LEAD-IN: Ποιος ασχολείται πλέον με το κυπριακό;

Επιστροφή μετά από λίγες εβδομάδες για τη στήλη Lead-In με ένα νέο ερώτημα.

Διαβάστε επίσης: LEAD-IN: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ 2020;

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ! (ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ)

Ποιος ασχολείται με το κυπριακό πρόβλημα; Θα έλεγε κανείς ότι είμαστε κυνικοί ή αποχαυνωμένοι ή απαξιωτικοί ή αρνητικοί, καθώς κάνουμε ερωτήσεις του τύπου «ποιος θα θυμάται το τάδε» ή «ποιον ενδιαφέρει το τάδε» ή «ποιος συμμερίζεται το τάδε».

Η απάντηση σαφώς είναι μία. Σε καιρούς κρίσης ηθικών αξιών και πλήρους απαξίωσης της πολιτικής διεργασίας, σε καιρούς δηλαδή που η κοινωνία έχει κουραστεί, έχει αποστραφεί και έχει αποκολληθεί από τα όποια σώματα άσκησης εξουσίας, δεν μπορούμε ως δημοσιογράφοι να στρουθοκαμηλίζουμε, ούτε να μην παίρνουμε τα ανάλογα μηνύματα. Θα ήμασταν εκτός τόπου και χρόνου…

Και δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι το εκλογικό σώμα σε κάθε εκλογική διαδικασία εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα, εξακολουθεί να συμμετέχει, εξακολουθεί να αποφασίζει με συγκεκριμένες γραμμές, ενώ η αποχή παραμένει χωρίς φωνή. Αντιθέτως, η αποχή αποτελεί πολιτική τοποθέτηση. Πάντοτε αποτελούσε και ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και της πολυπληροφόρησης, δεν μπορεί κανένας πολιτικός αναλυτής να λέει ότι «η άποψη της κοινωνίας εκφράζεται μόνο στις εκλογές».

Η άποψη της κοινωνίας εκφράζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στα Νέα Μέσα Επικοινωνίας, στα σύγχρονα στέκια αλληλεπίδρασης και αυτά πρέπει να τα λέμε. Εκφράζεται με νέους τρόπους και επί καθημερινής βάσεως. Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι ακόμα ζούμε σε εποχές που απλά και μόνο ένα δημοψήφισμα ήταν αντιπροσωπευτικό των κοινωνικών τάσεων, λυπούμαστε, διαφωνούμε και αυτό είναι σεβαστό.

Η ίδια άλλωστε η επιλογή θυμού με πρόσφατα παραδείγματα εκλογών σε ευρωπαϊκές χώρες, να αναδείξει ακραίες και λαϊκιστικές φωνές και δυνάμεις, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η κοινωνία δεν έγινε ακραία, απλά ψήφισε τιμωρητικά και απαξιωτικά (όσοι δηλαδή συμμετείχαν).

Πάμε πίσω στο θέμα μας. Επαναρχίζουν οι συνομιλίες στο κυπριακό και ξανά στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για ΔΔΟ, ρεαλισμό, συμβιβασμό κτλ. Το λεγόμενο «ξαναζεσταμένο φαγητό». Ποιος το τρώει λοιπόν αυτό; Ποιος θα ασχοληθεί με αυτό και σε τι αποσκοπεί;

Έχουμε την άποψη ότι τέτοια ζητήματα όχι μόνο δεν θα έπρεπε να βγαίνουν στην επιφάνεια, αλλά ούτε καν να συζητιούνται και να προκαλούν την κοινωνία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η πορεία επίλυσης του Μακεδονικού Ζητήματος. Συμφωνία σε επίπεδο ηγετών κρατών, χωρίς η ελληνική πλευρά να ενοχλεί την κοινωνία ή να ρίχνει την ευθύνη της απόφασης σε αυτήν. Δημοκρατία ναι, δικαίωμα στην αντίδραση ναι, αλλά φάνηκε ότι οι μόνοι που ασχολούνταν ή αντιδρούσαν ήταν όσοι ήθελαν να παίξουν με το συναίσθημα της κοινωνίας, για να το εκμεταλλευτούν βεβαίως ενόψει των εκλογών που ερχόντουσαν.

Ο θόρυβος κράτησε λίγες εβδομάδες μόνο και μετά κανείς δεν το θυμάται. Αυτό πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι σύμβουλοί της. Αν θέλουν να φανούν κύριοι απέναντι στην ιστορία και υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία, δεν μπορούν παρά να πάρουν την ευθύνη πάνω τους, χωρίς ανοίγματα που δεν θα εξυπηρετούν την όλη διαδικασία. Γιατί όπως είπαμε, η κοινωνία έχει κουραστεί, ενώ το εκλογικό σώμα ανανεώνεται διαρκώς…

Τάσος Θεοδώρου

Δημοσιεύθηκε από

efimeridacy

Η είδηση στην Κύπρο ανήκει στην… Efimerida!

5 σκέψεις σχετικά με το “LEAD-IN: Ποιος ασχολείται πλέον με το κυπριακό;”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s