Εντοπισμός ινδικού και νοτιοαφρικανικού στελέχους κορωνοϊού στην Κύπρο, δεν ήρθαν σε επαφή με άλλα άτομα

Τον εντοπισμό του ινδικού στελέχους του κορωνοϊού σε τέσσερα δείγματα και του νοτιοαφρικανικού στελέχους σε δύο δείγματα, ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας παράλληλα ότι αφορούσαν όλα άτομα που αφίχθηκαν στην Κύπρο από τρίτες χώρες και βρίσκονταν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού ενώ μετά την θετικοποίηση τους μεταφέρθηκαν στον ειδικό χώρο απομόνωσης στην Τερσεφάνου και δεν είχαν επαφές με άλλα άτομα. Εξακολουθεί επίσης να εντοπίζεται στην κοινότητα το βρετανικό στέλεχος.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει ότι κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ενημερώθηκε ότι σε εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν σε δείγματα θετικών στον ιό SARS-CoV-2 για την ανίχνευση στελεχών του ιού, ανιχνεύθηκαν το βρετανικό στέλεχος σε 131 δείγματα, το ινδικό στέλεχος σε τέσσερα δείγματα και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε δύο δείγματα.

Τα δείγματα, προστίθεται, αφορούν κρούσματα που είχαν εντοπιστεί κυρίως την περίοδο Απριλίου.

Διευκρινίζεται ότι σε σχέση με τα δείγματα όπου εντοπίστηκε το ινδικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, σημειώνεται ότι αφορούν πολίτες από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (τρίτες χώρες) που έφτασαν κατόπιν εξασφάλισης ειδικής άδειας.

Σημειώνεται ότι στη βάση των μέτρων που λαμβάνονται στη Δημοκρατία, όλα τα άτομα που φτάνουν από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας οφείλουν να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού 14 ημερών και υποβάλλονται σε τεστ PCR είτε 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους ή κατά την άφιξη τους στην Κύπρο.

«Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα άτομα αυτά είχαν αφιχθεί από την Ινδία (3 άτομα), το Πακιστάν (1 άτομο), τις Φιλιππίνες (1 άτομο) και το Νεπάλ (1 άτομο) και είχαν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτικό περιορισμό 14 ημερών. Με τη θετικοποίηση       τους, μεταφέρθηκαν στον ειδικό χώρο απομόνωσης στην Τερσεφάνου και δεν είχαν επαφές με άλλα άτομα», αναφέρεται.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας συνεχίζει σημειώνοντας ότι παρά τα μέτρα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδου και τις προϋποθέσεις για άφιξη επιβατών σύμφωνα με τη χώρα άφιξης (π.χ. διπλό αρνητικό τεστ, υποχρεωτικός περιορισμός, κοκ), «υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα οι μεταλλάξεις να εισέλθουν στην κοινότητα».

«Δεδομένου ότι τα νέα στελέχη είναι πιο επιθετικά και προκαλούν αυξημένη μεταδοτικότητα και διασπορά του ιού, ο μοναδικός τρόπος που προτάσσει η επιστημονική κοινότητα για να αποτραπεί η εμφάνιση μεταλλάξεων και να αποκοπεί η επιθετική μετάδοση που προκαλούν, είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού», επισημαίνεται.

Για τον σκοπό αυτό και για να επιτευχθεί η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, προτρέπονται οι πολίτες να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται θετικά και μαζικά στο κάλεσμα για εμβολιασμό, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα και, κατ’ επέκταση, θα αποφευχθεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s