνεται σημείο αναφοράς τύπου «είναι το μαγαζί αυτού, που είπε η έκανε αυτό η εκείνο, πού άρεσε η δεν άρεσε». Από την άλλη όμως ως ευκολοσχέτιστος άνθρωπος και γνωρίζοντας λογής κόσμο, έχω την ευκαιρία να συζητώ συχνά και να ανταλλάζω απόψεις, πράγμα που ομολογουμένως είναι βοηθητικό».

Μου είπατε ότι η σύζυγός σας είναι ξένη, ενώ εσείς πρόσφυγας από την Αμμόχωστο…

«Ναι, η σύζυγος κατάγεται από το Βιετνάμ και είναι κόρη παρασημοφορημένου με μετάλλιο ανδρείας Βιετκόγκ. Ο πατέρας της έχει λάβει μέρος στήν ιστορική μάχη του Μπιέν Φού κατά των Γάλλων αποικιοκρατών όπου το Βιετνάμ νίκησε κερδίζοντας την ανεξαρτησία του.

Αργότερα πολέμησε τους Αμερικανούς ως Βιετγκογκ και πέραν της σχέσης μεταξύ μας, είμαι ιδιαίτερα περήφανος στην θέση της. Εγώ γεννήθηκα στην Αμμόχωστο και κατά τον πόλεμο του 1974, σε ηλικία οκτώ χρόνων, κατέφυγα με την οικογένεια μου στην Λάρνακα όπου παρέμεινα μέχρι σήμερα».

Θεωρείτε ότι η Λάρνακα αδικείται; Τι ήταν αυτό που κράτησε την πόλη για πολλά χρόνια πίσω σε θέματα ανάπτυξης;

«Κατά την προσωπική μου γνώμη, η Λάρνακα αδικείται ανέκαθεν και με τρόπο απαράδεκτο, κυρίως λόγω εξυπηρέτησης συμφερόντων, πολιτικών σκοπιμοτήτων και μιας βασικά αμέτοχης τοπικής κοινωνίας. Αν και είναι ένας ωραιότατος γραφικός χώρος, προικισμένος με ό,τι μπορεί να αποτελεί ένα παράδεισο, εντούτοις στενάζει στην στασιμότητα και την απαξίωση εκ μέρους της πολιτείας.

Περιβαλλοντικοί χώροι θησαυροί όπως οι Αλυκές, Πάρκα Νατούρα,  ατελείωτες Παραλίες, Ιστορία, Παράδοση και η Κουλτούρα που κουβαλά η Επαρχία, μένουν απροστάτευτοι και αναξιοποίητοι. Πολιτικοί άρχοντες που επιλέγαμε ανέκαθεν για το καλό του τόπου, αφού τους αναδεικνύαμε ασχολούνταν κυρίως γιανα εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα και όχι με την ουσία των αναγκών ή και το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας της. Κάποτε όλοι μιλούσαν για την Μαρίνα της Λάρνακας, που ήταν χαρακτηριστική της γραφικότητας και της ταυτότητας τού χώρου.

Σήμερα όλοι έχουν υπερπολυτελή Μαρίνες και παράγουν οικονομία ενώ η Λάρνακα δεν έχει ούτε Μαρίνα ούτε και Λιμάνι εφόσον και αυτό υπολειτουργεί. Έχουμε βέβαια την ελπίδα ότι τα σχέδια περί νέου λιμανιού και μαρίνας θα παν κατ ευχήν και έστω μεσοπρόθεσμα να έχουμε ενα καλό αποτέλεσμα. Το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης είναι κλειστό εδώ και τέσσερα χρόνια !

Πέραν τούτων η Λάρνακα και η Επαρχία της σήμερα στενάζουν κάτω από την παρουσία πέντε βιομηχανικών ζωνών ακόμα και βαριάς βιομηχανίας που θάβει απόβλητα προερχόμενα και απο άλλες επαρχίες, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα δυσωσμίας, επίσης θέτουν σοβαρούς προβληματισμούς εν σχέση με την ποιότητα πόσης και βρώσης, λόγω της διάχυσης των αποβλήτων δια του νερού των ποταμών στα φράγματα. Οι κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες αδυνατούν να διαχειριστούν τα απόβλητα τους και οι οικιστικές ζώνες που κατόπιν χωροταξικής αταξίας πλησίασαν τις κτηνοτροφικές μονάδες αποτελούν επίσης πρόβλημα.

Έχουμε κατά τρόπο παράδοξο στρατιωτικό πεδίο βολής δίπλα σε κοινότητες που διαμαρτύρονται έντονα. Είναι και οι πετρελαικές εγκαταστάσεις που επιτέλους μετακινούνται παράλληλα όμως έχουμε και την έλευση του Ασφαλτικού που θεωρείται περιβαλλοντική απειλή, εφόσον θα μολύνει τον αέρα και θα πλήξει την ποιότητα ζωης, ακυρώνοντας είσης και την περιβαλλοντική αξία των χώρων όπου θα εγκατασταθεί.

Η Υπέρ-Ρύπανση, πέραν από την μη προστασία και την μη αξιοποίηση των περιβαλλοντικών χώρων, αποτελεί ένα επιπλέον περιβαλλοντικό πρόβλημα, πού κρατεί την Λάρνακα στάσιμη και την ποιότητα ζωής της κοινωνίας της αναλόγως χαμηλά. Πολιτικοί άρχοντες και κοινωνία του τόπου, παρακολουθούν με τρόμο τον παράδεισο στον οποίο θα μπορούσαμε να ζούμε να μετατρέπεται σε ένα ανοικτής και ανεξέλεγκτης μορφής σκουπιδότοπο.

Ο Εκσυγχρονισμός της Τοπικής αυτοδιοίκησης που ακόμα αργεί, είναι επίσης κάτι που κατά πολυ κρατεί την πόλη της Λάρνακας και την Επαρχία της κατά πολύ πίσω απο την προόδο και την αναπτυξη. Η Λάρνακα στερείται νομοθετικής στήριξης και αυτό περιγράφει κατά πολύ και την αιτία πολλών δυσκολιών να διορθωθούν έστω καποια βασικά απλά πράγματα.

Θα έλεγα όμως ότι και ως κοινωνία πολιτών, θα έρεπε να ήμασταν από ανέκαθεν πιο προστατευτικοί, διεκδικητικοί και πιο ενεργοί, εν σχέση με το συμφέρον της πόλης μας και την επαρχία της».

Γιατί ένας νέος να σας εμπιστευτεί εσάς με την ψήφο του και όχι ένα νεότερο;

«Η επιλογή ψήφου δεν πρέπει να είναι απλά θέμα ηλικίας, ανκαι στα πλαίσια της λογικής, ο πολύ νέος υποψήφιος η τυχόν  προχωρημένης ηλικίας, θα έλεγα ότι φυσιολογικά μπορεί να στερείται είτε της απαιτούμενης ωριμότητας να αφουγκραστεί και να κατανοήσει τον μέσο πολίτη, είτε να έχει την απαιτούμενη ενέργεια να δραστηριοποιείται εν σχέση με την καθημερινότητα και τους άσημους μη προνομιούχους πολίτες.

Αυτός που θα έλεγα ότι μπορεί να αξίζει την εμπιστοσύνη οποιουδήποτε και όχι απλά ενός νέου στην ηλικία, θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα αμερόληπτης έρευνας  και σκέψης εκ μέρους του ψηφοφόρου, όχι με κύριο κριτήριο την ηλικία. Να κοιτάξουμε το ποιόν του υποψηφίου και του πολιτικού του χώρου, να προβληματιστούμε περί του ποιά συμφέροντα μπορεί να εκπροσωπεί, ποιος ήταν και τι έκανε προεκλογικά, τι άνθρωπος είναι.

Όταν εντοπίσουμε έναν ενδιαφέρον υποψήφιο, τότε τον κοσκινίζουμε και τον αξιολογούμε ανάλογα. Αν οι περισσότεροι τα κάναμε αυτά, οι επιλογές μας θα ήταν καλύτερες. Η επιλογή ψήφου θα έχει σοβαρές συνέπειες που θα τις υποστεί ο ίδιος ο ψηφοφόρος, το περιβάλλον του, η κοινωνία και να θυμόμαστε οτι εδώ που φτασαμε είναι κατά πολυ οι λάθος επιλογές που μας έφεραν.

Η λάθος επιλογή είναι το πιο συχνά επαναλαμβανόμενο και σοβαρότερο πολιτικό λάθος, εκ μέρους των πολιτών σε περίοδο εκλογών».

Πώς βιώνετε την όλη απαξίωση των πολιτών απέναντι στο πολιτικό και κομματικό σύστημα; Πώς την αντιμετωπίζετε;

«Κατανοητή και δικαιολογημένη, αν και ως πολίτες φέρουμε και εμείς ανάλογη ευθύνη για την απογοήτευση που εισπράττουμε. Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα διαμορφώνονται σύμφωνα με τις επιλογές της κοινωνίας των πολιτών, ελεύθερα και με τρόπο δημοκρατικό.

Ο πολίτης θα πρέπει να εκλάβει ως δεδομένο, ότι είναι και ο ίδιος μέρος του συστήματος που θα πρέπει να  ελέγχει, να ασκεί κριτική και να το διαμορφώνει το κατα δύναμην. Χωρίς προσωπική προσπάθεια γιά το κοινό καλό και αγώνα ως στάση ζωής, ο πολίτης θα είναι πάντα το θύμα της αποστασιοποίησης του απο αυτό που αποκαλεί σύστημα.

Ο αρχαίος Περικλής, δήμαρχος Αθηνών έλεγε ότι «η πόλη αίναι αυτή που είναι, διότι οι κάτοικοι της είναι αυτοί που είναι»».

Βλέπουμε παντού σε νταμπέλες και σε προεκλογικά σποτς την λέξη «αλλαγή». Μπορεί αυτός ο τόπος με τα σημερινά δεδομένα να ελπίζει σε αλλαγές;

«Η αλλαγή δεν πρόκειται να έρθει από τους πολιτικούς, αφού μάλλον και αυτοί πρέπει κατα πολύ να αλλάξουν. Η Αλλαγή είναι θέμα επιλογής και υπερβασης, που πρέπει να ξεκινά απο την ψυχή και την νοοτροπία του πολίτη.

Εάν ο πολίτης πείσει τον εαυτό του ότι ο ίδιος έχει ανάγκη την αλλαγή και εάν καταστεί ικανός να την κάνει αρχίζοντας απο τον εαυτό του και τον προσωπικό του χώρο και κόσμο, τότε αυτόματα η μικρή αυτή αλλαγή λαμβάνει χώρο. «Εάν εμείς γίνουμε καλύτεροι και ο κόσμος θα γίνει καλυτερος».

Στην ερώτηση εαν μπορεί ο τόπος με τα σημερινά δεδομένα να ελπίζει σε αλλαγές, η απάντηση είναι, εξαρτάται πόσο πολύ τις έχει ανάγκη, πόσο το κατανοεί αυτο και πόσο ικανοί είμαστε ο καθένας η ως κοινωνία, να κάνουμε αυτό που πρέπει».

Η πανδημία τι αλλαγές έφερε στη ζωή σας και πώς διαμόρφωσε το δικό σας τρόπο σκέψης;

«Η πανδημία ήταν γιά μένα ακόμα μιά επιβεβαίωση του ότι ο άνθρωπος πρέπει να εκτιμά το σήμερα, τους γύρο του και να είναι ευτυχής με αυτά που έχει, διότι το αύριον είναι πάντα αβέβαιον.

Η υγεία, η ζωή, ο χρόνος, ο δίπλα μας, είναι δώρα που θάπρεπε κάθε παρούσα στιγμή να εκτιμούμε και να απολαμβάνουμε.

Βεβαιότατα αντιμετώπισα επαγγελατικές οικονομικές δυσκολίες, αλλα είμαι ευγνώμων στο ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα και δεν ήταν».

Γιατί Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και όχι κάτι άλλο;

«Γνωρίζοντας τον χώρο των Οικολόγων θα λεγα ότι είναι η διαφορά και η εξαίρεση σε αυτό που πολιτικά έχει αποτύχει κάνοντας τους πολίτες δυστυχείς. Γνώρισα τους Περδίκη, Θεοπέμπτου και Γιάγκου και διαπίστωσα ότι πρόκειται γιά ανθρώπους ανοιχτόμυαλους και πολιτικά ειλικρινείς, με αλήθεια και ουσία σε αυτά που πρεσβεύουν.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι Οικολόγοι κατάφεραν να είναι ο μόνος χώρος που δεν άγγιξαν τα σκάνδαλα και η διαφθορά. Το περιβάλλον στον χώρο τους είναι δημοκρατικό, φιλικό, εμπνέουν την πρωτοβουλία και προσωπικά ως υποψήφιος αισθάνομαι πολιτικά άνετος. Πέραν τούτων η Πράσινη πολιτική, θεωρείται η μόνη πλέον ουσιώδες και αποτελεί το μέλλον της πολιτικής σε όλο τον πλανήτη. Κρίμα που αυτό δεν το έχουμε δει προώρα στον τόπο μας και να προλαβαίναμε πολλά κακώς έχοντα να μην συνέβαιναν.

Η Λάρνακα με τους περιβαλλοντικούς της χώρους και τα προβλήματα υπερ ρύπανσης και χωροθετικής αταξίας, η και με παρελθον διαφθοράς εν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό που στην ουσία χρειάζεται για να δοθούν λύσεις είναι Οικολόγους. Άρα το κίνημα Οικολόγων στην δική μου πολιτική συνείδηση ως Υποψήφιος Λάρνακας και Επαρχίας είναι ο ιδανικός χώρος και χαίρομαι γιαυτο».

Παρά τους θετικούς πόντους που έχουν πάντα οι Οικολόγοι λόγω της ευαίσθητης για το περιβάλλον ιδεολογίας τους, εντούτις παραμένουν με χαμηλά ποσοστά εδώ και χρόνια και δέχονται κριτική για αποφάσεις και συμπεριφορές στελεχών τους. Εσείς πώς το σχολιάζετε;

«Κατ αρχήν το ότι δέχονται κριτική αυτό είναι καλό. Πολιτικοί χώροι που δεν ασχλείται κανείς μαζί τους είναι συνήθως πολιτικοί χώροι πού δεν φοβάται η δεν υπολογίζει πιά κανείς. Οι συμπεριφορές μελών όπως αναφέρατε (μία περίπτωση έχω υπόψην) είναι όντως ένα δυσάρεστο γεγονός και μακάρι να μην συνέβαινε.

Από την άλλη όμως κάλλιο να έχουμε αυτά ως «κατηγορώ» κατά των οικολόγων, παρά τα «κατηγορώ» εναντιον μελών άλλων πολιτικών χώρων μηδενός εξαιρουμένου, που όντως κατά πολύ έβλαψαν και ζήμιωσαν τον τόπο. Οι Οικολόγοι έχουν επιχειρήματα, και λύσεις να δώσουν στον κόσμο και καλώς δεν στέκουν στην παγίδα που τους θέλουν να ασχολούνται με τα επουσιώδη παρά με την ουσία.

Όσον αφορά τα χαμηλά ποσοστά, αυτά δεν σημαίνουν κατ ανάγκην και χαμηλή αξία. Τουναντίον το ότι οι Οικολόγοι είναι ο μόνος μη ακραίος δημοκρατικός χώρος που για εικοσι πέντε χρόνια έμεινε αμόλυντος και καθαρός, καταδείχνει ότι η πολιτική του αξία ήταν ανέκαθεν υψηλότερη, απλά η κοινωνία επέλεγε λάθος».

Έχετε κάποιο συγκεκριμένο όραμα που θέλετε να πετύχετε σε περίπτωση εκλογής σας;

«Οραμα μου θα ήταν μιά καλύτερη, ευημερούσα κοινωνία, κατά προτεραιότητα Λάρνακας και Επαρχίας, όπου οι άνθρωποι να ήταν πιό αφυπνισμένοι και ενεργοί ως πολίτες, πιό ευτυχείς και σε καλύτερη σχέση με τον περιβαλλοντικό θησαυρό του τόπου τους και την πολιτεία. Μιά αφυπνισμένη κοινωνία με καλά πληροφορημένους και ενεργούς πολίτες, αποτελεί απο μόνη της την αλλαγή προς το καλύτερο».

Άρα ο Νίκος Αυξεντίου δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ διεφθαρμένος. Ο λόγος του ανθρώπου που λέμε;

«Ο Νίκος Αυξεντίου είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλές φορές ότι είχε και δεν είχε, χάρην φιλανθρωπικών η και μεγίστης σημασίας σκοπών και δεν το μετάνοιωσε ποτέ.

¨Οταν παντρεύτηκε, ενώ ως πρόσφυγας είχε το δικαίωμα να ζητήσει δωρεάν σπίτι, χρήματα και άλλα ωφελήματα, ως θέμα αρχής, θεώρησε ότι δεν έπρεπε να το κάνει και δεν το έκανε. Θεώρησε ότι ήταν ευτυχής με αυτά που είχε και δεν χρειαζόταν να αποκτήσει κάτι που δεν είχε ανάγκη, έστω και εάν του δινόταν δωρεάν. Τώρα εάν στο μέλλον μπορεί να διεφθαρεί θα έλεγα ναι, μπορει. Είμαστε άνθρωποι, είμαστε ατελείς και ότιδήποτε μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Θεωρώ ότι οποισδήποτε μπορεί να διεφθαρεί και το να μην διαφθείρεται κάποιος είναι μια προσωρινή κατάσταση που χρειαζεται ιδιαιτερη προσοχη για να διαρκεσει και θέμα προσωπικής επιλογής, προσπάθειας και αγώνα. Επιστρέφω πάλιν στους Οικολόγους εξαίρωντας το ότι δεν έμειναν τυχαία μακριά απο την διαφθορά αλλα κατόπιν προσπάθειας και αγώνα, εξόχως κατόπιν επιλογής».

Τέλος, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όσους μας διαβάζουν εξ αφορμής της πρώτης σας παρουσίας στην EfimeridaCy;

«Διανύουμε προεκλογική περίοδο. Είναι πολλοί οι ακατάλληλοι γιά να αποτελούν σωστή επιλογή και τυχόν ανάδειξη τους θα βλάψει ακόμα περισσότερο γιαυτό ο κόσμος ας είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Η Ψηφος η και η Αποχη επιφέρουν  συνέπειες που όλοι θα υποστούμε.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να πετύχουν το καλύτερο, ας μην είναι δεδομένο κανενός. Να κοιτάξουν το ποιόν και τις θέσεις των υποψηφίων, να δουν την πολιτική ποιότητα των χωρων που τους προτείνουν, να αναλογιστούν τι είδους συμφέροντα πιθανόν να εκπροσωπούν και αναλόγως να τους επιβραβεύσουν η να τους στερήσουν την ψήφο. Θα είναι το βουλευτικό τους αξίωμα η μόνη τους δουλειά ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν σε αυτήν, η απλά κυνηγούν το επιπλέον εισόδημα ?

Είναι άνθρωποι των πράξεων η απλά λαοπλάνοι των ωραίων λόγων που απλά κοροιδεύουν ? Την επαύριο θα κληθούμε να ζήσουμε το αποτέλεσμα της επιλογής μας.

Η σελίδα μου στο ΦΒ (Νικόλας Αυξεντίου) είναι ενδεικτική της σκέψης και του έργου μου, εμπεριέχει το βιογραφικό μου και στιγμές απο την προσωπική μου βιωτή, όπως και στοιχεία επικοινωνίας γιά όποιον τυχόν ενδιαφέρεται. Είμαι στην διάθεση των ψηφοφόρων να με αξιολογήσουν και να κρίνουν αναλόγως. Η υποστήριξη των πολιτών μού είναι αναγκαία και αυτό που θα μου επιτρέψει να τους αντιπροσωπεύσω.

Ευχαριστώ πολύ την Efimerida-CY για την ευκαιρία να εκφραστώ και να προβάλω άποψη, ειδικότερα τον δημοσιογράφο Τάσο Θεοδώρου. Εύχομαι στην εφημερίδα κάθε επιτυχία και σε όλους το καλύτερο !  »

Τάσος Θεοδώρου

Efimerida-Cy

***Φώτος από προσωπικό αρχείο Νίκου Αυξεντίου.

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε