Νύχτες πολιτισμού στην αυλή της Αξιοθέας

Την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Ιουνίου, η Αξιοθέα ανοίγει τις πύλες τις και πάλι για την καθιερωμένη πλέον συνάντηση με την τέχνη και τον πολιτισμό κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό της Λευκωσίας.

Το 24ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου ξεκινά μ’ ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη και είναι στο σύνολό του «αφιερωματικό», καθώς μέσα από το πρόγραμμά του θα τιμηθούν σημαντικοί επέτειοι στον χώρο της ποίησης, της μουσικής, αλλά και της ιστορίας.

Το κεντρικό επετειακό γεγονός είναι φυσικά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τα οποία το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου θα γιορτάσει με μια σειρά από εκδηλώσεις τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο που προβάλλουν τον Ελληνισμό στην Ανατολή και στη Δύση, όπως έχει αποτυπωθεί στην ποίηση, τη μουσική και τη ζωγραφική.

Στον κύκλο αυτών των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν επί το πλείστον το φθινόπωρο (από τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου) περιλαμβάνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και διαλέξεις με τη συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών όπως η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Κώστας Βόμβολος και το μουσικό σχήμα της Έντσα Παλιάρα από την Κάτω Ιταλία και κορυφαίων εκπροσώπων της επιστήμης, των Τεχνών και των Γραμμάτων, όπως ο Διονύσης Καψάλης και ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Το θεατρικό μέρος αναλαμβάνει το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) το οποίο θα εγκαινιάσει το εορταστικό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με την ιστορική παράσταση «Ρωμιοσύνη» του Βασίλη Μιχαηλίδη (στις 8 και 9 Ιουλίου).

Στο πρόγραμμα του 24ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου περιλαμβάνονται επίσης:

— το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Κύπριου σκηνοθέτη και επίτιμου διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιχάλη Κακογιάννη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη. Στις 11 Ιουνίου μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. θα παρουσιάσουν την προσωπικότητα, το κινηματογραφικό ταλέντο και το μεταφραστικό έργο του Κακογιάννη, ενώ στις 13 Ιουνίου θα προβληθεί η τελευταία του ταινία «Ο Βυσσινόκηπος». Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν για το κοινό·

― το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Άστορ Πιατσόλα, από το κουαρτέτο εγχόρδων «Προμηθέας» και τους Βασίλειο Αβράαμ στην κιθάρα και Φώτη Μουσουλίδη στο ακορντεόν (29 Ιουνίου)·

― το αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την αποδημία του Γιώργου Σεφέρη με τίτλο «Προς την καρδιά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη» που αποτελεί συνεργασία του μουσικοσυνθέτη Στάθη Άννινου με το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. (11 Ιουλίου)·

και το φθινόπωρο:

― το αφιέρωμα για τα 700 χρόνια από το θάνατο του Δάντη με τίτλο «Δάντης και τα “Νερά της Κύπρου”», το οποίο εντάσσεται σ’ έναν ευρύτερο διεθνή κύκλο εκδηλώσεων για τον μεγάλο Ιταλό ποιητή»·

― το τιμητικό αφιέρωμα στον Ψαραντώνη για τα 25 χρόνια της συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις εκδηλώσεις. Την τιμητική βραδιά με ομιλίες και προβολή ντοκουμέντων και άλλες δύο βραδιές με συναυλίες στις οποίες θα συνυπάρξουν εννέα μέλη της θρυλικής οικογένειας των Ξυλούρηδων: ο Ψαραντώνης και ο αδελφός του Γιάννης, τα παιδιά του Γιώργης, Νίκη, Λάμπης και τέσσερα από τα εγγόνια του (Νίκος, Αντώνης, Απολλωνία και Αντώνης).

Το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπληρώνουν άλλες 11 συναυλίες καθιερωμένων, αλλά και λιγότερων γνωστών δημιουργών που έχουν όμως ένα κοινό στοιχείο: κινούνται όλες στον χώρο των επίμονων δημιουργικών αναζητήσεων.

Στο πρώτο μέρος του Φεστιβάλ θα απολαύσουμε τη Βάκια Σταύρου σε σύμπραξη με τον Μανώλη Νεοφύτου στο πιάνο (25 Ιουνίου), τον Βασίλειο Φιλίππου με συνθέσεις από το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του (1 Ιουλίου) και το κουαρτέτο σαξοφώνων Αλκμάν που θα παρουσιάσουν πέντε αιώνες ελληνικής μουσικής από τον Λεονταρίτη στον Κουμεντάκη και τον Glass (13 Ιουλίου). Στο δεύτερο μέρος προγραμματίζονται συναυλίες των Τάσου Στυλιανού, Άντη Σκορδή, Παυλίνας Κωνσταντοπούλου, Θύμιου Ατζακά, Πάνου Μπούσαλη, Eleni Era, Trio Ostinato, και Ensemble Cantara.

Πλούσιο είναι και το θεατρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ με την παράσταση «Το Ακορντεόν χωρίς ήχο», στηριγμένη στη μελέτη της τεχνικής του Ζακ Λεκόκ, από το Θεατρικό Εργαστήρι Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας σε σκηνοθεσία του Ramiro Ramirez·(17 Ιουνίου), την παράσταση «Χώμα στο Χώμα» του Harold Pinter, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Στέλας Φυρογένη και του Ανδρέα Αραούζου (27 Ιουνίου) και τρεις παραστάσεις του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. («Ρωμιοσύνη», «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου», «Παγκόσμιο Άσμα»).

Τη νεανική νότα θα την προσφέρει φέτος στους φίλους της Αξιοθέας η συναυλία του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Πανεπιστημίου Κύπρου με την επιμέλεια του καλλιτεχνικού Διευθυντή Πέτρου Στυλιανού (18 Ιουνίου). Η συναυλία τους είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αρχή με το αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη 

Ανήµερα της εκατοστής επετείου από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη (στις 11 Ιουνίου 1921), το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστηµίου Κύπρου τιµά τον µεγάλο Κύπριο σκηνοθέτη µε ένα φιλολογικό αφιέρωµα που φωτίζει λιγότερο γνωστές πτυχές του βίου του.

Το πρώτο µέρος της εκδήλωσης περιλαµβάνει µιαν οµιλία του επίτιµου Καλλιτεχνικού ∆ιευθυντή της Αξιοθέας, καθ. Μιχάλη Πιερή, για την προσωπικότητα και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, στην οποία δίνεται βάρος στο διεθνές εκτόπισµά του ως σκηνοθέτη. Περιγράφεται και αξιολογείται η µεταφραστική του κατάθεση, κυρίως στον Ευριπίδη και στον Σαίξπηρ. Σχολιάζεται η πάντοτε εγρήγορη πολιτική του συνείδηση, η οποία τον οδήγησε από νωρίς σε µια σειρά από αγώνες ενάντια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται σ’ ένα θέµα που ελάχιστα απασχόλησε τους βιογράφους του Κακογιάννη και τους µελετητές του έργου του. Αυτό της επενέργειας των παιδικών και νεανικών του αναµνήσεων από την ιδιαίτερη πατρίδα του στο θέµα της µορφοποίησης ορισµένων χαρακτηριστικών στοιχείων του έργου του, ιδίως στην εικονοποιία της κινηµατογραφικής του τέχνης.

Η εκδήλωση περιλαµβάνει επίσης ένα θεατρικό αναλόγιο, όπου παρουσιάζονται αποσπάσµατα από τις «Τρωάδες», τον «Οθέλλο» και το «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» σε µετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ερµηνεύουν τέσσερα µέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ: Σταύρος Αροδίτης, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Χριστίνα Πιερή, Μύρια Χατζηµατθαίου.

Παράλληλα, την Κυριακή 13 Ιουνίου προβάλλεται «Ο Βυσσινόκηπος» του Μιχάλη Κακογιάννη (βασισµένο στο έργο του Άντον Τσέχωφ). 

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Ιουνίου – Ιουλίου: €30.

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 22894531-2

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s