ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ

Ήταν που ήταν παράξενη και περίεργη η προεκλογική περίοδος, με την απόσυρση υποψηφίου λόγω καταχώρησης υπόθεσης βιασμού στο δικαστήριο έγινε ακόμη πιο απεχθής.

Πριν μήνες συνάδελφος μας τα έλεγε ΕΔΩ και ΕΔΩ , για το τι ζητά η κοινωνία από τους υποψήφιους σε αυτή την περίοδο, κυρίως εν μέσω πανδημίας. Με απλά λόγια μια πιο ηθικο-κεντρική και ανθρωπο-κεντρική προσέγγιση και κατανοητική στάση από τους κομματικούς σχηματισμούς και τους όποιους άλλους υποψηφίους απέναντι στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους.

Ακόμα και εδώ όμως φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα. Ηθική δεν σημαίνει «όποιον δεν τον πάω, διώ του την που πάνω», κοινώς «να την φάει να φκένουμε», όπως λένε και οι απλοί στρατιώτες όταν έχουν πρόβλημα με τις διανυκτερεύσεις. Ούτε ηθική σημαίνει «για να εκλεγώ, πρέπει να μειώσω μπροστά στην κοινωνία το ήθος του άλλου με δικαστικά και αστυνομικά μέσα». Αν έχω ένα παλιό πρόβλημα με κάποιον ή αν υπάρχει κάτι μεμπτό που στοιχειοθετείται, πάω τον βρίσκω, το συζητώ, το λύω την ώρα που πρέπει και όχι την ώρα που θα κατέβει υποψήφιος. Αλλιώς συγκαταλέγομαι και εγώ στη μηχανή υπόσκαψης χαρακτήρων και στους κυνηγούς φαντασμάτων.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Όχι δεν είμαστε μέρος της προεκλογικής οποιουδήποτε. Το έργο μας και τα γραπτά μας είναι εκεί και φαίνονται. Ούτε πέσαμε από τον Άρη, ούτε είμαστε εκτός πραγματικότητας, ούτε μεγαλώσαμε σε γυάλινο σπίτι. Τίποτα δεν μας εκπλήσσει. Τα λέμε αυτά γιατί μια απλή ματιά στην σύγχρονη ιστορία εκλογών στις ΗΠΑ και σε χώρες της ΕΕ είναι αρκετή για να βρει κανείς δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – τέτοιες περιπτώσεις. Από υποψήφιους πλανητάρχες, μέχρι υποψήφιους φοιτητικούς εκπροσώπους. Ο ένας «πήδηξε» την μια και μετά την άλλη, ο άλλος την άλλη και μετά την παράλλη και πάει λέγοντας. Και πάντα η ώρα για να το μάθει η γυναίκα του και οι ψηφοφόροι του είναι ένας μήνας πριν τις εκλογές. Λες και η πολυγαμία είναι έγκλημα και πρέπει να την ποινικοποιήσουμε για να ικανοποιήσουμε δικές μας ανασφάλειες.

Αμαρτία και ανηθικότητα είναι η κατάχρηση εξουσίας. Ο σεξουαλικός εκβιασμός και όλα όσα έχουν γεμίσει τις οθόνες μας τους τελευταίους μήνες με αφορμή τις υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων, σε περιόδους που οι θύτες έχουν εξουσία. Το να αποκεφαλίζουμε νέους ανθρώπους δημόσια είναι μεγαλύτερη ανηθικότητα όμως.

Θα μας πείτε βεβαίως, ότι είναι πολύ σοβαρή μια τέτοια καταγγελία και δεν υπάρχουν ηθικές εκπτώσεις σε αυτά, ούτε σε υποθέσεις βιασμού. Ασφαλέστατα και ναι. Την ώρα που πρέπει όμως. Αυτό λέμε και πιο πάνω. Όχι την ώρα που κάποιος έχει να κερδίσει κάτι από αυτήν. Αυτός είναι καθαρά ο όρος του αποκεφαλισμού.

Μιας και είμαστε σε εβδομάδα του Πάχα, ο Χριστός διέταξε ποτέ να αποκεφαλιστεί ο οποιοσδήποτε αμαρτωλός; Ή μιλούσε με τον κώδικα της θείας δίκης, της συγχώρεσης και της μετάνοιας; Ζήτησε να τον ακολουθούν μόνο οι καθαροί και οι αθώοι ή απηύθυνε κάλεσμα προς όλους; Ακόμα και αυτόν τον Ιούδα που τον πρόδωσε δεν ζήτησε να τον αποκεφαλίσουν. Ακόμα και όταν ήταν πάνω στον Σταυρό τα λόγια του προς τους δύο ληστές είναι γνωστά.

Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση και ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, να συμφωνεί ή να διαφωνεί.

***Όντως ο υποψήφιος τήρησε τη γραμμή του να μην μιλήσει στα ΜΜΕ, καθώς ούτε σε εμάς απάντησε όταν του ζητήσαμε τον λόγο. Συνεπώς τα ΜΜΕ πρέπει να είναι επίσης ορθά, τόσο σε θέματα αρχής, όσο και ηθικής. Δεν είμαστε εδώ μόνο για τα clicks.

Efimerida-Cy

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s