ΑΡΘΡΟ: Να τα κοιτάξετε στα μάτια τα παιδιά στη Φανερωμένη….

120  παιδιά, τα  οποία φοιτούν στα ιστορικά εκπαιδευτήρια της Φανερωμένης εκδιώκονται άρον άρον από τα σχολεία τους γιατί «κάποιοι» αποφάσισαν ότι για την πολυπόθητη «ανάπτυξη», δεν είναι αναγκαία τα σχολεία στο κέντρο της παλιάς πόλης.

Η κυβέρνηση, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κλείνει τα σχολεία της Φανερωμένης από τη φετινή χρονιά γιατί θα ξεκινήσουν έργα, έτσι ώστε να μεταφερθεί η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κύπρου στο ιστορικό κτήριο που σήμερα στεγάζει τα σχολεία. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει κάνει «γαργάρα» τα δικαιώματα των συγκεκριμένων παιδιών, και ειδικότερα το δικαίωμα τους να φοιτούν απρόσκοπτα στο σχολείο της γειτονιάς τους.

Θυμήθηκε, υποστηρίζει η κυβέρνηση, ο Αρχιεπίσκοπος να ζητήσει το κτήριο, είναι δικό του και μπορεί να το κάνει ότι θέλει. Η αλήθεια είναι ότι  το κτήριο ανήκει μεν στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Φανερωμένης, αλλά η πέραν των εκατό χρόνων ενοικίαση και χρήση του κτηρίου από το Υπουργείο Παιδείας το κατοχυρώνει με όλα τα νόμιμα δικαιώματά του ως «ενοικιαστή» έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση που να μην αφήνει εκτεθειμένα τα παιδιά.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι τα γήπεδα του σχολείου δεν ανήκουν στην εκκλησία αλλά στη Σχολική Εφορεία. Η Αρχιτεκτονική Σχολή είναι ήδη στο κέντρο της Λευκωσίας ενώ κανένας δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο έτσι ώστε δημοτικό, γυμνάσιο και Πανεπιστήμιο να συνυπάρξουν στην περιοχή.

120 ζευγάρια παιδικά ματάκια σε κοιτάζουν απορημένα και σε ρωτάνε το γιατί…

Κύριε Δήμαρχε της Λευκωσίας, κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αρχιεπίσκοπε, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών και κύριε Υπουργέ της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας,

Να απευθυνθείτε στα 120 παιδιά του σχολείου της Φανερωμένης και να απαντήσετε:

  • Γιατί πρέπει να φύγουν τα παιδιά για να αναζωογονηθεί το κέντρο της Λευκωσίας;
  • Γιατί δεν μπορούν να συνυπάρξουν τα σχολεία των παιδιών με τη σχολή των φοιτητών και φοιτητριών;
  • Γιατί από τη μια μέρα στην άλλη τα παιδιά χάνουν την τάξη τους, της αυλή τους, τους φίλους τους, το σχολείο όπου μεγάλωσαν και έμαθαν;
  • Γιατί μέσα σε αυτά όλα τα εκατομμύρια της δήθεν «ανάπτυξης» της περιοχής, δεν περιλαμβάνεται το σχολείο των παιδιών;
  • Γιατί και πως επιτρέπετε κύριοι το 2021 – αντί να ανοίγουμε σχολεία και χώρους μάθησης – να κλείνουμε δημόσια σχολεία με ιστορική σημασία για τον τόπο;

Και εσείς «Μουχταραίοι και πεζόδρομοι» να το θυμάστε: παιδιά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην περιοχή. Θα έρθει η ώρα που θα αναζητάτε τα σχολεία, γιατί  θα συνειδητοποιήσετε όλοι σας ότι τα σχολεία είναι η μόνη «ανάπτυξη» και το οξυγόνο της κάθε περιοχής.

Απόστολος Σκουρουπάτης

Εκπαιδευτικός – Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Επαρχίας Λευκωσίας

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s