ΑΡΘΡΟ: Πανδημία – Μέτρα χωρίς προοπτική

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας προκαλούν αντιδράσεις και κούραση, κυρίως γιατί δεν υπάρχει προοπτική. Έχει ήδη παρέλθει ένας και επιπλέον χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να μην πείθει τους πολίτες με τους χειρισμούς της.

Οι πολίτες αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη κατάσταση, επεδείξαμε σύνεση και κατανόηση στα διάφορα αντιφατικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Η κατάσταση όμως έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κοινωνία μας διακατέχεται από φόβο, ένταση, ανησυχία και αβεβαιότητα και πλέον μεγάλο ποσοστό πολιτών εκφράζει τη δυσαρέσκεια του.

Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να είναι συλλογική αλλά στο μέτρο του λογικού και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα που φαίνεται να παραγκωνίζονται ολοένα και περισσότερο. Με βάση το πιο πρόσφατο διάταγμα, οι πολίτες αναγκάζονται να εμβολιαστούν ώστε να «δικαιούνται» μετά τις 9 Μαΐου να επισκεφθούν καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες. Κατ’ αρχήν η επιλογή του εμβολίου θα έπρεπε να είναι προσωπική υπόθεση και κατόπιν συνεννόησης με τους προσωπικούς ιατρούς.

Δεν μπορεί ένα γενικό διάταγμα να εξαναγκάζει όσους δεν το επιλέξουν να «φυλακιστούν» στα σπίτια τους. Επιπλέον, το ίδιο το Υπουργείο δεν έχει εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων για ολόκληρο τον πληθυσμό και αντί να αναλάβει την ευθύνη για την δική του αδυναμία, μετατοπίζει την υπαιτιότητα στους πολίτες. Βεβαίως, υπάρχει και το άλλο τραγελαφικό όπου δεν υπάρχει εμβολιαστικός προγραμματισμός αλλά μια ευάλωτη πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες που επιλέγουν να εμβολιαστούν βασανίζονται για να πετύχουν κάτι που το τελευταίο διάταγμα τους υποχρεώνει να είχαν κάνει για να μπορούν να απολαύσουν ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ως κράτος έχουμε ήδη επενδύσει μέχρι πρόσφατα €9.182.590 για διενέργεια rapid test και μέχρι τις 24 Απριλίου διενεργήθηκαν συνολικά 4,967,683 τεστ ταχείας ανίχνευσης. Με το νέο διάταγμα που απαιτεί 72 ωρών έλεγχο ταχείας ανίχνευσης όλων των πολιτών, αναμένεται το κόστος να εκτοξευθεί ακόμα περισσότερο. Ένα κόστος το οποίο πληρώνουμε ως κράτος αντί να επενδύσουμε στην ενίσχυση των νοσοκομείων μας και στην προμήθεια εξοπλισμού και εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού για αντιμετώπιση των περιστατικών νοσηλείας.

Εδώ και ένα χρόνο δηλαδή, λαμβάνονται μέτρα που δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο τα οικονομικά του κράτους και των πολιτών, την ψυχολογία και την παιδεία, αλλά χωρίς προοπτική. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι λόγοι που ώθησαν το Υπουργικό στην λήψη των τελευταίων μέτρων αφορούν την αδυναμία του συστήματος υγείας να περιθάλψει τους ασθενείς και όχι τόσο η ταχύτητα της εξάπλωσης του ιού, τότε θα αναμενόταν να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες στην ενίσχυση των νοσοκομείων με στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Βεβαίως τα τεστ ταχεία ανίχνευσης είναι χρήσιμα, όμως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (11/3/2021), η Κύπρος κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τον αριθμό ελέγχων ταχείας ανίχνευσης ανά 100.000 άτομα. Με τα πολιτικά σκάνδαλα που έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία χρόνια, εύλογα μπορεί κανείς να υποψιαστεί ότι στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων, ενδέχεται να θυσιαστεί και η υγεία των πολιτών. Έχω την άποψη ότι η επιλογή που δεν θα δυσκόλευε σε τόσο βαθμό τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους γονείς και τα παιδιά και την ευρύτερη κοινωνία, θα ήταν η επένδυση-έστω του μισού ποσού των εκατομμυρίων που δίνουμε στα rapid test- στην ενίσχυση των νοσοκομείων μας.

Η ασάφεια των μέτρων και η ανισόρροπη αντιμετώπιση των πολιτών δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η κύρια προσπάθεια πρέπει να παραμείνει η λήψη των μέτρων ατομικής προφύλαξης, αλλά όταν υπάρχουν αντιφάσεις- όπως στην περίπτωση που απαγορεύτηκε το περπάτημα στα μονοπάτια της φύσης αλλά όχι το κυνήγι- οι αντιδράσεις είναι δύσκολο να περιοριστούν. Ευχή είναι σύντομα να γλιτώσουμε από αυτή την πανδημία και να βγούμε νικητές.

Νικητές όμως θα είμαστε αν καταφέρουμε να δείξουμε όντως ότι στα δύσκολα μπορούμε να αφήσουμε τα προσωπικά συμφέροντα και κέρδη, να ενισχύσουμε τους πολίτες με πολιτικές ίσης μεταχείρισης και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Να γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό αλλά να μην πεθάνουμε από το άγχος και την κατάθλιψη.

Αλεξία Σακαδάκη

Κοινωνιολόγος

Υποψήφια Βουλεύτρια Λευκωσίας

Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s